Misterij Lorcina groba: 79 godina se ne zna gdje mu tijelo

Wikipedia
Godinama se vjerovalo i nagađalo da je pokopan gdje je i ubijen, no unatoč brojnim istraživanjima i iskapanjima, pjesnikovo tijelo nikad nije nađeno
Vidi originalni članak

Prošlo je već 79 godina od smrti velikog španjolskog pjesnika Federica Garcije Lorce

Isto toliko traje i potraga za njegovim posljednjim počivalištem. 

Lorcu su, s još trojicom ljudi, na početku španjolskog građanskog rata, točnije 19. kolovoza 1936., ubili Francovi pristaše u Alfacaru, mjestu nekih osam kilometara od Granade. 

Lorci je tada bilo samo 38 godina. Godinama se vjerovalo i nagađalo da je pokopan gdje je i ubijen, no unatoč brojnim istraživanjima i iskapanjima, pjesnikovo tijelo nikad nije nađeno.

Nova knjiga o misteriju Lorcina goroba tvrdi da je njegovo tijelo traženo na pogrešnom mjestu, da je premešteno prije nekoliko desetljeća. 

Autorica Marta Osorio u knjizi je objavila korespondenciju između povjesničara Agustina Penona i Lorcine prijateljice Emilije Llanos

Penon je jedan od prvih povjesničara koji je pokušao locirati posljednje počivalište španjolskog pjesnika. 

Penon je isprva vjerovao da je Lorca pokopan blizu mjesta gdje je i ubijen. Pokušao je kupiti tu zemlju 1957., no od toga ga je odgovorila Llanos, tvrdeći da ima informacije da je Lorcino tijelo premješteno u Madrid. 

Postoji priča da su Llanos pritisnuli Francovi ljudi, te da je lagala povjesničaru. Mjesto Lorcina ubojstva u blizini Alfacara poznato je kao Lorcin park. 

Iskapano je 2009. na osnovi dokaza čovjeka koji je tvrdio da kopao pjesnikov grob. 

U studenom te godine objavljeno je da su nađene kosti, no sveučilište u Granadi nije uspjelo kosti povezati s Lorcom.

Pjesnikova obitelj godinama ne daje podršku nastojanjima da se nađe tijelo. 

Još 2008. obitelji žrtava Francovih krvnika zatražile su iskapanje Lorcina parka kako bi našli ostatke članove svojih obitelji, a Lorcina obitelj nije bila sretna.

"Shvaćamo želju ostalih obitelji da pronađu kosti svojih najmilijih, no želimo da Lorca ostane gdje jest", rekla je Lorcina nećakinja, Laura Garcia Lorca.

Posjeti Express