Nema Gaddafija, nema ni nafte: U Libiji zatvoreno 50.000 kilometara naftovoda

NI Syndication/PIXSELL
U blizini većine naftnih polja nalaze se ekstremisti islamske države
Vidi originalni članak

Libijska proizvodnja nafte je pala na 300.000 barela dnevno, što je manje od četvrtine produkcije prije nego je Muammar Gaddafi srušen s vlasti 2011. godine. 

Razlog su borbe između raznih naoružanih militantnih grupa, zbog čega je moralo biti zatvoreno 50.000 kilometara naftovoda, piše Reuters. Sukobi se odvijaju između dviju suparničkih vlada – jedne međunarodno priznate i druge samoproglašene koja je prošle godine preuzela vlast u Tripoliju.

Naji Moghrab, glavni dužnosnik zadužen za naftu u međunarodno priznatoj vladi rekao je kako je proizvodnja nafte dramatično pala, jer je zbog sukoba Libija sada dobila dvije suparničke državne naftne kompanije i obje često daju potpuno različite izvještaje koja od njih ima koja naftna polja i koje područje kontrolira.

"Najveći problem je nesigurnost i zbog toga ne možemo proizvoditi više nafte. Džihadisti su prisutni blizu naftnih polja i ne možemo ljudima jamčiti da su tamo sigurni", rekao je Moghrab, misleći na ekstremiste islamske države koji su na teritoriju kojeg su zauzeli napravili kaos.

Nekoliko naftnih polja se skroz zatvoreno, a međunarodno priznata vlada je čak htjela da sve naftne kompanije koje imaju ugovor s njima otkažu poslove u Tripoliju, ali mnogi još uvijek to nisu napravili jer je veliki dio naftne infrastrukture još uvijek pod kontrolom Tripolija.

Prije građanskog rata i svrgavanja Gaddafija Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dvneno.

Posjeti Express