Kultura
269 prikaza

"Glavu čuvaj, možda ti je skrate..."

Elemental
1/4
Marko Prpić (PIXSELL)
Za proslavu 18. rođendana grupa Elemental je snimila najbolji album u karijeri

Kad se odavno renomirani, naveliko hvaljeni i nagrađivani bendovi počnu baviti proslavama i obljetnicama, to obično znači da su ubacili u nižu brzinu i da im je minuli rad postao važniji od novog albuma. Elemental se za proslavu 18. rođendana pripremio na posve drugačiji način.

Snimio je najambiciozniji album u karijeri i objavio ga u vlastitoj nakladi. “Tijelo” je dvostruki CD s 18 pjesama iz kojih će zagrebačka ex hip-hop sedmorka izvući najviše aduta za koncertne i festivalske masovke. 

Možda se sve moglo stisnuti na jedan disk i možda će se 2-3 pjesme vremenom pokazati kao prekobrojne, ali to je sad manje bitno. Elemental je u ovoj akciji došao do krucijalnog albuma s kojim je otvorio najmanje tri nova poglavlja.

Elemental | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

Remi je prvi put imala više pjevačkih nego reperskih dionica, Shot se u produkciji zvuka potpuno udaljio od hip-hopa i ušao u širi prostor neomeđen žanrovskim podjelama, a njihovi muzičari pokazali su kako se kroz stotine zajedničkih svirki isprofilirao instrumentalni soul rock kvartet koji takve promjene može ne samo dobro pratiti, nego i usmjeravati prema većim pozornicama.

“Tijelo“ je istodobno i nastavak dvostruke igre koju je Elemental zaigrao na prethodnim albumima “Vertigo” i “U redu je”. 

Žestoki komentari i aktivističke poruke opet se izmjenjujuju s laganijim ljubavnim pjesmama, a najbolji rezultati su ravnomjerno raspoređeni na obje strane, makar su najavni singlovi “Goli i bosi” i “Sve moje je tuđe” sugerirali kako će na sedmom albumu prevagnuti sve zamršenija društvena i egzistencijalna pitanja. 

S nekoliko ljubavnih tema Remi i Shot su slučajno ili namjerno pogodili šansonjerski ugođaj, i to u rasponu od starije lokalne tradicije pa do suvremene francuske i kvibečke neošansone skladno pomiješane s indie rockom. 

Izvrsna pjesma “Opet je kiša” mogla bi biti moderna verzija nekog još neotkrivenog dueta Jadranke Stojaković i Arsena Dedića iz 1970-ih, ali isto tako i predložak za francuski prepjev koji bi se odmah uklopio u najnoviji repertoar La Grande Sophie ili Coeur de pirate.

Socijalna osjetljivost pokazana kroz “Sve moje je tuđe” i “Goli i bosi” donijela je nezaobilazne radijske hitove te zaslužene nominacije za Porin, no Elemental je bildajući “Tijelo” na više mjesta prešao zamišljenu crtu političke korektnosti i snimio nekoliko pjesama koje oprezniji radijski urednici sigurno neće puštati. 

“Oni dolaze” mogla bi zapeti izvan etera zbog stihova “U ovom gradu nema mjesta za te / Svi nose iste crne odore / Glavu čuvaj, možda ti je skrate / Ne otvaraj im ako pozvone”.

Elemental | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Samo četiri dana nakon promocije albuma “Tijelo” iz središta Zagreba u svijet je otišla slika legalnog postrojavanja skupine crnokošuljaša.

Pjesma “Ne prihvaćam tvoj ne”, jedna od rijetkih iz opusa Elementala u kojoj Shot ostaje sam za mikrofonom, mogla bi ispasti još provokativnija, pogotovo ako bude pogrešno protumačena. 

Njegova poruka upućena je ekipi iz Savske, međutim Shot se u “Ne prihvaćam tvoj ne” nije oglasio sa suprotstavljenih ideoloških pozicija.

Elemental je jedan od istaknutijih glasnogovornika generacije koja je odrasla u prvim poslijeratnim godinama i koja na vječno pitanje – gdje si bio 1991., može mirno odgovoriti – u šestom ili sedmom razredu.

Odbacivanje sukoba i podjela naslijeđenih iz prošlog stoljeća još više je naglašeno u pjesmi “Hej Slaveni”, koja će dignuti živac i lijevima i desnima. 

Shot će opet biti prvi na udaru radi stiha “K vragu vaše Ruže hrvatske i Titove ljubice”, međutim “Hej Slaveni” je zanimljivija zbog onoga što na kraju pjesme poručuje apatridno raspoložena Remi “Čovjek bez naroda / Čovjek bez amblema / Čovjek bez himne / je čovjek bez problema”.

Njezino ranije prepoznato feminističko opredjeljenje na novom albumu najjače je istaknuto u pjesmi “Šutnja je zlato”, za koju je inspiraciju našla kod Vedrane Rudan pa završava s “Udaj se mlada, mrzi svog muža / Neka te udre, bit ćeš mu draža / Podigni djecu, sama i snažna / Šuti i trpi, ti nisi važna”.

“Tijelo” je išarano s još mnogo intrigantnih poruka koje traže pažljivo proučavanje i opetovano slušanje, ali svi koji mu posvete dovoljno vremena mogu računati na to da će biti bogato nagrađeni jer ovo je, po svemu sudeći, najbolji album Elementala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.