Moćne sestre: Cijeli život bile su ljubomorne jedna na drugu

Cecil Stoughton
Njihovo je rivalstvo oko muškaraca bilo legendarno, a iako su obje bile slavne i moćne, natjecale su koja će osvojiti što moćnijeg muškarca
Vidi originalni članak

Lee Radziwill, mlađa sestra Jackie Kennedy Onassis, umrla je ove subote u 86. godini života. Dvije su sestre imale vrlo kompliciran odnos i natjecale se za bogate muškarce. 

Lee je bila shrvana kad je Jackie postala prva dama 1961. godine, dok su drugi pak tvrdili kako je Lee "ljepša sestra".

Lee je u umrla u svom domu u New Yorku, čak 25 godina nakon sestre Jackie. Njihovo je rivalstvo oko muškaraca bilo legendarno, do te mjere da se neki prisjećaju druženja u Londonu 1961. kada domaćica Lee nije mogla sakriti šok radi onog što se događalo s druge strane Atlantika. Jackie je, naime, u to doba postajala najpoznatija prva dama u američkoj povijesti, no umjesto da bude ponosna Lee je bila ljubomorna.

"Kako se itko s time može natjecati, gotovo je za mene", rekla je, piše Daily Mail.

Zaljev svinja Kuba je odbila Kennedyja i zauvijek promijenila svijet

Njihova majka Janet imala je samo 21 godinu kada se udala za njihovog oca, Jacka Bouviera, zgodnog trgovca dionicama koji je ujedno i mnogo pio. Razveli su se 12 godina kasnije radi njegove nevjere, a ona se preudala za bankara Hugha Auchinclossa, s kojim je imala još jednu kći i sina.

Bouvier sestre, piše Daily Mail, bile su najglamuroznije žene svoje generacije. Njihova 'osvajanja' uključuju John F. Kennedyja, grčkog tajkuna Aristotlea Onassisa i mnoge druge bogataše i aristokrate.

No, Jackie je, postavši supruga američkog predsjednika, ipak vodila u igri, i pokazalo se da jedna drugoj nisu uvijek bile odane. Knjiga "Jackie, Janet & Lee" autora J. Randyja Taraborrellija pokazuje kako su se uvijek natjecale - u romantičnim osvajanjima, uspjehu i natjecanju za majčinu ljubav.

Janet Bouvier Auchincloss, kaže knjiga, pokazuje kako je majka djevojke odgajala prema svom ambicioznom primjeru penjanja po društvenoj ljestvici. Otkriva i kako je Jackie imala ljubavnu aferu s Jackom Warneckeom, arhitektom za kojeg se gotovo udala, a koji je dizajnirao grobnicu njezinog ubijenog supruga.

Lee je pak mrzila kad se kopa po njezinom "prljavom vešu", i to je zamjerila mnogim nećacima i rodbini.

Kada su bile malene djevojčice majka ih je vodila na čaj u njujorški hotel Plaza kako bi ih "pokazala svijetu" i dala im neke majčinske savjete. 

"Znate li koja je tajna sreće? Novac i moć", rekla im je Janet. Lee je bila zgrožena idejom, no tri godine starija Jackie je to vrlo dobro prihvatila.

Sama je godinama imala financijskih problema i bila je odlučna u tome da kćeri odgoji da se udaju za "bolje od sebe" kako im nikada ništa ne bi nedostajalo.

Iako se trudila da se sestre podržavaju nije mogla sakriti koliko je više voljela Jackie, baš kao niti Jack Bouvier. 

To je kod Lee rezultiralo nevjerojatnom nesigurnošću, i cjeloživotnom odlukom da neće živjeti u sestrinoj sjeni, što je postalo gotovo nemoguće kada je Jackie postala najpoznatija žena na svijetu.

Jackie je bila profinjenija i intelektualnija, a mlađa Lee buntovnica i mršavija.

Kada su bile djeca majka im je, radi sjaja, kosu prala sirovim žutanjkom, i vukla ih je u muzeje i knjižnice i onda ih nemilosrdno ispitivala oko toga što su naučile.

Ako su djevojke bile nevaljale, ne bi imala problema s time da im to pokaže. Jackie je imala 21 godinu kada je izgubila nevinost u pariškom liftu s John Marquandom Jr., sinom poznatog pisca. Kada je Janet shvatila da on nema novca ošamarila je Jackie, i "pogurala" ju u smjeru brokera Johna Husteda, koji je bio dosadan ali povezan i - mislile su - bogat. Kada je majka saznala koliko zapravo budući zet zarađuje godišnje, stavila je veto na vezu.

Jackie je samo skinula zaručnički prsten i stavila ga Hustedu u džep kaputa pri rastanku.

SUPARNICE Bijesna sestra Jackie O - otela joj Onassisa pred nosom

"Bila je hladna kao led. Kao da se nikada nismo niti poznavali. Znao sam da je došao kraj i nikada više od nje ništa nisam čuo", prisjetio se Husted.

Janet je imala više problema da Lee odvoji od izdavača Michaela Canfielda koji je, kasnije se tvrdilo, bio nezakoniti brat vojvode od Kenta.

Lee je pak tvrdila da će se udati iz ljubavi, a Jackie je dotle hodala s mladim američkim senatorom Jackom Kennedyjem.

Lee se i udala za Canfielda, i to s 19, no ubrzo je shvatila da nema šanse da će on moći financirati skupi životni stil koji je očekivala. 

Canfield je otišao Jackie za savjet. "Najbolje bi bilo da se dočepaš nekog pravog novca", rekla mu je.

Kad je na to rekao kako ne razumije o čemu je riječ s obzirom da žive u kvartu Belgravia u Londonu i imaju dva člana posluge Jackie je rekla - "pravog novca, Michaele".

Janet se nije bunila oko Kennedyja, između ostalog jer je klan bio "težak" 500 milijuna dolara barem, ali ju je brinulo što je bio na glasu kao veliki zavodnik.

Jackie je tvrdila kako to nije problem. U Londonu je Lee, u međuvremenu, viđala karizmatičnog plejboja Davida Somerseta, vojvodu od Beauforta, koji je bio vlasnik golemog imanja, a nalazila se i s "fantastičnim" poljskim princem Stanislawom ‘Stash’ Radziwillom.

Kada su došli u SAD u posjetu majka Janet je Canfieldu rekla da je vrijeme da ode, i više se ne vrati. 

"Lee, sredila sam sve", rekla je majka.

Canfield je kasnije rekao kako mu se hvalila da je spavala s JFK-jem kada su parovi zajedno bili na odmoru. Nini Vidal, sestra Gore Vidala i daleka rodica (preko braka) s Jackie i Lee rekla je kako joj je Lee rekla da se seksualni susret dogodio nakon što je Jackie rodila Caroline. Lee je navodno namjerno ostavila otvorena vrata kako bi ih Canfield mogao čuti.

Taraborrelli priznaje kako ne zna je li te glasine, koje su očito kolale i po obitelji, čula i Jackie. Lee je pak do 26. bila udana za Radziwilla i nastavila živjeti u Londonu, gdje je inzistirala da ju se naziva "princezom" iako je njezin suprug postao "običan" gospodin Radziwill kada je uzeo britansko državljanstvo 1951. godine.

Uskoro je, jer joj je bilo dosadno, ušla u vezi s magnatom Aristotleom Onassisom, jednim od najbogatijih muškaraca na svijetu. Bio je šovinist i grub, ali i šarmantni avanturist. Bio je i u vezi s opernom divom Mariom Callas.

Ari, kako su ga svi zvali, prijateljima je rekao da ga je privuklo što je Lee "tužno i usamljeno malo biće", vječno nesretno jer je u sestrinoj sjeni. Lee je pak bila mnogo otvorenija i zabavnija od Jackie, a navodno je bila prirodno stilska ikona, dok je Jackie trebala pomoć da postane modni uzor.

"Ari" je ono što zaslužujem, rekla je za samu sebe Lee. I sama je pogriješila kada je pozvala stariju sestru, nesretnu jer je izgubila novorođenog sina Patricka, da im se pridruži na krstarenju 1963.

Lee je opet bila zasjenjena. Onassis je svu pažnju preusmjerio na Jackie. Dao joj je dug poljubac na oba obraza, a njezini su tjelohranitelji komentirali kako bi JFK dobio napadaj da je to vidio.

No, čak je i prva dama bila impresionirana. "Dakle ovo je kako kraljevi žive", rekla je Ariju Jackie.

U studenom 1963., nekoliko sati nakon atentata on je pokušao nazvati Jackie na privatni broj koji mu je dala. Onda je odletio u Washington i, na Jackieno inzistiranje, odsjeo u Bijeloj kući.

"Ari je uvijek bio brz u akciji", kaže njegov prijatelj Taki Theodoracopulos. Znao je Onassis da želi zgrabiti glavnu nagradu makar je još vodio aferu s Lee. Nakon smrti supruga Jackie je bila zainteresirana za drugog muškarca, i to ne Bobbyja Kennedyja, kako se pričalo, već arhitekta Jack Warneckea.

SLATKE MUKE Kennedy je uvijek varao Jackie s njezinom dvojnicom

Godinu dana nakon Kennedyjeve smrti započeli su aferu, iako se ona viđala i s drugim muškarcima. Warnecke ju je htio oženiti, no problem je bila golema količina novca koja je bila potreba za "uzdržavanje" takve žene.

Radi nje se "bacio" u dugove i na ljeto 1967. joj je priznao da duguje gotovo milijun dolara kako bi pratio njezin životni stil. Istog tog ljeta Onassis je pozvao Jackie na njegov privatni otok Skorpios. Svake bi joj večeri poklonio dragulj. Zaslijepio ju je bogatstvom kao i Lee godinama prije. Jackie se vratila kući i prekinula s Warneckeom.

Ali čak je mudra Janet stavila veto na Arija za kojeg je znala da će zauvijek posvađati sestre. Rekla je multimilijarderu da se kloni obje.

Ignorirali su se, i Jackie i Ari su se oženili 1968. godine, a Janet je de facto do oltara kćeri šaputala kako se može vratiti i odustati.

Kad se Jackie vratila s bračnog putovanja majka ju je ošamarila baš kao i kada su sestre bile malene djevojčice.

Lee nije mogla vjerovati da joj je Jackie "drpila" muškarca s kojim je prekinula baš zato da sestri, tada prvoj dami, ne složi skandal od kojeg se ne bi oporavila. Tu je odnos sestara toliko napukao da se više nikada nije vratio na staro.

Iako je Jackie bila s Arijem do njegove smrti 1975. godine, odnos im se raspao i Ari je Jackie vidio kao samo još jednu akviziciju te nikada nije završio svoju aferu s Mariom Callas.

Lee, koja je s Radziwillom imala dvoje djece, razvela se 1974. Lee se kasnije povezivala s čitavim nizom moćnih muškaraca, od nasljednika Newtona Copea, preko komičara Petera Cooka, političara Roy Jenskinsa i Marka Shanda, brata vojvotkinje od Cornwalla.

U osamdesetima je majka Janet oboljela od Alzheimera i iako se sestre nisu viđale, obje su brinule za majku. Ironično, Janet je sada favorizirala Lee i čak joj je 1987. ostavila 750.000 dolara, kao ispriku što je toliko favorizirala Jackie kad su bile mlađe. Jackie je bila bijesna.

"Lee nije mogla vjerovati. Napokon, Jackie je imala milijune u banci, zašto bi sestri zamjerila ovaj iznos?"

Objava u četvrtak 3.000 novih dokumenata o ubojstvu JFK-a: Tko ga je ubio?

Lee se nikada nije mogla uspoređivati s time koliko je Jackie mogla "izmusti" od svojih muževa. Kad je Onassis umro, dobila je više od 25 milijuna dolara.

Janet je umrla znajući da se sestre nisu pomirile, a njezina ih smrt nije uspjela zbližiti. 

Jackie, koja je živjela s dilerom dijamanata Mauriceom Tempelsmanom, dobila je dijagnozu raka 1994. i vrlo brzo počela kopnjeti. Umrla je u 65. godini života, 1994. godine, a Lee je bila kraj nje.

"Jako te volim, oduvijek jesam Jacks, nadam se da to znaš", rekla joj je, ali je pitanje je li Jackie, prepuna morfija, išta čula.

Vijest da Jackie, multimilijunašica, sestri nije ostavila niti centa bio je šok prijateljima, obitelji i široj javnosti koja je obožavala Jackie O. No ne i onima koji su bili upoznati s karakterom i dugotrajnom svađom između sestara, piše Taraborelli.

Posjeti Express