Umro Michael Cimino, tvorac kultnog 'Lovca na jelene'

Reuters/Pixsell
Osim 'Lovca na jelene' režirao je i kultni vestern 'Vrata raja', a preminuo je u dobi od 77 godina
Vidi originalni članak

Iako je u svojoj osobnoj biogradiji naveo kako je rođen u New Yorku 16. studenog 1943., slavni i tašti redatelj zapravo je rođen 3. veljače 1939. te je jučer pronađen mrtav u svome domu u dobi od 77 godina, nakon što su zabrinuti prijatelji poslali policiju da provjeri što je s njim jer im se nije javljao.

Taj je veliki talent i fantastični redatelj osvojio dva Oscara, no ostat će zapamćen po cijelom nizu kultnih filmova, kao i onom koji je proglašen najboljim filmom u povijesti - Lovcom na jelene. U tom filmskom klasiku s Robertom de Nirom i Christopherom Walkenom u glavnim ulogama, Cimino se osvrnuo na rat u Vijetnamu, a film je ukupno "zaradio" pet Oscara.

Pogledajte trailer za taj film iz 1978.;

 

Cimino je u svojoj karijeri režirao osam filmova, a prvi od njih je bio Thunderbolt i Lightfoot, kojeg je otkupila produkcijska kuća Clinta Eastwooda, Malpaso, a sami Eastwood je rekao kako ga on misli i režirati. Međutim, Cimino ga je nagovorio da mu prepusti režiju filma koji je postao solidan uspjeh na box-officeu u to vrijeme, a i danas uživa manji kultni status. Uz uspjeh ovog filma, Cimino je imao pravo na jaču glumačku postavu i više umjetničke slobode za svoj drugi film, Lovac na jelene.

Na temelju fantastičnog uspjeha i ugleda koji mu je "Lovac" donio, studio United Artist dao mu je punu slobodu u novom projektu, vesternu "Vrata raja".

No, čini se kako mu taj film i nije bio najbolji potez jer je nekoliko puta premašio budžet te je umalo studio doveo do bankrota, a postao je i upozorenje da se produkcije otimaju kontroli. Kao takav je označio kraj ere tzv. Novog Hollywooda. Vrata raja su popljuvana od strane kritičara, ali su propala i u kino dvoranama, što je rezultirali padom Ciminovog ugleda. Ipak, danas kritičari kažu kako film uopće nije tako loš kako su ga ocjenjivali, već ga svrstavaju u kategoriju neshvaćenih umjetničkih djela.

Hollywood mu okrenuo leđa

Ciminu je 1984. ponuđeno da režira glazbenu dramu Footloose s Kevinom Baconom u glavnoj ulozi jer su se razišli s prethodnim redateljem, Herbertom Rossom. No, Paramount Pictures ubrzo je odustao od Cimina kad su shvatili da njegovi zahtjevi postaju ekstravagantni te troši sve više novca, strahujući od reprize scenarija "vrata raja". Film je naposljetku dovršio Ross, a Cimino je dobio "pedalu". 
Taj je događaj imao velik utjecaj na Ciminovu daljnju karijeru, jer su se producenti bojali povjeriti mu režiju. Naposljetku, Hollywood je okrenuo leđa Ciminu te je on bio primoran raditi finacijski neovisne filmove.

Kronologija

  • Cimino je napisao scenarij za film Izvor, temeljen na romanu Ayn Rand. Napisao je 27 verzija scenarija koje su 1975. razmatrali u United Artistsu. Snimanje je trebalo početi nakon Vrata raja, ali je studio odbacio scenarij.
  • Napisao je scenarij za film Psi rata s Christopherom Walkenom koji je trebao i režirati, ali je poslije otpušten. Film je poslije snimljen 1981., uz veliku promjenu scenarija.
  • Zajedno s Jamesom Tobackom je napisao scenarij Život i snovi Franka Costella te ga je ponudio trima različitim studijima (UA, Warner Bros. i Dino DeLaurentis), ali film nikad nije ušao u produkciju.
  • Perfect Strangers bila je ljubavna priča koju je napisao Cimino, a trebao režirati David Picker. Scenarij je ušao u pretprodukciju, ali Paramount je odustao od projekta.
  • Nakon odlaska Davida Leana s produkcije Pobune na brodu Bounty, Cimino je preuzeo projekt, ali je otpušten nakon neuspjeha s Vratima raja. Ironično, United Artists je pozvao Leana da preuzme režiju Vrata raja nakon što je film premašio budžet.
  • Cimino je originalno trebao biti redatelj SF klasika Dead Zone, ali ga je studio otpustio na nagovor Stephena Kinga zbog kreativnih nesuglasica.
  • Nakon toga dobio otkaz s režije filma Papa Greenwich Villagea. Režiju je preuzeo Stuart Rosenberg, a Cimino nije dobio nikakve zasluge.
  • Napisao je biografski scenarij o Fjodoru Dostojevskom s Raymondom Carverom. Columbia Pictures je razmišljao o produkciji, ali to se ipak nikad nije dogodilo.
  • Cimino je adaptirao roman o francuskom biciklistu, a u filmu je trebao nastupiti Dustin Hoffman. Trebao se snimati 1985., ali produkcija je ipak otkazana.

Kasnija karijera

Ciminova Godina zmaja, čiji su scenarij adaptirali on i Oliver Stone iz romana Roberta Daleyja, prošla je mnogo bolje. Cimino je čak dobio počasnu titulu pukovnika na Tajlandu. Međutim, film je bio nominiran za pet nagrada Razzie, uključujući najgoreg redatelja i najgori scenarij. Film je bio kritiziran i zbog stereotipa o kineskim Amerikancima.

2001. je Cimino objavio prvi roman, Big Jane.

Filmografija

  • Thunderbolt i Lightfoot (1974.)
  • Lovac na jelene (1978.)
  • Vrata raja (1980.)
  • Godina zmaja (1985.)
  • Sicilijanac (1987.)
  • Sati očaja (1990.)
  • Lovac na sunce (1996.)
Posjeti Express