Bivši špijun: Ruska agencija ne oprašta, a kažnjava smrću

YouTube
Bio je sovjetski vojni obavještajac, Suvorov je pobjegao iz SSSR-a na Zapad još 1978. i sada "ima dvije smrtne kazne"
Vidi originalni članak

Ruska moćna obavještajna služba GRU ne pamti mnogo primjera odbjeglih agenata, osim dvoje živućih. Sergej Škripal je skoro nedavno preminuo uslijed trovanja nervnim agensom, a drugi je poznati pisac danas 71-godišnjak Viktor Suvorov.

On sam reći se kako je vijest o trovanju Škripala čuo preko "drugih kanala". To nas ne bi ni začudilo s obzirom ako je Suvorov bio talentirani agent GRU-a pred kojim je bila blistava karijera. Osam godina proveo je u agenciji, od čega četiri u Švicarskoj, u potrazi za stranim agentima. Bilo je to tijekom Hladnog rata. 

No sredinom 1978. godine nazvao je britanski konzulat u Ženevi, a ubrzo nakon toga sa svojom suprugom, koja je također bila agentica, završio u Velikoj Britaniji. Zemlji koju nije poznavao, i čiji jezik nije razumio, piše The Guardian.  

Vjeruje se kako su ova dvojica agenata jedni živući primjeri agenata koji su agenciju napustili. Škripal za razliku od Suvorova nije bio prebjeg, već je uhićen 2004. godine u Rusiji zbog špijunaže za MI6 i osuđen kao izdajnik. Čini se kako je lojalnost zamijenio funtama, a šest godina kasnije zamijenjen je u međunarodnoj razmjeni špijuna i završio u Salisburyju.

Suvorov je pak otišao iz ideoloških razloga, uvjerenja. Postao je strastveni anti komunista, koji je u zemlji koju je napustio osuđen na smrt. 

"Imam dvije smrtne kazne na svojim leđima, no ne biste vjerovali kako je to opuštajuće na neki način. Ne razmišljate o bolesti, novcu ili smrti. To nije važno, pomislite, jer sam već ionako mrtav", rekao je. 

Pisati je počeo čim je došao u Veliku Britaniju, a danas je uspješan pisac i autor 19 knjiga na ruskom, uključujući i povijest 2. svjetskog rata, a knjige su mu prodane u više od 10 milijuna primjeraka. Iako se u Rusiju od kraja 70-ih nikada nije vratio, tamo je jako popularan i slavan, kao i u većini zemalja Istočne Europe. 

Velika Britanija je dom maloj grupi sovjetskih i ruskih prebjega. Najštetniji im je bio Oleg Gordievsky koji je 11 godina proveo u KGB-u kao dvostruki agent, radeći za Britance. Danas je on 80-godišnjak. U svojim knjigama Suvorov je otkrio niz detalja iz rada GRU-a, a novela Aquarium uzbudljiv je prikaz njihovih brutalnih metoda.

Priča počinje slikom regruta kojem se prikazuje snimka živog čovjeka u krematoriju. Poruka je to kojom su im pokazivali što ih čeka ako izdaju organizaciju. Od tuda izreka da je jedni način izlaska iz GRU-a preko dimnjaka. 

Davljenje i pucanje U okolici Züricha otkrili tajni kamp Putinovih komandosa

Agencija nikada ne zaboravlja, kaže, a to uključuje i Škripala koji je zemlju napustio uz službeno Putinovo pomilovanje. 

"Država će oprostiti, no GRU nikada neće", ponavlja. 

Škripal se u egzilu držao daleko od svega, pa tako ni Suvorov nikada nije čuo za njega. Nakon vijesti o njegovom trovanju, bio je siguran kako je to rad agenata GRU-a. Britanska vlada objavila je kako su dvojica moskovskih atentatora donijeli otrov u grad. Obojica su bili pripadnici GRU-a, dobili su odlikovanje heroja Rusije 2014. godine, najvjerojatnije za tajni rad u Ukrajini. Istraživački sajt Bellingcat identificirao ih je kao Anatolija Čepiga i Alexandera Miškina.

Priznali su da su bili u gradu, što dokazuju i CCTV snimke, no kažu kako su samo bili turisti. Suvorov pak vjeruje kako im ovo nije bio prvi zadatak, prvi pokušaj ubojstva, i da pripadaju "malom klubu" ruskih ubojica. 

"U moje vrijeme ovo ne bi bilo moguće! Kakvi idioti!", govori naglašavajući kako je cijela akcija bila "lanac gluposti".

Ne sumnja da ju je osobno odobrio ruski predsjednik Putin. 

"Šef GRU-a bi rekao, G. Putin mislim da je vrijeme (za ubojstvo Škripala). Je li vam to ok? Nitko ne bi preuzeo takav rizik i međunarodnu dimenziju bez Putinovog odobrenja", rekao je. 

Kako je posljednjih godina Škripal često putovao tako su se pojavile tvrdnje da možda ponovno radi, no Suvorov misli kako je otrovan da posluži kao primjer drugima, kao smrtonosna kazna za prestanak suradnje. Kaže kako takva ubojstva nekad znaju proći bez ikakvih problema, a žrtva će možda umrijeti od "srčanog udara". No bit će i nekih 'egzotičnih' rješenja, što god je potrebno da se prenese poruka. 

Prošlog je mjeseca Kremlj objavio kako je šef GRU-a Igor Korobov preminuo nakon "duge bolesti". 

"Ne znam točno, no moji špijunski instinkti govore mi da je bio ubijen. Bilo tko u GRU-u razumjet će ovo što sam rekao", pojašnjava. 

Što se tiče moguće upletenosti ruske ambasade u Londonu u trovanje Škirpala i njegove kćeri Julije Suvorov misli kako je možda osigurala samo logističku podršku, bez da je znala o čemu se radi. Mali krug onih koji bi znali za operaciju uključivao bi ubojice, tehničke stručnjake i šačicu dužnosnika u Kremlju. 

Dok je radio u Švicarskoj tijekom 70-ih nekada je morao pomoći i "ilegalcima", jako tajnim agentima koji žive negdje vani. S njima je u kontakt stupao jedini preko crvenog ruža na spomeniku u Mon Repos parku u kojem se njegova supruga svakodnevno šetala sa djecom. Ruž je bila oznaka da netko od ilegalaca želi stupiti u kontakt. 

Izgledu tipično GRU agenta bolje će odgovarati Škripal, kojeg Suvorov opisuje kao "velikog, sportskog tipa". On je manji rastom i više izgleda poput sveučilišnog profesora nego agenta. Blisko je surađivao sa elitnim sovjetskim specijalnim postrojbama Spetsnaz i tražio rute za bijeg  regrutirao doušnike. 

Pravi krimić Rusi su spasili Trumpa da ne završi bez centa na cesti

Njih dvije nikada se nisu upoznali, a to je praksa koju se ne odobrava i pravilo koje je zaživjelo nakon 2006. godine i ubojstva Alexandera Litvinenka koji se sastao sa bivšim agentom KGB-a na čaju, otrovanom čaju koji ga je ubio. Bili su prijatelji Suvorov i Litvinenko, i kako kaže najprije nije vjerovao da je otrovan, dok mu nije čuo glas preko telefona. 

"Bio je dobar čovjek, i iznenada je ubijen. Strašna je to bila smrt", rekao je. 

Istraga nakon njegova ubojstava zaključila je kako je "najvjerojatnije" Putin odobrio operaciju uz šefa FSB-a, sljednika KGB-a. Ubojice Andrei Lugovoi i Dmitry Kovtun su ostavili trag polonija diljem Londona, a oružje ubojstva bacili niz umivaonik. 

Po tvrdnjama Roberta Muellera, koji istražuje povezanost Trumpove kampanje i Rusije, hakeri GRU-a napali su servere američke demokratske strane, a objava tako ukradenih emailova pomogla je sadašnjem predsjedniku. No iako se čini kako su u svom naumu uspjeli, podaci koji se objavljuju ne služe ni Putinu ni Trumpu na čast. 

Suvorov kaže kako su odavno prošli ti slavni dani agencije GRU, posebno 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća kada su njihovi agenti ukrali američke atomske tajne. Njihov pad prati i raspad Rusije, zemlje koju napuštaju oni koji mogu. 

Njegovo pravo ime je Vladimir Bogdanović Rezun, rođen je u Ukrajini u obitelji oca vojnog službenika i majke medicinske sestre. Njegov otac bio je deklarirani boljševik koji je tvrdio kako je bi SSSR mogao procvjetati da nije "onih na vrhu". Suvorov je bio "fanatični komunist", koji s priključio Crvenoj vojsci a 1968. godine sudjelovao u invaziji na Čehoslovačku. 

Strogo čuvano Najveća tajna Sovjeta: Imali su lijek za sve bolesti?

1970. godine regrutirao ga je GRU, elitna organizacija i rival KGB-a. Prizor koji ga je osvijestio i razbio mjehurić sapunice s kojim je promatrao svoju zemlju bio je dok je radio u Ženevi kada je na aerodromu vidio zlatne šipke koje su se ukrcavale u zrakoplov kako bi se mogla kupiti hrana iz SAD-a. 

"Nismo se mogli prehranjivati", rekao je. 

Iluzije su u potpunosti nestale kada je sa suprugom Tatianom, kćeri tajnog agenta, otišao na odmor po Europi i vidio kako ljudi žive. Bilo je tu i nekih poveznica sa ruskim društvom koje je pronašao u djelima Georgea Orwella.  Njegova supruga s kojom je u braku 47 godina odlučila je pobjeći s njim.

U Velikoj Britaniji 1988. godine objavio je knjigu Icebreaker kojom je tvrdio kako je Staljin u tajnosti kovao zavjeru protiv Hitlerove Njemačke i kako bi ju ispunio najkasnije 1942. godine. On je htio, kako piše Suvorov, da Hitler uništi svu demokraciju u Europi nakon koje bi on stigao sa komunizmom. Knjiga je podcrtala teoriji kako je Rusija uvučena u 2. svjetski rat, što je teza koju su podržali ruski liberali, a podržava je i širok krug povjesničara. 

Knjige su mu prevedene na 27 jezika.

U jednoj od svojih knjiga oštro je kritizirao Putina kojeg smatra "prijetnjom svijetu".  

"Gdje su postignuća tog genija? Imamo naftu, plin, zlato, uranij, aluminij. Sve imamo a zemlja umire. Da stvarno je genije", napisao je ironično o Putinu i budućnosti zemlje. 

MACHO IMIDŽ Putinov kalendar je najbolji poklon u Rusiji

Ne vjeruje kako bi Putin mogao obnoviti carstvo, već smatra kako će zemlju samo odvesti u ponor. 

"Putin ima krvi na rukama. To su strašni zločini koji se ne mogu oprostiti. Rusija ubrzano propada, i mogla bi se raspasti svakog trenutka. Neće se održati dulje od godine dana", rekao je Suvorov 2014. godine tijekom Ukrajinske krize. 

Nakon Škripala napisao je novu knjigu o GRU-u koja bi trebala biti objavljena sljedeće godine.  Kaže kako se novičok koje su Rusi razvijali tijekom 70-ih, nikada nije pred njim spominjao, no da su instruktori govorili kako se s vremena na vrijeme moraju "eliminirati neprijatelji". 

"Kada imate tako veliku operaciju, naći ćete se sa stručnjakom. I on će vam osobno objasniti što morate učiniti", naglašava. 

I dalje postoji mogućnost da će ga GRU pokušati ubiti, kaže. Unatoč tome što su njegove knjige poslužile, do neke mjere, i kao dobra rekla njihovih aktivnosti. 

"Hoće li mi oprostiti? Neće. Nije to primjer vole li oni mene ili ne. To je primjer za ostale. Možete pobjeći i mogu oni voljeti moje knjige, no zapamtit će, sjećat će se toga zauvijek", naglašava.

Posjeti Express