Vatikan se digitalizirao: Rukopis Eneide star 1.600 godina dostupan javnosti

Vatikanska knjižnica
Vergilije je rimski pjesnik koji je umro dvadesetak godina prije nove ere, a iza njega ostale su brojne pjesme i epovi koji i dan danas ulaze u obavezno štivo u školama
Vidi originalni članak

Vatikanska apostolska knjižnica digitalizirala je jedan od najstarijih živućih rukopisa, ilustrirani isječak Vergilijeve Eneide star 1.600 godina.

Napisan i oslikan u Rimu oko 400. godine nove ere, Vatikanski Vergilije sastoji se od 76 sačuvanih stranica i oko pedeset ilustracija. Fragmente teksta Eneide, epske Vergilijeve priče o Eneju i njegovom putovanju nakon pada Troje prema Kartagi, a zatim Italiji i osnivanju Rimu, pretpostavlja se da je Vergilije napisao između 29. i 19. godine p.n.e.

Dokument star oko 1.600 godina tek je jedan od 80.000 rukopisa u Vatikanskoj knjižnici koju je osnovao papa Nikola V 1451. godine. Bogata povijesnim bogatstvima, od Boticellijeve ilustracije Božanstvene komedije, do stotinjaka Michelangelovih stranica u kojima je on bilježio pjesme i tehničke materijale. Međutim, do sad je knjižnica dozvoljavala samo ograničeni pristup i to samo s posebnim dozvolama. Čak i uz sva ta ograničenja, upotrebom se svaki materijal oštećuje. "Potreba za korištenjem dokumenata stavlja u opasnost opstanak i buduću raspoloživost svih tih dokumenata", prenosi Guardian izjave iz Vatikanske knjižnice.

Projekt digitalizacije dokumenata omogućit će daleko manje korištenje originalnih dokumenata, a istovremeno će pružiti nevjerojatnu priliku javnosti da pogledaju kako su knjige izgledale prije tisuću i pol godina. Digita Vaticana prikuplja novac potreban za digitalizaciju i kažu da će projekt potrajati više od 15 godina i koštati više od 50 milijuna eura. Imaju i zanimljive inicijative za prikupljanje donacija pa tako nude prvih 200 donatora koji daju više od 500 eura reprodukciju stranice Vatikanskog Vergilija u kojoj Kreusa pokušava odgovoriti muža Eneja od odlaska u bitku.

"Naša knjižnica važno je spremište globalne kulture čitavog čovječanstva. Oduševljeni smo procesom digitalnog arhiviranja zato što će omogućiti širu dostupnost ovih prekrasnih rukopisa ostatku svijetu i time pojačati duh zajedničkog ljudskog naslijeđa", rekao je Cesare Pasini, prefekt Vatikanske knjižnice.

Čitav očuvani rukopis možete pogledati na internet stranicama Vatikanske apostolske knjižnice na ovom linku.

Posjeti Express