Najmračniji klan regije: Ubili ga i od ostataka skuhali gulaš

Screenshot Youtube
Većina prve postave k1ana je u zatvoru ili je ubijena, a za jedinog iz ove ekipe smrti za kojeg se ne zna gdje je i je li živ je Ninoslav Konstantinović Nine
Vidi originalni članak

Uhićenje Mlađana Mičića Pacova, suradnika zemunskog klana, jer je premlatio kćer, podsjetilo je mnoge na ozloglašenu kriminalnu grupu, odgovornu za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine i niz drugih zločina te otvorilo pitanje gdje su sada kriminalci iz mračnog zemunskog klana. 

Većina prve postave k1ana je u zatvoru ili je ubijena a jedini iz ove ekipe smrti koji je i dalje na tjeralici je Ninoslav Konstantinović Nine, čija sudbina nije razjašnjena. Tjeralica za Konstantinovićem raspisana je nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003., ali se sumnja da je ubijen iste godine. 

Opasni kriminalci Šiptar i Kum: Kako je izbrisan najmoćniji klan na Balkanu

Sretko Kalinić, koji je bio glavni egzekutor k1ana, policiji i tužilaštvu je ispričao da je Konstantinović ubijen i da je njegovo tijelo zakopano u polju u blizini autoceste Beograd-Zagreb, ali ono nije pronađeno. 

Na slobodi je iz prve postave najduže bio V1adimir Milosavljević - V1ada Budala, koji je uhićen 9. veljače 2012. u Valenciji. S njim je tada uhićen i Luka Bojović, kojeg su smatrali novim vođom klana. Inače, Bojović nije bio obuhvaćen nijednim postupkom protiv zemunskog klana koji je vođen nakon ubojstva premijera Đinđića. 

On je uhićen u Srbiji 2007. godine i na teret mu je stavljen čitav niz kaznenih djela, ali je osuđen samo na 15 mjeseci zbog krivotvorenja dokumenata i oružhja. Pušten je iz pritvora u travnju 2008. godine, i otada je bio u bijegu sve do uhićenja u Španjolskoj u veljači 2012. godine.

Osim za ubojstvo premijera, protiv pripadnika zemunskog klana na Specijalnom sudu vođen je jedinstveni postupak za 17 ubojstava, tri otmice i dva teroristička napada - na tvrtku Ljubiše Buhe Čumeta, "Defence Road" i bombaški napad na DSS.

Za otmice Miroslava Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tijekom 2001. godine vođen je odvojeni postupak koji je okončan pravomoćnom osuđujućom presudom u lipnju 2010. godine. 

Vođen je i poseban postupak protiv "mladeži klana", njihovog podmlatka kojeg su zvali "pajser brigada", koju je 1998. godine osnovao Dušan Spasojević Šiptar kako bi mučio narkomane koji mu nisu na vrijeme platili svoje dugove za drogu. I u ovom slučaju je donesena osuđujuća presuda 2005. godine.

Ni sa uhićenjem Bojovića 2012. godine u Španjolskoj klan nije prestao postojati, a vodstvo je preuzeo Filip Korać. Ime klana često se spominjalo od 2009. godine kada je počeo sukob s grupom Slobodana Šaranovića, koji je ubijen 11. ožujka 2017. godine u Budvi.

Ovaj sukob odnio je više života. Međutim, policije iz nekoliko država u regiji nisu našle nijedan dokaz koji bi teretio Koraća, tako da je ostao na slobodi.

Jedino je na kratko priveden u kolovozu 2016. godine u Zvorniku i ispitivan u vezi ubojstva Čede Đokića, ali je odmah pušten.

Obitelj Bojović Mafijašica: Kako je 'pala' majka glavnog dilera Balkana

Luka Bojović i Vladimir Milisavljević Budala su u listopadu 2015. godine pravomoćno osuđeni u Španjolskoj. Obojica su dobili po 18 godina zatvora zbog kriminalnog udruživanja i oružja, a Milisavljević je dobio još četiri godine zbog prikrivanja ubojstva Milana Jurišića Jureta. Španjolski sud je utvrdio da je Jurišić ubijen, a njegove kosti su pronađene u rijeci u Madridu.

Međutim, Milisavljević nije otkrio tko je od 'zemunaca' ubio Jurišića, pa nitko nije ni osuđen za ubojstvo. Jurišić je bio u prvoj postavi klana i također je u odsutnosti osuđen za ubojstvo premijera i druge zločine.

Njega su ubile kolege iz klana, raskomadali su ga, samljeli u mašini za mljevenje mesa i ostatke bacili u rijeku. Kako su pisali španjoski mediji, 'zemunci' su od Jurišićevih ostataka čak i skuhali gulaš, zbog čega su u španjolskim medijima prozvani "Srbi kanibali".

(Tekst je objavljen u Blicu)

Posjeti Express