Ekonomix
438 prikaza

Nema Gaddafija, nema ni nafte: U Libiji zatvoreno 50.000 kilometara naftovoda

Libija proizvodi sve manje nafte
NI Syndication/PIXSELL
U blizini većine naftnih polja nalaze se ekstremisti islamske države

Libijska proizvodnja nafte je pala na 300.000 barela dnevno, što je manje od četvrtine produkcije prije nego je Muammar Gaddafi srušen s vlasti 2011. godine. 

Razlog su borbe između raznih naoružanih militantnih grupa, zbog čega je moralo biti zatvoreno 50.000 kilometara naftovoda, piše Reuters. Sukobi se odvijaju između dviju suparničkih vlada – jedne međunarodno priznate i druge samoproglašene koja je prošle godine preuzela vlast u Tripoliju.

Naji Moghrab, glavni dužnosnik zadužen za naftu u međunarodno priznatoj vladi rekao je kako je proizvodnja nafte dramatično pala, jer je zbog sukoba Libija sada dobila dvije suparničke državne naftne kompanije i obje često daju potpuno različite izvještaje koja od njih ima koja naftna polja i koje područje kontrolira.

"Najveći problem je nesigurnost i zbog toga ne možemo proizvoditi više nafte. Džihadisti su prisutni blizu naftnih polja i ne možemo ljudima jamčiti da su tamo sigurni", rekao je Moghrab, misleći na ekstremiste islamske države koji su na teritoriju kojeg su zauzeli napravili kaos.

Nekoliko naftnih polja se skroz zatvoreno, a međunarodno priznata vlada je čak htjela da sve naftne kompanije koje imaju ugovor s njima otkažu poslove u Tripoliju, ali mnogi još uvijek to nisu napravili jer je veliki dio naftne infrastrukture još uvijek pod kontrolom Tripolija.

Prije građanskog rata i svrgavanja Gaddafija Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dvneno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.