Life
11201 prikaza

Bijesna sestra Jackie O - otela joj Onassisa pred nosom

Jackie Kennedy i Lee Radziwill
Pinterest
Lee Radziwill bila je, kažu, ljepša i talentiranija, no uvijek u sjeni starije sestre

Nova knjiga autora J. Randyja Taraborrellija "Jackie, Janet & Lee: The Secret Lives of Janet Auchincloss and Her Daughters Jacqueline Kennedy Onassis and Lee Radziwill" bavi se turbulentnim odnosom udovice predsjednika Johna Kennedyja Jackie Kennedy, njezine mlađe sestre, princeze Lee Radziwill i njihove majke, Janet Norton Lee Bouvier Auchincloss.

Između Jacqueline i Caroline Lee od najranijeg je djetinjstva vladalo je rivalstvo, koje je od dječjih igara i odlaska u kupovinu eskaliralo u bitke oko muškaraca i novca. Jackie je cijeli život bila bijesna jer je Janet više voljela Lee, a Lee je zamjerila sestri što joj je preotela ljubavnika Arija Onassisa, za kojeg se Jackie 1968. i udala.

Ljubav i vječno natjecanje

- Lee je sestri čak bila kuma na vjenčanju, no vrijeme je pokazalo da joj nije mogla oprostiti preotimanje muškarca radi kojeg je Lee bila spremna ostaviti svog supruga. Mlađa sestra nekadašnje prve dame Amerike imala je tri braka, no u to je doba bila u 15-godišnjem braku s poljskim princem Stanisławom Albrechtom "Stash" Radziwiłłom, s kojim je čak dva puta obnavljala zavjete. Radziwiłł je radi nje ostavio prvu suprugu, a on i Lee imali su i dvoje djece, Anthonyja i Annu Christinu.

John F. Kennedy uoči ubojstva Dinastija Life Nasljednici Kennedyjevih: Mladi, bogati, uspješni...

No, preotimanje moćnog ljubavnika udanoj sestri nije bio prvi sukob Jackie i Lee. 

- Jackie Kennedy i Lee Radziwill bile su bogate, moćne, stilski osviještene i voljele su se, no ponekada su ih privlačili isti muškarci - opisao je slavne sestre jedan članak u časopisu Vanity Fair.

Neki kažu da to proizlazi iz njihove fascinacije ocem, Johnom Vernonom Bouvierom III, ili "Black Jackom" koji je tako prozvan i zbog avanturističkog duha, i stalno tamne puti. Nalikovao je Clark Gableu, a sestre su ga obožavale.

- Jackie je bila tamna, vitka, koncentrirana na učenje i sport, a tri i po godine mlađa Lee bila je svjetlije puti, mrzila je školu, ali je imala izražene interese i odlično se snalazila u društvu. No, bilo joj je teško sa sestrom koja je na svaki način bila idealna. Dobivala je sportske nagrade, bila prva u školi i otac je stalno govorio kako je prelijepa - kaže Vanity Fair, a i i Lee je u svojoj knjizi rekla kako ne 'zamjera ocu što je obožavao Jackie koja je bila njegova kopija, fizički i intelektualno.'

No, to je kompenzirala majka koja je preferirala malenu Lee, a u starijoj dobi kada je Janet oboljela od Alzheimera otvoreno bi rekla da je Lee njezina 'ljubimica' kada je mlađa kći nazvala.

- Ako ste dobar prijatelj s Lee onda znate da se pred njome ne spominje Jackie i obitelj Kennedy, to je greška koju je Truman Capote napravio i tako je propalo prijateljstvo - kaže osoba bliska Lee, danas gospođi od 84 godine koja stanuje na njujorškom Manhattanu.

Sestre je pogodio razvod roditelja kada su imale 10 i 7 godina. Očeva loša ulaganja rastopila su obiteljsko bogatstvo, a njihova majka Janet uvijek je pamtila kako joj je otac govorio da je 'brak najbolji način za penjati se po društvenoj ljestivici'. 

Janet se preudala za Hugha D. Auchinclossa, bankara koji je svoje bogatstvo uložio u Standard Oil, a djevojčice su se s njima preselile na njegovo golemo imanje. Oca, koji je financijski propao, posjećivale su u jednosobnom stanu u New Yorku. To je iskustvo, kažu biografi, u sestrama pojačalo osjećaj za važnost financijske situiranosti u životu.

- Znaš, mi se jako dobro snalazimo u ovom WASP-ovskom svijetu starog novca, no vi i ja nismo zapravo iz ovog svijeta - rekla je Jackie jednom prijatelju koji je došao do mjesta senatora, ali je potjecao iz siromašnije obitelji.

Sestre su jedno ljeto provele u Europi gdje je 18-godišnja Lee otišla posjetiti Jackie koja je godinu dana studirala na pariškoj Sorbonnei. S pismima preporuke Auchinclossa i njegovih prijatelja mlade su djevojke ušle u društvo ambasadora i bankara, a slobodno vrijeme su lutale i uživale. Napravile su knjigu uspomena u koju su lijepile fotografije s putovanja, pisale svoje utiske o modi i arhitekturi i pisale pjesmice.

  • Stranica 1/3
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.