Kultura
968 prikaza

Vatikan se digitalizirao: Rukopis Eneide star 1.600 godina dostupan javnosti

Isječak iz vergilijeve eneide
Vatikanska knjižnica
Vergilije je rimski pjesnik koji je umro dvadesetak godina prije nove ere, a iza njega ostale su brojne pjesme i epovi koji i dan danas ulaze u obavezno štivo u školama

Vatikanska apostolska knjižnica digitalizirala je jedan od najstarijih živućih rukopisa, ilustrirani isječak Vergilijeve Eneide star 1.600 godina.

Napisan i oslikan u Rimu oko 400. godine nove ere, Vatikanski Vergilije sastoji se od 76 sačuvanih stranica i oko pedeset ilustracija. Fragmente teksta Eneide, epske Vergilijeve priče o Eneju i njegovom putovanju nakon pada Troje prema Kartagi, a zatim Italiji i osnivanju Rimu, pretpostavlja se da je Vergilije napisao između 29. i 19. godine p.n.e.

Vatikanski vergilije isječak | Author: Vatikanska knjižnica Vatikanska knjižnica

Dokument star oko 1.600 godina tek je jedan od 80.000 rukopisa u Vatikanskoj knjižnici koju je osnovao papa Nikola V 1451. godine. Bogata povijesnim bogatstvima, od Boticellijeve ilustracije Božanstvene komedije, do stotinjaka Michelangelovih stranica u kojima je on bilježio pjesme i tehničke materijale. Međutim, do sad je knjižnica dozvoljavala samo ograničeni pristup i to samo s posebnim dozvolama. Čak i uz sva ta ograničenja, upotrebom se svaki materijal oštećuje. "Potreba za korištenjem dokumenata stavlja u opasnost opstanak i buduću raspoloživost svih tih dokumenata", prenosi Guardian izjave iz Vatikanske knjižnice.

Projekt digitalizacije dokumenata omogućit će daleko manje korištenje originalnih dokumenata, a istovremeno će pružiti nevjerojatnu priliku javnosti da pogledaju kako su knjige izgledale prije tisuću i pol godina. Digita Vaticana prikuplja novac potreban za digitalizaciju i kažu da će projekt potrajati više od 15 godina i koštati više od 50 milijuna eura. Imaju i zanimljive inicijative za prikupljanje donacija pa tako nude prvih 200 donatora koji daju više od 500 eura reprodukciju stranice Vatikanskog Vergilija u kojoj Kreusa pokušava odgovoriti muža Eneja od odlaska u bitku.

Vatikanski vergilije - isječak krausa i enej | Author: Vatikanska knjižnica Vatikanska knjižnica

"Naša knjižnica važno je spremište globalne kulture čitavog čovječanstva. Oduševljeni smo procesom digitalnog arhiviranja zato što će omogućiti širu dostupnost ovih prekrasnih rukopisa ostatku svijetu i time pojačati duh zajedničkog ljudskog naslijeđa", rekao je Cesare Pasini, prefekt Vatikanske knjižnice.

Čitav očuvani rukopis možete pogledati na internet stranicama Vatikanske apostolske knjižnice na ovom linku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.