Ekonomix
1379 prikaza

Padat će neočekivane žrtve Trumpovog rata s Kinom

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Demokrati će ispaštati zbog Trumpove tvrdoglavosti da kineskoj robi uvede carine

Američki trgovinski rat s Kinom mogao bi najviše pogoditi upravo tisuće američkih okruga koji su glasali za Donalda Trumpa, koji se za takvu politiku najžešće zalaže. Kineska carina na uvoz američkih roba smanjit će prodaju poljoprivrednih kultura i prozivoda od soje, a Kina je i veliki uvoznik američke svinjetine. 

No, ipak najugroženijih je čak 15 od ukupno 20 okruga koji su imaju najviše radnih mjesta i koji su glasali za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Tako barem tvrde ekonomski stručnjaci iz instituta Brookings. 

Vinske boce Oštri odgovor Ekonomix SAD Kini carine na čelik, ovi uzvratili na svinjetinu i vino

"Tzv. plave države, koje su glasale za demokrate, poput Washingtona i Kalifornije, kolijevke su zrakoplovne industrije i proizvodnje vina. Ovim mjerama gube pristup jednom od najbrže rastućih tržišta na svijetu, ukoliko trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine bude eskalirao", rekao je ekonomist Mark Muro, koji je koautor izvješća.

"Azijski gigant mogao bi uvesti carine na 234 američka proizvoda, uključujući zrakoplove i plastiku, kao odgovor na američke pristojbe na oko 1.300 kineskih proizvoda. Takve akcije mogu ugroziti do 2.1 milijuna radnih mjesta", rekao je Muro.

Okrug Los Angelesa, koji proizvodi plastiku, jedan je od najosjetljivijih na kinesku carinu, pokazuju podaci Brookingsa. Odmah iza njega su okruzi u Washingtonu koji proizvode avione.
Kim Jong-un Nenajavljen Top News Kaos u Pekingu: Kim Jong Un stigao u tajni posjet?

Boeing, koji prodaje svoje zrakoplove kupcima širom svijeta, najveći je privatni poslodavac u Washingtonu, a polovica radne snage ove tvrtke živi u toj državi. Kineske carine usmjerile su se na manje zrakoplove, a ne na jumbo zrakoplove, no analitičari smatraju da bi upravo Boeingov model 747 mogao postati kamen spoticanja u pregovorima između dviju najvećih ekonomija na svijetu. 

"Budući da sam odrastao u Seattleu, svjedočio sam desetljećima koliko je ova tvornica važna za regiju", rekao je Muro.

"Trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine mogao bi ugroziti radna mjesta u 40 industrija, navodi se u Brookingsovom izvještaju, pri čemu su rizici uglavnom "ravnomjerno raspoređeni" preko političkih linija. Oko 52% njih je tzv. 'crvenih' odnosno republikanskih, a ostatak su plave, no demokratski obojene regije i države imaju veću koncentraciju rizičnih radnih mjesta, posto je u crvenim županijama. No, demokratička uporišta imaju tendenciju da imaju veće koncentracije rizičnih radnih mjesta", kaže Muro, a prenosi The Washington Post. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.