Ameri se pitaju gdje je El Chapovih 12 milijardi dolara

ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Da bi oprali novac od trgovine drogom, uplatili bi velike svote na debitne kartice i njima u SAD-u kupovali tisuće laptopa
Vidi originalni članak

Nakon što je prošli tjedan osuđen na doživotnu kaznu pred sudom u Brooklynu, teško da će kralj droge Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera ikada više ugledati sunca dulje od dopuštenih zatvorskih sat vremena, tijekom šetnje. 

Trgovina drogom iz susjednog Meksika u SAD drastično se smanjila. Čelna osoba je na sigurnom. Njegov kartel Sinaloa se doista urušio, a frakcije koje su se stvorile El Chapovim hapšenjem, međusobno se bore za prevlast. Kontrolu pokušava zadržati jedan od El Chapovih glavnih suradnika Ismael 'El Mayo' Zambada. 

Braća Duka El Chapa u zatvoru čekaju zloglasna braća iz Makedonije

Unatoč svemu, prošla godina bila je u meksičkom narko-svijetu godina s najviše ubojstava. Naime, očito je da su, nakon što je predsjednik Felipe Calderón, potpomognut inicijativom SAD-a, pokrenuo rat protiv narkokartela, počele odmazde. Tijekom 2018. bilo je u toj zemlji čak 33.341 ubojstvo, što je 33 posto više nego godinu dana ranije, piše Guardian. 

I dok Sinaloa pada, rađaju se novi karteli i nova lica narko-scene. Jedan od njih je kartel Jalisco Nueva Generación, a na čelu mu je Nemesio 'El Mencho' Oseguera Cervantes. On ipak u manjem opsegu trguje sintetičkim drogama i heroinom u Aziji i Europi. 

Glavni grad za trgovinu drogom je Tijuana - na samoj granici s američkom Kalifornijom i udaljen samo 20-ak kilometara od San Diega. Ovaj grad preuzela je 2010. godine Sinaloa, no u međuvremenu su ga izgubili. 

Jedan od mafijaških veterana - Victor Clark Alfaro kaže:"Čelnici kartela danas su svi redom poslovni ljudi i mogli bi ih sresti u lokalnim kafićima. Izgubili su kontrolu nad uličnim dilerima. Uostalom, ne brinu previše zbog toga. Znaju da svaki put kad netko ubije 10 uličnih dilera, novih 10 će doći na njihovo mjesto i jednako dobro ih zamijeniti." 

Otkako je El Chapo u zatvoru, nije bilo nikad više kokaina iz Kolumbije, plus Jalisco Nueva Generación koji trguje fentanilom. Isto je i s novcem. Bez problema dolazi i dalje iz maloprodajnih mreža u SAD-u, a vraća se natrag preko bankarskog sustava. 

No, sad kad je El Chapo konačno maknut s narko-scene, postavlja se jedno važno pitanje. A gdje je njegov novac? Mnogo zanimljivije od njegove osude je dokument na 12 stranica na čijem dnu piše konačna brojka: 12.666.181.704 dolara. Toliko se naime procjenjuje njegova zarada.

Mito i korupcija El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

Brojka je dobivena nakon što su cinkaroši posvjedočili o isporukama droge. A oni su vrlo kompetentni svjedoci. Jedan od njih je bivši računovođa kartela Jesús Zambada, El Mayov brat koji je bio dobro upućen u investicije i profite od isporuke po američkim gradovima. Druga dvojica su dobavljači Juan Carlos Ramirez i Jorge Cifuentes Villa.

Istražitelji ne žele otkriti gdje i kako će tražiti taj novac, no čelni čovjek u borbi protiv pranja novca s Manhattana - Duncac Levin naznačio je u kratkom razgovoru kako bi to mmoglo izgledati.

"Američki zakon iz 1957. predviđa da se svaka imovina koja se, makar i djelomično financira prljavim novcem može u cijelosti oduzeti. Način na koji su poslovali bio je vrlo raširen, a ulagali su u legalne poslove. No, ipak bi većina novca trebala biti u Meksiku, pa bi nam jako mogla pomoći suradnja s meksičkom vladom, unatoč trenutačnim političkim napetostima između SAD-a i susjedne države." 

Šverc komerc Kokainske podmornice: Rusi ih rade, a koštaju milijune

Iako se na procesu Guzmanu govorilo o načinima na koje se prao novac, postoje i drugi kanali kojima su puštali novac u promet, a to su primjerice unaprijed plaćene debitne kartice, pa sve što je trebalo prenijeti u drugu državu bilo je na običnom komadiću plastike. Tako bi prenosili i milijune dolara koje bi pretvarali u robu. Primjerice - kupili bi nekoliko tisuća laptopa ili ipoda koje bi izvozili iz SAD-a i prodavali ih u Meksiku.

Problem je to što su i istražitelji svjesni da nikad neće saznati koliko je zapravo kartel Sinaloa zaradio. Jer još 2010. godine vodio se sudski postupak zbog pranja milijardi preko Wachovia i HSBC banke. No, na sreću narko-kartela, kako kaže Levin - ti su slučajevi odavno zatvoreni. 

Posjeti Express