Kultura
360 prikaza

'Tudumi': Zabavan uvod u crni humor čuvenog tvorca 'Charlieja i tvornice čokolade'

1/3
Što je Tudum? Dahl je to pokušao objasniti opisom njihovih higijenskih nedostataka, postojanom ružnoćom te neprestanom potrebom za osvetom

Knjiga “Tudumi” Roalda Dahla namijenjena je djeci i zabavan je uvod u crni humor. Prvi je put objavljena u siječnju 1980. godine, a govori o obitelji Tudum, koja je ružna i vrlo zla. Radnja se odvija kod obitelji Tudum. Gospodin Tudum je zao, ružan i smrdljiv starac koji uvijek ima komadiće kukuruznih pahuljica i sardina u svojoj dugoj i neurednoj bradi. Njegova žena, gospođa Tudum, podla je starica te stalno smišlja kako će se osvetiti ili sprdati s mužem.

U jednom trenu, umjesto špageta, servira mu crve te stavi svoje stakleno oko u piće. Gospodin Tudum nije ništa bolji. Svaku osvetu joj vrati. Tako joj je u krevet donio žabu te ju je uvjerio da je dobila smajozu. Fora sa smajozom došla je do toga da ju je umalo i ubio. Osim što su loši jedno prema drugome, Tudumi su tako grozni da čak drže majmuna Mutlibuca i njegovu obitelj zarobljene u svojem vrtu te na grozan način love ptice, od kojih rade pitu. Autor kroz cijelu knjigu ističe da su ružni ljudi zli te kako osjećaj mržnje s vremenom sve više i više utječe na grozan izgled čovjeka. “Ako čovjek ima ružne misli, to se počinje vidjeti na licu. A kada ta osoba ima ružne misli svaki dan, svaki tjedan, svake godine, lice postaje sve ružnije i ružnije dok ne možete podnijeti da ga pogledate.

 | Author: Znanje Znanje

Osoba koja ima dobre misli nikada ne može biti ružna. Možete imati krivudav nos i kriva usta, dvostruku bradu i stršeće zube, ali ako imate dobre misli, one će sjati s vašeg lica poput sunčevih zraka i uvijek ćete izgledati lijepo.” Ova priča čitatelja vuče na rub - ubrizgava ga smiješnim rečenicama, ružnim opisima i strahom - u širi zaplet koji će natjerati djecu da se hihoću, ali i prestraše u kratkom roku. Što je Tudum? Dahl je to pokušao objasniti opisom njihovih higijenskih nedostataka, postojanom ružnoćom te neprestanom potrebom za osvetom.

Gospodin i gospođa Tudum uvijek se pokušavaju osvetiti jedno drugome. Ipak, jedna stvar u kojoj se svim srcem slažu je ljubav prema pitama s pticama srijedom te smijanje majmunima koje prisilno drže u kavezu te ih tjeraju da jedan na drugome stoje naopačke satima. Majmuni se sprijatelje s pticama te ih krenu upozoravati gdje i kad je gospodin Tudum postavio klopku.

Na kraju knjige se majmuni i ptice koje su maltretirali osvete. Afrička ptica čurimurac sprijatelji se s društvom te im odluči pomoći u bijegu. Kad Tuduma nije bilo, cijelu kuću su im okrenuli naopačke, zbog čega na kraju Tudumi dobiju smajozu te od njih ne ostane ništa osim odjeće i cipela. Roald Dahl bio je špijun, vrhunski borbeni pilot, povjesničar čokolade i medicinski izumitelj. Osim toga napisao je knjige “Charlie i tvornica čokolade”, “Vještice”, “Matilda”, “BFG”, Fantastični gospodin Lisac” i još mnogo sjajnih priča.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.