Kultura
301 prikaza

Misterij Lorcina groba: 79 godina se ne zna gdje mu tijelo

Federico Garcia Lorca
Wikipedia
Godinama se vjerovalo i nagađalo da je pokopan gdje je i ubijen, no unatoč brojnim istraživanjima i iskapanjima, pjesnikovo tijelo nikad nije nađeno

Prošlo je već 79 godina od smrti velikog španjolskog pjesnika Federica Garcije Lorce

Isto toliko traje i potraga za njegovim posljednjim počivalištem. 

Lorcu su, s još trojicom ljudi, na početku španjolskog građanskog rata, točnije 19. kolovoza 1936., ubili Francovi pristaše u Alfacaru, mjestu nekih osam kilometara od Granade. 

Lorci je tada bilo samo 38 godina. Godinama se vjerovalo i nagađalo da je pokopan gdje je i ubijen, no unatoč brojnim istraživanjima i iskapanjima, pjesnikovo tijelo nikad nije nađeno.

Nova knjiga o misteriju Lorcina goroba tvrdi da je njegovo tijelo traženo na pogrešnom mjestu, da je premešteno prije nekoliko desetljeća. 

Autorica Marta Osorio u knjizi je objavila korespondenciju između povjesničara Agustina Penona i Lorcine prijateljice Emilije Llanos

Penon je jedan od prvih povjesničara koji je pokušao locirati posljednje počivalište španjolskog pjesnika. 

Penon je isprva vjerovao da je Lorca pokopan blizu mjesta gdje je i ubijen. Pokušao je kupiti tu zemlju 1957., no od toga ga je odgovorila Llanos, tvrdeći da ima informacije da je Lorcino tijelo premješteno u Madrid. 

Postoji priča da su Llanos pritisnuli Francovi ljudi, te da je lagala povjesničaru. Mjesto Lorcina ubojstva u blizini Alfacara poznato je kao Lorcin park. 

Iskapano je 2009. na osnovi dokaza čovjeka koji je tvrdio da kopao pjesnikov grob. 

U studenom te godine objavljeno je da su nađene kosti, no sveučilište u Granadi nije uspjelo kosti povezati s Lorcom.

Pjesnikova obitelj godinama ne daje podršku nastojanjima da se nađe tijelo. 

Još 2008. obitelji žrtava Francovih krvnika zatražile su iskapanje Lorcina parka kako bi našli ostatke članove svojih obitelji, a Lorcina obitelj nije bila sretna.

"Shvaćamo želju ostalih obitelji da pronađu kosti svojih najmilijih, no želimo da Lorca ostane gdje jest", rekla je Lorcina nećakinja, Laura Garcia Lorca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.