Life
188 prikaza

Misteriozna smrt Putinovog šefa za medije: Bio je špijun FBI-ja?

Lesin i Putin
kremlin.ru
Washington ne želi odati kako je umro Lesin, no sve je više dokaza da u SAD-u nije boravio slučajno

Kad je Mihail Lesin pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Washingtonu, svi su se pitali što je uopće radio ondje.

Bivši šef za medije ruskog predsjednika Vladimira Putina, poznatiji kao "buldožder" - zato što je uspješno prevrtao protivnike, bio je pod povećalom FBI-ja i Ministarstva pravosuđa zbog potencijalnog pranja novca i korupcije. Sumnjalo se da je Lesin prikrio gotovo 30 milijuna vrijedne luksuzne nekretnine (do kojih je došao nezakonitim putem) u južnoj Kaliforniji.

Uz to, razmatralo se da mu se uvedu sankcije, čime bi mu se spriječilo daljnje odobravanje viza i ne bi više mogao ući u SAD.

Senator Roger Wicker, republikanac iz Mississippija koji je godinama istraživao korupciju i kršenje ljudskih prava u Rusiji, zatražio je od Ministarstva pravosuđa da prouče Lesina.

U prosincu 2014. godine, ministarstvo je potvrdilo da je Lesinov slučaj proslijedilo kaznenom odjeljenju i FBI-ju, iako su službenici odbili reći jesu li otvorili istragu ili ne. No gotovo je sigurno da jesu.

Postavlja se pitanje zašto bi dakle 57-godišnji Lesin izazivao sudbinu dolaskom u SAD prošlog studenog.

Imao je puno "materijala" o Putinu

Nikad nije otkriven razlog njegovog dolaska, no zna se da je odsjeo u prosječnom hotelu u kojem inače odsjedaju strani službenici i osobe zaposlene u sklopu državnih programa razmjene. Uz to, hotel se nalazi nedaleko FBI-jevih ureda i središta Ministarstva pravosuđa.

Sve ove sitnice dovoljne su da rasplamsaju maštu mnogih, a neki vanjskopolitički krugovi u Washingtonu, kao i u ruskim medijima, nagađaju da je Lesin možda ubijen nakon što je došao u Washington sa željom da se nagodi s FBI-jem.

Lesin bi u svakom slučaju imao puno toga za reći o Putinu i njegovom najbližem krugu suradnika, budući da je s njima surađivao i dugovao im novce, a riječ je o nekim od najmoćnijih ljudi u ruskim medijima i gospodarstvu.

Na suradnju s Amerikancima bi ga pak mogla potaknuti činjenica da bi mu u suprotnom američka vlast mogla oduzeti nekoliko vila u Los Angelesu, s tim da u dvije žive njegov sin i kćer.

Da bi sve bilo još zanimljivije, nije otkriven ni točan uzrok smrti Lesina. U Rusiji je objavljeno da je umro od srčanog udara, što je navodno odao neimenovani član obitelji. No iz Washingtona upozoravaju da istraga o uzroku smrti i dalje traje, unatoč tome što je mrtvozornik izveo autopsiju prije gotovo dva mjeseca.

Teorije zavjere kao da su u ovom slučaju dobro potkovane, jer ne bi bilo prvi put da osoba koja predstavlja političku prijetnju Putinu odjednom umre u nerazjašnjenim okolonostima, pogotovo nakon trovanja.

Na Lesina je pritisak vršila i američka vlada, koja mu je mogla zaprijetiti i time što je bio kandidat da se nađe na popisu osoba koje su kršile ljudska prava, a kojima se automatski može zabraniti ulazak u mnoge zapadne zemlje, uključujući i SAD.

Pomogao Putinu da dođe na vlast i održi se na vrhu

Inače, Lesin je rukovodio propagandom koja je Putina održala na vlasti, te je odgovoran za gašenje nezavisne državne televizije - NTV-a - koja je emitirala kritične izvještaje o korupciji u vladi, ratu u Čečeniji, te je postala oazom za sve Putinove kritičare.

Dok je Lesin služio kao ministar informacija, osnivač i većinski vlasnik NTV-a, Vladimir Gusinski, završio je u zatvoru. Ponudili su mu slobodu u zamjenu za prepuštanje svoje medijske kuće Gazpromu - državnoj energetskoj kompaniji. Iako on na to nije pristao, svejedno mu je Gazprom oduzeo NTV, nasilnim putem, a 2013. godine je Lesin postao šef Gazprom-Medija, državne medijske organizacije.

Preuzimanje Gazproma izazvalo je zabrinutost među američkim istražiteljima da bi se Lesin mogao domoći bogatstva ilegalnim zapljenama privatnog vlasništva, koje bi zatim "oprao" i iskoristio u obliku američkih nekretnina.

Dolaskom pak do Lesina, istražitelji bi se mogli domoći i drugih, puno većih i važnijih "riba", budući da je blisko surađivao s osobama koje su podlijegale sankcijama SAD-a, kao i organizacijama koje su usko surađivale s Gazpromom.

Da se otkrilo da je Lesin prao novce u SAD-u, bila bi to rijetka situacija da SAD u rukama ima bliskog, visokog suradnika Putina, piše Daily Beast.

Nažalost, taj im se plan još jednom izjalovio. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.