Top News
57345 prikaza

Šiptar i Kum: Kako je izbrisan najmoćniji klan na Balkanu

Šiptar i Kum
Instagram
Žarili su i palili kriminalnim podzemljem, sve dok policija nije odlučila uhvatiti se s njima u koštac

U okviru policijske akcije Sablja, koja se odigrala prije 14 godina, odnosno 27. ožujka 2003. ubijene su vođe Zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Bili su najbolji prijatelji i kumovi, oduvijek zajedno u dobru i zlu.

Mile Luković Kum potječe iz sela Donji Gajtan, u općini Medveđa. Po završetku srednje Elektrotehničke škole, Luković odlazi u Prištinu, gdje je radio kao čuvar u zatvoru. Nejasno je kako je dospio na ovu poziciju, s obzirom na to da je i u mladosti bio poznat kao delinkvent.

Nema podataka ni zašto je prestao s obavljanjem posla zatvorskog čuvara, ali se zna da poslije toga odlazi u Beograd gdje sa zemljakom, Dušanom Spasojevićem, postaje vođa Zemunskog klana. Upravo je Kum utjecao na Spasojevića da se oda kriminalu.

Došli su iz malog sela i zavladali državom. Napravili su najmoćniji klan na Balkanu i gotovo sve najveće autoritete podzemlja poslali “u Kanadu”. Na kraju su zajedno i oni tamo otišli.

Spasojević i Luković bili su osumnjičeni za organiziranje i izvršenje ubojstva Zorana Đinđića. Dušan Spasojević zvani Šiptar ili Duća, imao je 35 godina, bio je vođa “Zemunskog klana”.

Protiv njega je do tada bilo podneseno 27 kaznenih prijava od kojih je za 4 osuđen na kraće zatvorske kazne. Mile Luković Kum je imao 34 godine, bio je neosuđivan, iako je protiv njega bilo podneseno 28 kaznenih prijava.

Tadašnji načelnik Odjela javne sigurnosti MUP-a Srbije general Sreten Lukić rekao je su pripadnici specijalnih policijskih snaga likvidirali vođe zemunske bande Dušana Spasojevića-Šiptara i Mileta Lukovića-Kuma, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja uhićenja. Bio je 27. ožujak 2003. godine i time je počela akcija “Sablja”.

Spasojević je tom prilikom protiv policije upotrebio puškomitraljez M70, dok je Luković pokušao se suprotstaviti koristeći ručne bombe.

Novinarima je tada prikazan i video snimka na kojoj se vide dva beživotna tijela u travi, oko kojih se nalazi automatska puška i bomba. Na snimci su bile torbe s njihovim osobnim stvarima u kojima se nalazilo nekoliko mobilnih telefona. Pored torbe u kući u kojoj su se krili bio je vidljiv i veći broj pancirnih prsluka.

(Kurir)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.