Japanci zabrinuti jer im ponestalo - ninji

Wikimedia Commons
Zbog navale turista koji žele gledati ninje uživo, u Japanu više nemaju dovoljno spretnih i utreniranih boraca
Vidi originalni članak

Japanski legendarni nindže poznati su po tajanstvenosti jer, kako kažu, posjeduju nadnaravnu moć da budu nevidljivi. No stručnjaci za borilačke vještine su vrlo zabrinuti. Kažu da bi u stvarnom životu nindže mogle potpuno nestati jer nedostaje talentiranih boraca.

Kako raste broj turista u Japanu, tako raste i potreba za sve većim brojem ovih slavnih ratnika koji bi svoje vještine pokazali masama uživo, no sve je teže pronaći spretne kandidate, koji su se usavršili u ovoj vještini.  

NEOBIČNA ZEMLJA 10 zapanjujućih činjenica koje niste znali o Japanu

Takatsugu Aoki, stručnjak za borilačke vještine u Nagoyi, kaže:

"Postoji sve veća potreba za njihovim zapošljavanjem širom zemlje, ali se već osjeća značajan nedostatak ovih boraca jer ih je premalo." 

Rekao je i da učitelji, koji bi kandidate trebali unaprijediti, ni sami ne vladaju potrebnim vještinama. Učitelji bi trebali biti osposobljeni za borbu bez oružja, akrobatiku, sakrivanje, pružanje prve pomoći, a moraju znati koristiti šurikene i biti vješti u baratanju sabljama i mačevima. Iako ninjama pripisuju sposobnost nevidljivosti i hodanja po vodi, za učitelje to nije obaveza.

Iako su tijekom stoljeća razvili reputaciju strašnih i nepobjedivih ratnika, oni su se prvenstveno tijekom feudalnog doba u Japanu, bavili špijunažom. 

Posljednje carstvo Japanska princeza se odriče titule zbog ljubavi

Ninje s se dičile prvenstveno svojim vještinama špijuniranja i velikom izdržljivošću, dok su borbe i nasilje bile njihovo krajnje sredstvo. Također, bili su iznimno vješti u korištenju šurikena i ispuhivanja otrovnih strelica. iz tzv. fukiya.

Prvo su se pojavili kao plaćenici u 15. stoljeću tijekom razdoblja građanskog rata i bili su angažirani da djeluju kao špijuni, napadači, ubojice ili čak teroristi.

Prezreni od ostatka društva koje se temeljilo na strogoj hijerarhiji s elitnom samurajskom klasom na vrhu, uskoro su se formirali u cehove s vlastitim pravilima ponašanja. 

Ti cehovi imali su različite vrste nindža ili kako su se još zvali - shinobi - a imali bi i različite zadaće, a često su sami kontrolirali svoja vlastita područja, piše The Independent.

Posjeti Express