"Glavu čuvaj, možda ti je skrate..."

Marko Prpić (PIXSELL)
Za proslavu 18. rođendana grupa Elemental je snimila najbolji album u karijeri
Vidi originalni članak

Kad se odavno renomirani, naveliko hvaljeni i nagrađivani bendovi počnu baviti proslavama i obljetnicama, to obično znači da su ubacili u nižu brzinu i da im je minuli rad postao važniji od novog albuma. Elemental se za proslavu 18. rođendana pripremio na posve drugačiji način.

Snimio je najambiciozniji album u karijeri i objavio ga u vlastitoj nakladi. “Tijelo” je dvostruki CD s 18 pjesama iz kojih će zagrebačka ex hip-hop sedmorka izvući najviše aduta za koncertne i festivalske masovke. 

Možda se sve moglo stisnuti na jedan disk i možda će se 2-3 pjesme vremenom pokazati kao prekobrojne, ali to je sad manje bitno. Elemental je u ovoj akciji došao do krucijalnog albuma s kojim je otvorio najmanje tri nova poglavlja.

Remi je prvi put imala više pjevačkih nego reperskih dionica, Shot se u produkciji zvuka potpuno udaljio od hip-hopa i ušao u širi prostor neomeđen žanrovskim podjelama, a njihovi muzičari pokazali su kako se kroz stotine zajedničkih svirki isprofilirao instrumentalni soul rock kvartet koji takve promjene može ne samo dobro pratiti, nego i usmjeravati prema većim pozornicama.

“Tijelo“ je istodobno i nastavak dvostruke igre koju je Elemental zaigrao na prethodnim albumima “Vertigo” i “U redu je”. 

Žestoki komentari i aktivističke poruke opet se izmjenjujuju s laganijim ljubavnim pjesmama, a najbolji rezultati su ravnomjerno raspoređeni na obje strane, makar su najavni singlovi “Goli i bosi” i “Sve moje je tuđe” sugerirali kako će na sedmom albumu prevagnuti sve zamršenija društvena i egzistencijalna pitanja. 

S nekoliko ljubavnih tema Remi i Shot su slučajno ili namjerno pogodili šansonjerski ugođaj, i to u rasponu od starije lokalne tradicije pa do suvremene francuske i kvibečke neošansone skladno pomiješane s indie rockom. 

Izvrsna pjesma “Opet je kiša” mogla bi biti moderna verzija nekog još neotkrivenog dueta Jadranke Stojaković i Arsena Dedića iz 1970-ih, ali isto tako i predložak za francuski prepjev koji bi se odmah uklopio u najnoviji repertoar La Grande Sophie ili Coeur de pirate.

Socijalna osjetljivost pokazana kroz “Sve moje je tuđe” i “Goli i bosi” donijela je nezaobilazne radijske hitove te zaslužene nominacije za Porin, no Elemental je bildajući “Tijelo” na više mjesta prešao zamišljenu crtu političke korektnosti i snimio nekoliko pjesama koje oprezniji radijski urednici sigurno neće puštati. 

“Oni dolaze” mogla bi zapeti izvan etera zbog stihova “U ovom gradu nema mjesta za te / Svi nose iste crne odore / Glavu čuvaj, možda ti je skrate / Ne otvaraj im ako pozvone”.

Samo četiri dana nakon promocije albuma “Tijelo” iz središta Zagreba u svijet je otišla slika legalnog postrojavanja skupine crnokošuljaša.

Pjesma “Ne prihvaćam tvoj ne”, jedna od rijetkih iz opusa Elementala u kojoj Shot ostaje sam za mikrofonom, mogla bi ispasti još provokativnija, pogotovo ako bude pogrešno protumačena. 

Njegova poruka upućena je ekipi iz Savske, međutim Shot se u “Ne prihvaćam tvoj ne” nije oglasio sa suprotstavljenih ideoloških pozicija.

Elemental je jedan od istaknutijih glasnogovornika generacije koja je odrasla u prvim poslijeratnim godinama i koja na vječno pitanje – gdje si bio 1991., može mirno odgovoriti – u šestom ili sedmom razredu.

Odbacivanje sukoba i podjela naslijeđenih iz prošlog stoljeća još više je naglašeno u pjesmi “Hej Slaveni”, koja će dignuti živac i lijevima i desnima. 

Shot će opet biti prvi na udaru radi stiha “K vragu vaše Ruže hrvatske i Titove ljubice”, međutim “Hej Slaveni” je zanimljivija zbog onoga što na kraju pjesme poručuje apatridno raspoložena Remi “Čovjek bez naroda / Čovjek bez amblema / Čovjek bez himne / je čovjek bez problema”.

Njezino ranije prepoznato feminističko opredjeljenje na novom albumu najjače je istaknuto u pjesmi “Šutnja je zlato”, za koju je inspiraciju našla kod Vedrane Rudan pa završava s “Udaj se mlada, mrzi svog muža / Neka te udre, bit ćeš mu draža / Podigni djecu, sama i snažna / Šuti i trpi, ti nisi važna”.

“Tijelo” je išarano s još mnogo intrigantnih poruka koje traže pažljivo proučavanje i opetovano slušanje, ali svi koji mu posvete dovoljno vremena mogu računati na to da će biti bogato nagrađeni jer ovo je, po svemu sudeći, najbolji album Elementala.

Posjeti Express