Napokon pronađen najtraženiji kineski bjegunac

Thinkstock
Kina je ovoga proljeća objavila popis stotinu najtraženijih bjegunaca te pokrenula dvije kampanje „Oparaciju hvatanje lisica“ i „Operaciju Skynet“
Vidi originalni članak

Kinez Yang Jinjun osumnjičen je za korupciju i primanje mita, a u SAD-u je boravio još od 2001. godine. Yang je prisiljen na povratak u domovinu prvi puta od kada je Kina uspjela prikupiti podatke iz SAD-a te je objavila listu stotinu najtraženijih bjegunaca. 

Na „listi najtraženijih“ nalaze se fotografije i identifikacijski brojevi bivših lokalnih dužnosnika, policijskih službenika, računovođa i puno drugih osoba koje se sumnjiči da su primali mito, te pronevjerili i prali novac.   

Otkad je predsjednik Xi Jinping došao na vlast, zaplijenjene su horde državnih dužnosnika i rukovoditelja tvrtki osumnjičenih za korupciju. Neki kritičari kažu da je to samo politika uz pomoć koje Xi uklanja svoje protivnike, ali se strože kažnjavanje nastavlja širiti.  

Dvanaestero njih već je vraćeno u Kinu iz drugih zemalja,  ali SAD još nema ugovor s Kinom o izručenju, pa Ministarstvo vanjskih poslova bjegunce može samo vratiti. 

„Moramo biti zadovoljni izručenjima pojedinaca iz SAD-a drugim zemljama kako bi imali pravedna suđenja, a ne bili predmetom mučenja ili drugih oblika zlostavljanja u toj zemlji“, rekla je glasnogovornica Ministarstva još u ožujku.   

Prema Interpolu, Yang ima 57 godina, a potječe iz Wenzhoua, u istočnoj Kini, i optužen je za pronevjeru. 

Kina traži povrat još jednog poduzetnika, Linga Wangchenga, koji je brat Linga Jihua, bivšeg predsjedničkog pomoćnika optuženog za primanje mita, krađe državnih tajni i uzdržavanje ljubavnica, piše CNN.

Posjeti Express