Misteriozna smrt Putinovog šefa za medije: Bio je špijun FBI-ja?

kremlin.ru
Washington ne želi odati kako je umro Lesin, no sve je više dokaza da u SAD-u nije boravio slučajno
Vidi originalni članak

Kad je Mihail Lesin pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Washingtonu, svi su se pitali što je uopće radio ondje.

Bivši šef za medije ruskog predsjednika Vladimira Putina, poznatiji kao "buldožder" - zato što je uspješno prevrtao protivnike, bio je pod povećalom FBI-ja i Ministarstva pravosuđa zbog potencijalnog pranja novca i korupcije. Sumnjalo se da je Lesin prikrio gotovo 30 milijuna vrijedne luksuzne nekretnine (do kojih je došao nezakonitim putem) u južnoj Kaliforniji.

Uz to, razmatralo se da mu se uvedu sankcije, čime bi mu se spriječilo daljnje odobravanje viza i ne bi više mogao ući u SAD.

Senator Roger Wicker, republikanac iz Mississippija koji je godinama istraživao korupciju i kršenje ljudskih prava u Rusiji, zatražio je od Ministarstva pravosuđa da prouče Lesina.

U prosincu 2014. godine, ministarstvo je potvrdilo da je Lesinov slučaj proslijedilo kaznenom odjeljenju i FBI-ju, iako su službenici odbili reći jesu li otvorili istragu ili ne. No gotovo je sigurno da jesu.

Postavlja se pitanje zašto bi dakle 57-godišnji Lesin izazivao sudbinu dolaskom u SAD prošlog studenog.

Imao je puno "materijala" o Putinu

Nikad nije otkriven razlog njegovog dolaska, no zna se da je odsjeo u prosječnom hotelu u kojem inače odsjedaju strani službenici i osobe zaposlene u sklopu državnih programa razmjene. Uz to, hotel se nalazi nedaleko FBI-jevih ureda i središta Ministarstva pravosuđa.

Sve ove sitnice dovoljne su da rasplamsaju maštu mnogih, a neki vanjskopolitički krugovi u Washingtonu, kao i u ruskim medijima, nagađaju da je Lesin možda ubijen nakon što je došao u Washington sa željom da se nagodi s FBI-jem.

Lesin bi u svakom slučaju imao puno toga za reći o Putinu i njegovom najbližem krugu suradnika, budući da je s njima surađivao i dugovao im novce, a riječ je o nekim od najmoćnijih ljudi u ruskim medijima i gospodarstvu.

Na suradnju s Amerikancima bi ga pak mogla potaknuti činjenica da bi mu u suprotnom američka vlast mogla oduzeti nekoliko vila u Los Angelesu, s tim da u dvije žive njegov sin i kćer.

Da bi sve bilo još zanimljivije, nije otkriven ni točan uzrok smrti Lesina. U Rusiji je objavljeno da je umro od srčanog udara, što je navodno odao neimenovani član obitelji. No iz Washingtona upozoravaju da istraga o uzroku smrti i dalje traje, unatoč tome što je mrtvozornik izveo autopsiju prije gotovo dva mjeseca.

Teorije zavjere kao da su u ovom slučaju dobro potkovane, jer ne bi bilo prvi put da osoba koja predstavlja političku prijetnju Putinu odjednom umre u nerazjašnjenim okolonostima, pogotovo nakon trovanja.

Na Lesina je pritisak vršila i američka vlada, koja mu je mogla zaprijetiti i time što je bio kandidat da se nađe na popisu osoba koje su kršile ljudska prava, a kojima se automatski može zabraniti ulazak u mnoge zapadne zemlje, uključujući i SAD.

Pomogao Putinu da dođe na vlast i održi se na vrhu

Inače, Lesin je rukovodio propagandom koja je Putina održala na vlasti, te je odgovoran za gašenje nezavisne državne televizije - NTV-a - koja je emitirala kritične izvještaje o korupciji u vladi, ratu u Čečeniji, te je postala oazom za sve Putinove kritičare.

Dok je Lesin služio kao ministar informacija, osnivač i većinski vlasnik NTV-a, Vladimir Gusinski, završio je u zatvoru. Ponudili su mu slobodu u zamjenu za prepuštanje svoje medijske kuće Gazpromu - državnoj energetskoj kompaniji. Iako on na to nije pristao, svejedno mu je Gazprom oduzeo NTV, nasilnim putem, a 2013. godine je Lesin postao šef Gazprom-Medija, državne medijske organizacije.

Preuzimanje Gazproma izazvalo je zabrinutost među američkim istražiteljima da bi se Lesin mogao domoći bogatstva ilegalnim zapljenama privatnog vlasništva, koje bi zatim "oprao" i iskoristio u obliku američkih nekretnina.

Dolaskom pak do Lesina, istražitelji bi se mogli domoći i drugih, puno većih i važnijih "riba", budući da je blisko surađivao s osobama koje su podlijegale sankcijama SAD-a, kao i organizacijama koje su usko surađivale s Gazpromom.

Da se otkrilo da je Lesin prao novce u SAD-u, bila bi to rijetka situacija da SAD u rukama ima bliskog, visokog suradnika Putina, piše Daily Beast.

Nažalost, taj im se plan još jednom izjalovio. 

Posjeti Express