Life
2942 prikaza

Japanci zabrinuti jer im ponestalo - ninji

Ninje
Wikimedia Commons
Zbog navale turista koji žele gledati ninje uživo, u Japanu više nemaju dovoljno spretnih i utreniranih boraca

Japanski legendarni nindže poznati su po tajanstvenosti jer, kako kažu, posjeduju nadnaravnu moć da budu nevidljivi. No stručnjaci za borilačke vještine su vrlo zabrinuti. Kažu da bi u stvarnom životu nindže mogle potpuno nestati jer nedostaje talentiranih boraca.

Kako raste broj turista u Japanu, tako raste i potreba za sve većim brojem ovih slavnih ratnika koji bi svoje vještine pokazali masama uživo, no sve je teže pronaći spretne kandidate, koji su se usavršili u ovoj vještini.  

Tokijska podzemna željeznica NEOBIČNA ZEMLJA Life 10 zapanjujućih činjenica koje niste znali o Japanu

Takatsugu Aoki, stručnjak za borilačke vještine u Nagoyi, kaže:

"Postoji sve veća potreba za njihovim zapošljavanjem širom zemlje, ali se već osjeća značajan nedostatak ovih boraca jer ih je premalo." 

Rekao je i da učitelji, koji bi kandidate trebali unaprijediti, ni sami ne vladaju potrebnim vještinama. Učitelji bi trebali biti osposobljeni za borbu bez oružja, akrobatiku, sakrivanje, pružanje prve pomoći, a moraju znati koristiti šurikene i biti vješti u baratanju sabljama i mačevima. Iako ninjama pripisuju sposobnost nevidljivosti i hodanja po vodi, za učitelje to nije obaveza.

Iako su tijekom stoljeća razvili reputaciju strašnih i nepobjedivih ratnika, oni su se prvenstveno tijekom feudalnog doba u Japanu, bavili špijunažom. 

Japanska kraljevska obitelj Posljednje carstvo Life Japanska princeza se odriče titule zbog ljubavi

Ninje s se dičile prvenstveno svojim vještinama špijuniranja i velikom izdržljivošću, dok su borbe i nasilje bile njihovo krajnje sredstvo. Također, bili su iznimno vješti u korištenju šurikena i ispuhivanja otrovnih strelica. iz tzv. fukiya.

Prvo su se pojavili kao plaćenici u 15. stoljeću tijekom razdoblja građanskog rata i bili su angažirani da djeluju kao špijuni, napadači, ubojice ili čak teroristi.

Prezreni od ostatka društva koje se temeljilo na strogoj hijerarhiji s elitnom samurajskom klasom na vrhu, uskoro su se formirali u cehove s vlastitim pravilima ponašanja. 

Ti cehovi imali su različite vrste nindža ili kako su se još zvali - shinobi - a imali bi i različite zadaće, a često su sami kontrolirali svoja vlastita područja, piše The Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.