Life
42119 prikaza

Mafijašica: Kako je 'pala' majka glavnog dilera Balkana

Luka Bojović
1/2
REUTERS
Anđelka Bojović je uhićena jer je planirala likvidaciju ubojica svoga sina Nikole

Anđelka Bojović (66), poznata srpska slikarica, majka je Luke Bojovića, vođe zemunskog klana i glavnog dilera u Srbiji i na Balkanu. Uhićena je u Nikšiću zbog sumnje da je pripremala ubojstvo Ratka Koljenšića, optuženog za ubojstvo njezinog mlađeg sina Nikole. Anđelka je osumnjičena da je upravo ona planirala i osmislila brutalnu osvetu i likvidaciju zbog smrti svoga sina.

HLADAN SLUČAJ Life Ubojstvo koje je zgrozilo Hrvatsku - tko je "riješio" Dedića?

Žena koja je odlučila uzeti pravdu u svoje ruke, osim dvojice sinova ima i kćer Mariju, iz braka sa Vukom Bojovićem, dugogodišnjim direktorom beogradskog ZOO vrta.

Anđelka je cijelu svoju profesionalnu karijeru provela na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti, gdje je bila profesorica crtanja i slikanja.

Iza sebe ima dvadesetak samostalnih i više od sto grupnih izložbi, u zemlji i inozemstvu. Njenim stopama krenula je i kći Marija, koja je također završila slikarstvo.

Umjetnost međutim nije bila sudbina ove obitelji.

Prvi udarac: Vukov odlazak

Prvi obiteljski brodolom Anđelka je doživjela kada je Vuk Bojović napustio obiteljski dom i odlučio s drugom ženom s kojom je imao kćer započeti novi život. Anđelka nikada nije prebolila činjenicu da ju je muž ostavio. Do kraja njegovog života stalno se u javnosti predstavljala kao Vukova supruga.

Prva kaznena prijava mlađem sinu sa 17 godina

U to vrijeme i Luka Bojović se "okrenuo" ulici. Prvu kaznenu prijavu dobio je u svojoj 17. godini, ali je zahvaljujući utjecajnom ocu, završila u ladici.

Mlađi Bojović brzo je stvarao poziciju u podzemlju, a ratovanje u Arkanovoj Srpskoj dobrovoljnoj gardi samo mu je dalo na značaju. Na poziciju broj jedan beogradskog podzemlja došao je nakon akcije "Sablja" kada je preuzeo bjegunce zemunskog klana. Njihovo razotkrivanje dovelo je do Lukinog bijega u Španjolsku gdje je kasnije uhićen i osuđen na 18 godina zatvora.

Majka Anđelka uvijek je javno odbacivala sve optužbe protiv njenog sina tvrdeći da su lažne i namještene.

Drugi udarac: Lukino uhićenje u Španjolskoj

Lukino uhićenje u Španjolskoj bila je druga tragedija ove obitelji, ali ne i najveća.

Likvidacija Nikole Bojovića pokrenula niz osveta

U travnju 2013. u Beogradu je ubijen Anđelkin mlađi sin, Nikola. Kako je utvrđeno istragom, Nikola je likvidiran u sukobu kojeg je Luka Bojović vodio sa crnogorskom obitelji Šaranović. U tom međusobnom ratu, išla je osveta za osvetom. Nikola je ubijen kao osveta za ubojstvo Branislava Šaranovića. Ubojstvo je naredio i organizirao Branislavov brat, Slobodan Šaranović. 

Nikolino ubistvo slomilo je njegovu majku, koja je tvrdila da Luka nije kriv i da on nije naredio ubojstvo Branislava Šaranovića.

I ona i kćer Marija tvrdile su da je Nikola bio pristojan mladić, student, koji nije imao nikakvog posla s bratom Lukom. Zbog toga su tužile brojne medije koji su, pozivajući se na policijske operativne podatke, pisali o poslovnoj povezanosti braće Bojović. Na suđenjima su se često pojavljivale u društvu grupe nabildanih mladića, koji su pomno pratili svaki njihov korak.

U srpnju 2013. u Crnoj Gori uhićen je Slobodan Šaranović, osumnjičen da je naredio ubojstvo Nikole Bojovića, i ostali sudionici u zločinu.

Vukova smrt ju je dotukla

U rujnu 2014. umro je Vuk Bojović. Pokopan je pored svog sina Nikole, a Anđelka je satima plakala pored njihova dva groba.

U prosincu prošle godine Šaranović i Ratko Koljenšić, također osumnjičeni za sudjelovanje u Nikolinom ubojstvu, pušteni su na slobodu.

Majka Anđelka je vrlo vjerojatno u tom trenutku odlučila uzeti pravdu u svoje ruke.

Tijek događaja od tada do danas postao je sada predmet policijske istrage. Prvo je u Budvi u ožujku ubijen Slobodan Šaranović, nakon čega su Anđelka i jedan od njezinih nećaka, Matija Bojović uhićeni zbog pripreme ubojstva Koljenšića.

Koljenšić je inače od prosinca, otkako je pušten iz zatvora pod stalnom policijskom pratnjom. U vikendici Anđelke Bojović navodno je pronađen arsenal oružja. Javnost u Srbiji iznenađena je ovakvim slijedom događaja, jer se Anđelka Bojović sve do nedavno predstavljala isključivo kao slikarica koja nije imala nikakve veze s poslovima svojih sinova, no čini se kako je baš ona bila mastermind njihovih akcija.

Tko je Luka Bojović?

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljne garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vrijeme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u siječnju 2000., a surčinski i zemunski klan preuzeli su vodstvo beogradskim podzemljem.

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je veza koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, nakon akcije "Sablja". Policija je u to vrijeme tragala za nekolicinom odbjeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ali su oni uvijek uspijevali izbjeći uhićenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku, i nekog moćnog iznad sebe. Koga, postalo je jasno u vrijeme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno objavio da je novi šef naslijeđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

Vuk Bojović, u to vrijeme direktor beogradskog ZOO vrta, optuživao je ministra Jočića za medijski linč protiv njegove obitelji. Međutim, koliko je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010., kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbjeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se policiji. Uslijedilo je odmah i uhićenje Simovića, a zatim su na osnovu svjedočenja Kalinića počela isplivavati zločini klana pod vodstvom Luke Bojovića.

Bojović međutim, više nije bilo u Srbiji. Pobjegao je par sati nakon Kalinićeve predaje u Zagrebu. Kako se ispostavilo, u Španjolsku, gdje je počeo novi život, u društvu nekoliko najbližih suradnika i supruge Barbare i djece, s kojima se viđao samo u potpunoj tajnosti. Uhićen je u veljači 2012. i tamo je osuđen za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji na 18 godina zatvora. Ubojstvo Milana Jurišića, kojeg su zemunci u Valenciji brutalno ubili, raskomadali i samljeli, Luki Bojoviću nije dokazano.

U Srbiji je za to vrijeme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubojstva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubojstvo Arkana. I za ova ubojstva je Luka Bojović pravomoćno oslobođen.

U međuvremenu, nestankom, odnosno ubojstvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat s obitelji Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon nestanka Slobodana Radonjića, za kojeg se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, ušli u trag Bojoviću.

U ime osvete za ubojstvo, Šaranović je naredio ubojstvo Nikole Bojovića, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhićen u Crnoj Gori, zajedno s Ratkom Koljenšićem, koji se sada, kako se sumnja, našao na meti Anđelke Bojović.

Šaranović i Koljenšić su pušteni iz pritvora u prosincu prošle godine. Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u Budvi u ožujku, a Koljenšić je u Nikšiću pod stalnim nadzorom policije.

(Tekst preuzet sa Blica)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:57 30.Srpanj 2017.

    stop mafiji