Mafija pomaže: Crvenom križu auti, državi resorti

IPA/PIXSELL
Država je oduzela 3000 tvrtki, 12.000 stanova, kuća i vila, a kontrolira i dvije milijarde eura
Vidi originalni članak

Srce Cose Nostre nije omekšalo. Talijanska je mafija, ne svojom voljom, ušla u program akcije spašavanja financijski posrnule talijanske države.

Vlada premijera Mattea Renzija “hrani” se nekretninma i pokretninama oduzetima od mafije, a toga je toliko da je Italija prije pet godina osnovala državnu agenciju ANSBC za upravljanje oduzetom imovinom. 

Država je oduzela 3000 tvrtki, 12.000 stanova, kuća i vila, a kontrolira i dvije milijarde eura, koje su na bankovnim računima. Talijanski zakon dopušta i preventivno oduzimanje imovine ako se i posumnja da ima ikakve veze s mafijom.

Oduzetu imovinu talijanska država može prodati ili iznajmiti lokalnim zajednicama i udrugama bez naknade. 

Vila napuljskog bossa Egidia Coppole tako je pretvorena u muzej, Crveni križ pak dobio je na korištenje luksuzni Porsche na kojem piše: “Konfisciran od mafije”. Svoj dio kolača dobili su i vatrogasci, mafija ih je “sponzorirala” sa 33 kamiona. 

U pet godina postojanja ANSBC prodao je 33 supermarketa i šoping centar, no gomila oduzete mafijaške imovine stvara i mnogo problema talijanskim vlastima. 

Ne mogu je nikome “utopiti”, pogotovo ne luksuzni hotelski kompleks u sicilijanskom gradu Cataniji. Novca nitko nema, a banke bježe od mafijaških nekretnina.

"Banke su nepovjerljive prema oduzetoj imovini, pa ne žele odobriti kredite", rekao je Salvatore Piggioli, zaposlenik tvrtke, koja je sadašnji vlasnik resorta.

"Konfiscirati mafijaški posjed ipak je lakše nego potom upravljati njime", dodao je šef ANSBC-a Umberto Postiglione.

Međutim, i nije baš lako pripadnicima Cosa Nostre na Siciliji, Comorre u Napulju i ‘Ndrangheta u Kalabriji, oduzeti imovinu. 

Dvojica ANSBC radnika jedva su izvukla živu glavu kad su pokušali ući u kuću mafijaša iz Napulja. Strujni udar od 380 volti odbacio ih je u zid.

Posjeti Express