'Tudumi': Zabavan uvod u crni humor čuvenog tvorca 'Charlieja i tvornice čokolade'

Što je Tudum? Dahl je to pokušao objasniti opisom njihovih higijenskih nedostataka, postojanom ružnoćom te neprestanom potrebom za osvetom
Vidi originalni članak

Knjiga “Tudumi” Roalda Dahla namijenjena je djeci i zabavan je uvod u crni humor. Prvi je put objavljena u siječnju 1980. godine, a govori o obitelji Tudum, koja je ružna i vrlo zla. Radnja se odvija kod obitelji Tudum. Gospodin Tudum je zao, ružan i smrdljiv starac koji uvijek ima komadiće kukuruznih pahuljica i sardina u svojoj dugoj i neurednoj bradi. Njegova žena, gospođa Tudum, podla je starica te stalno smišlja kako će se osvetiti ili sprdati s mužem.

U jednom trenu, umjesto špageta, servira mu crve te stavi svoje stakleno oko u piće. Gospodin Tudum nije ništa bolji. Svaku osvetu joj vrati. Tako joj je u krevet donio žabu te ju je uvjerio da je dobila smajozu. Fora sa smajozom došla je do toga da ju je umalo i ubio. Osim što su loši jedno prema drugome, Tudumi su tako grozni da čak drže majmuna Mutlibuca i njegovu obitelj zarobljene u svojem vrtu te na grozan način love ptice, od kojih rade pitu. Autor kroz cijelu knjigu ističe da su ružni ljudi zli te kako osjećaj mržnje s vremenom sve više i više utječe na grozan izgled čovjeka. “Ako čovjek ima ružne misli, to se počinje vidjeti na licu. A kada ta osoba ima ružne misli svaki dan, svaki tjedan, svake godine, lice postaje sve ružnije i ružnije dok ne možete podnijeti da ga pogledate.

Osoba koja ima dobre misli nikada ne može biti ružna. Možete imati krivudav nos i kriva usta, dvostruku bradu i stršeće zube, ali ako imate dobre misli, one će sjati s vašeg lica poput sunčevih zraka i uvijek ćete izgledati lijepo.” Ova priča čitatelja vuče na rub - ubrizgava ga smiješnim rečenicama, ružnim opisima i strahom - u širi zaplet koji će natjerati djecu da se hihoću, ali i prestraše u kratkom roku. Što je Tudum? Dahl je to pokušao objasniti opisom njihovih higijenskih nedostataka, postojanom ružnoćom te neprestanom potrebom za osvetom.

Gospodin i gospođa Tudum uvijek se pokušavaju osvetiti jedno drugome. Ipak, jedna stvar u kojoj se svim srcem slažu je ljubav prema pitama s pticama srijedom te smijanje majmunima koje prisilno drže u kavezu te ih tjeraju da jedan na drugome stoje naopačke satima. Majmuni se sprijatelje s pticama te ih krenu upozoravati gdje i kad je gospodin Tudum postavio klopku.

Na kraju knjige se majmuni i ptice koje su maltretirali osvete. Afrička ptica čurimurac sprijatelji se s društvom te im odluči pomoći u bijegu. Kad Tuduma nije bilo, cijelu kuću su im okrenuli naopačke, zbog čega na kraju Tudumi dobiju smajozu te od njih ne ostane ništa osim odjeće i cipela. Roald Dahl bio je špijun, vrhunski borbeni pilot, povjesničar čokolade i medicinski izumitelj. Osim toga napisao je knjige “Charlie i tvornica čokolade”, “Vještice”, “Matilda”, “BFG”, Fantastični gospodin Lisac” i još mnogo sjajnih priča.

Posjeti Express