Life
6443 prikaza

U okolici Züricha otkrili tajni kamp Putinovih komandosa

Systema klub u Švicarskoj
1/3
Facebook
Šokantan dokument NDB-a otkriva lako povjerljivu povezanost elitnih ruskih jedinica s klubovima diljem EU

Noćnom morom svake zapadne obavještajne službe, tako je švicarski SonntagsBlick nazvao otkriće da u Švicarskoj već nekoliko godina postoje vježbališta za sabotere, provokatore i špijune.

"Već godinama Ruska Federacija ovdje ciljano gradi neprijateljske mreže spavača. Moskva za to koristi sportske škole u Zürichu, Bernu i Luganu, gdje se uči ruska borilačka vještina systema. Kako bi polaznicima držali 'seminare', bivši elitni borci ruski tajnih službi osobno putuju u Švicarsku. U dvoranama potom polaznike poučavaju uličnoj borbi i treniraju ih rukovanje nožem i pucanje", piše istraživački novinar Fabian Eberhard.

Aleksandar Zaldostanov i Vladimir Putin STRAH I TREPET Top News Putinovi 'Noćni vukovi' - Oni određuju gdje je Rusija

On je došao do tajnog dokumenta švicarske tajne službe NDB u kojem se navodi da mreža učenja systeme služi, između ostalog, "kako bi se višestruko povećala borbena sila izvan regularnog sporazuma o razoružanju kroz izvjesne skupine komandosa". Cilj je, kako dalje navodi dokument NDB-a, "izazivanje nemira i nesigurnosti u ciljanim područjima, "regrutiranje budućih elitnih boraca".

NDB smatra da je riječ o centrima koji su financijski i ideološki pod utjecajem ruskih vlasti, te se zaključuje da je riječ o "petoj koloni Vladimira Putina u Švicarskoj". Posljednjih godina systema-ćelije pojavljuju se diljem Europe. Što se Švicarske tiče, Eberhard navodi da ih se tamo najviše može naći u Zürichu, Bernu i Luganu s izvjesnim borilačkim klubom u mjestu Regensdorf od manje od 20.000 stanovnika u kantonu Zürich.

SonntagsBlick je objavio videosnimke treninga na kojoj se vidi prava vojna obuka na nepoznatim lokacijama, metode davljenja i drugih načina ubijanja. Švicarske škole systeme negiraju bilo kakvu povezanost s Kremljom. SonntagsBlick, međutim, pronalazi sličnost između nacrtane glave vuka u logu švicarskog kluba i loga proputinovskih bajkera iz "Noćnih vukova" za koje Eberhard piše da su kombinacija zaštitarskog koncerna i borilačkog sportskog udruženja koje redovito šalje trenere systeme u zapadnu Europu.

Kao jednog od takvih Eberhard je označio Denisa Rjauzova, "vođu trenera borilačkih vještina" "Noćnih vukova". On redovito održava tečajeve borbe po Zürichu i Luganu, najčešće u uniformi i s oznakom ruske zastave na rukavu. Borilačka škola u Regensdorfu na svojoj internetskoj stranici navodi ga kao glavnog trenera. Rjauzov je u svoje vrijeme bio elitni pripadnika "Specnaza", specijalne jedinice ruske vojne obavještajne službe GRU.

Zbog njegovih aktivnosti po istočnoj Ukrajini, točnije takvih koje su označene kao "separatističke prirode", SAD je Rjauzova stavio pod sankcije. Rjauzova se inače posljednjih godina redovito može pronaći da ga se proziva od ukrajinskih medija s druge strane bojnog polja i političkog spektra, pa sve do reportaža o osnivanju istih takvih borilačkih klubova primjerice po Italiji još prije četiri godine, s više manje istim spominjanjem "Wolf Holdinga", međunarodne sigurnosne organizacije kojoj pripadaju i "Noćni vukovi".

Što se Berna tiče, Eberhard je primijetio da u tamošnjoj školi systeme kao trenere navode bivše izrazito odlikovane pripadnike ruskih specijalnih snaga, bivše komandose Vladimira Vasiljeva i Mihaila Rjabkoa. Rjabko je, kažu, dandanas savjetnik ruskog ministarstva pravosuđa, a posljednjih je godina bio instruktor čak i jedinica "Specnaza". Eberhard u jednom trenutku u članku koristi inicijale određene osobe.

Noćni vukovi Crnogorska garda Top News Noćni vukovi na Balkanu - čuvaju patrijarha u Crnoj Gori

"Nejasno je tko povlači konce na švicarskoj sceni systeme, ali postoje određene naznake. U NDB-ovim dokumentima navodi se ime D. Z. On vodi borilačko društvo u Regensdorfu i tamo slovi za središnju figuru. SonntagsBlick dobio je fotografije koje svjedoče o njegovim kontaktima s ruskim vojnim vrhom. Tako se nalazio u Singenu u Njemačkoj s Genadijem Nikulovim, vrhovnim šefom 'Wolf Holdinga'. I Nikulov je pod američkim sankcijama, također zbog separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Trenutno je dopredsjednik proruskih separatista u Sevastopolju na Krimu", piše SonntagsBlick.

Eberhard navodi da su u systema-borilačkim klubovima za obuku njegova pitanja dočekivali na razne načine, ali uvijek potpuno odbacujući povezanost s ruskim tajnim službama. Jedni su se zafrkavali pa su mu govorili: "Evo, sad ću ispiti jednu votku s Putinom i potom krenuti u teroristički napad." Drugi su mu, pak, prijetili tužbom ako se njihovo ime pojavi u novinama u kompromitirajućem kontekstu. Ipak, kratko nakon pitanja SonntagsBlicka, borilački klub iz Regensdorfa uklonio je svoju internetsku stranicu.

Ovakve reakcije nimalo ne čude njemačkoj novinara Borisa Reitschustera koji je nerijetko pisao o mrežama klubova systeme. Reitschuster je 2016. objavio knjigu "Putinov prikriveni rat: Kako Moskva destabilizira Zapad", te je u njoj opisao načine regrutiranja simpatizera, posebno među policajcima i pripadnicima obavještajnih službi.

Denis Rjauzov | Author: YouTube YouTube

On u knjizi navodi da se u tim klubovima apsolutno najčešće doista samo trenira sport, ali da se tu i tamo pojedinog člana na kraju ipak regrutira. Reitschuster piše da takvih, regrutirani u sljedećoj fazi putuju u Moskvu kako bi tamo učili rukovanje eksplozivom i oružjem, te da je samo u Njemačkoj kroz takav oblik obuke prošlo čak oko 300 ljudi.

"Ovakve borilačke jedinice na Zapadu predstavljaju stupove na kojima počiva Putinov prikriveni rat", komentirao je Reitschuster.

SonntagsBlick je na kraju porazgovarao sa stručnjakom za tajne službe Dmitrijem Čmelnickim. On kaže da diljem svijeta postoje stotine podružnica-klubova systeme, te da je riječ o planu po kojem se razvija mreža kako bi se u trenutku potrebe sasvim mirni pojedinci na zapovijed aktivirali, bilo da provociraju nerede ili da poduzimaju sabotaže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.