Tehno
11185 prikaza

Kokainske podmornice: Rusi ih rade, a koštaju milijune

Podmornica
1/3
Getty images
Basnoslovne zarade primamljiv su mamac proizvođačima i krijumčarima svih vrsta narkotika

Američka obalna straža objavila je snimku na kojoj se vidi kako jedan njihov pripadnik skače na podmornicu nakrcanu s gotovo osam tisuća kilograma kokaina vrijednog oko 230 milijuna dolara.

Jedan neimenovani član posade presretača Munro skočio je na samu podmornicu, a u akciji je uhvaćeno petero krijumčara. Na samoj snimci vidi se jedna osoba u podmornici dok su ostali vjerojatno negdje dublje u trupu.

Pretrpani zatvori u Brazilu Užas Brazila Life Hrvatski diler: Preživio sam užase zatvora u Južnoj Americi

Operacija hvatanja krijumčara odigrala se prije nešto manje od mjesec dana i jedna je od ukupno 14 akcija tijekom kojih je Američka obalna straža presretala plovila od svibnja do srpnja ove godine. Ukupno su zaplijenili 17.700 kilograma kokaina i gotovo pola tone marihuane ukupno vrijednih 569 milijuna dolara.

Narkopodmornice nisu pretjerana novost, ali njihova sofisticiranost zna iznenaditi i prave stručnjake.

Proteklih 25 godina guste kolumbijske šume skrivaju svoju posebnu proizvodnju. No nije riječ o preradi droge već o izradi podmornica. Nemojte misliti kako je riječ o nekim starim 'krntijama' jer njihove podmornice jako puno koštaju, a i prate razvoj tehnologije i brigu za očuvanjem okoliša.

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

Tako u samom srcu džungle nastaju električne podmornice. Taj tehnološki domet kolumbijskih krijumčara droge nije prošao nezamijećeno, posebno od strane policije. Kad su uhvatili jednu takvu podmornicu otkrila su kako ju pokreće manji, tiši električni motor s više od 100 baterija, piše Popular Mechanics.

Podmornica s kokainom | Author: Wikipedia Wikipedia

Mjesto proizvodnje, bez obzira što se nalazi duboko u džungli, prava je tvornica. Imaju sve od potrebnog materijala, radne snage pa čak i ruskih dizajnera podmornica koji im pomažu u proizvodnji. Najčešće su napravljene od drveta, prosječne dužine oko 30 metara, prekrivene fiberglasom i kevlarom kako bi bile neuhvatljive za radare.

Zlouporaba droga na kućnim partyjima Putevi narkotika Life "Cijelu noć gutam kokain, pa ga tako dofuram u Zagreb"

Naoko sasvim prosječne, ove snažne podmornice mogu prevesti čak osam tona tereta. Budući da je najčešće riječ o kokainu, podmornice zapravo vrijede 200 milijuna dolara, što je prosječna ulična vrijednost te količine kokaina. Ta priča s ruskim dizajnerima je sada već gotovo dva desetljeća stara.

Kokainska podmornica | Author: US Coast Guard US Coast Guard

Još početkom dvijetisućitih je republikanski zastupnik Benjamin Gilman izjavio da je mafija s "ruskog govornog područja" prokrijumčarila alate i potrebne upute za izgradnju podmornice.

Lijepa je to svota novca, no da bi ju se zaradilo, osim kokaina, potrebno je imati i 2 milijuna dolara koliko, prosječno košta izrada takve podmornice. Tehnološki su opremljene i za duboke zarone, no u većini slučajeva plove pri vrhu površine mora, a skrivaju se zahvaljujući bojama. Opremljene su i prostorom za nekoliko članova posade. 

U Kolumbiji se 2016. godine proizvelo 910 tona kokaina, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci američke agencije za suzbijanje droga (DEA). Po nekim procjenama, čak trećina te ogromne količine kokaina prevozi se upravo u ovakvim podmornicama.

Potraga za njima nije laka, pa tako ni ne čude podaci kako se samo 25 posto ovakvih podmornica otkrije, presretne. Nije samo izazov otkriti takve podmornice, već i uhvatiti ih. Naime, podmornice je jako teško otkriti zbog toga što ih radari ne mogu pronaći.

Safet Kalic Narkobos Top News Balkanski Escobar: Na svadbi mu je pucalo sto kalašnjikova

Iako SAD koristi niz modernih tehnologija kako bi se moglo uz pomoć radara detektirati takve podmornice, posao im ne olakšava ni veličina koju moraju pokriti. Područje kretanja takvih podmornica puno je veće od cijelog SAD-a. Neuhvatljive podmornice vješto izbjegavaju svako hvatanje.

"Frustrira nas činjenica što često znamo otprilike gdje se nalaze ali nemamo nikoga tko bi ih mogao uhvatiti", rekao je Erik Soykan iz američke agencije za sigurnost.

Kada ih i uhvate takve podmornice najčešće su prazne, zbog posebne taktike koju upotrebljavaju krijumčari. Oni naime uz podmornicu vežu i još jedan brod koji se nalazi na dubini od oko 30 metara ispod površine. Kada ih se otkrije, privezani brod opremljen šifriranim odašiljačem se potapa. Kada prođe opasnost, lociraju teret i nastavljaju s planiranom isporukom.

Podmornica Kursk 118 poginulih Tehno Nitko nije mogao izaći: U smrt odvedeni podmornicom

I krijumčari i oni koji ih pokušavaju uhvatiti svakodnevno rade na razvoju tehnologija kako bi preduhitrili jedni druge. No u ovim igrama bez granica, čini se zasada pobjeđuju krijumčari, koji uz pomoć podmornica vjerno opskrbljuju bogato svjetsko tržište kokaina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.