Life
86 prikaza

Napokon pronađen najtraženiji kineski bjegunac

Muške ruke u lisicama
Thinkstock
Kina je ovoga proljeća objavila popis stotinu najtraženijih bjegunaca te pokrenula dvije kampanje „Oparaciju hvatanje lisica“ i „Operaciju Skynet“

Kinez Yang Jinjun osumnjičen je za korupciju i primanje mita, a u SAD-u je boravio još od 2001. godine. Yang je prisiljen na povratak u domovinu prvi puta od kada je Kina uspjela prikupiti podatke iz SAD-a te je objavila listu stotinu najtraženijih bjegunaca. 

Na „listi najtraženijih“ nalaze se fotografije i identifikacijski brojevi bivših lokalnih dužnosnika, policijskih službenika, računovođa i puno drugih osoba koje se sumnjiči da su primali mito, te pronevjerili i prali novac.   

Otkad je predsjednik Xi Jinping došao na vlast, zaplijenjene su horde državnih dužnosnika i rukovoditelja tvrtki osumnjičenih za korupciju. Neki kritičari kažu da je to samo politika uz pomoć koje Xi uklanja svoje protivnike, ali se strože kažnjavanje nastavlja širiti.  

Xi Jinping i Leon Panetta | Author: Wikipedia Wikipedia

Dvanaestero njih već je vraćeno u Kinu iz drugih zemalja,  ali SAD još nema ugovor s Kinom o izručenju, pa Ministarstvo vanjskih poslova bjegunce može samo vratiti. 

„Moramo biti zadovoljni izručenjima pojedinaca iz SAD-a drugim zemljama kako bi imali pravedna suđenja, a ne bili predmetom mučenja ili drugih oblika zlostavljanja u toj zemlji“, rekla je glasnogovornica Ministarstva još u ožujku.   

Prema Interpolu, Yang ima 57 godina, a potječe iz Wenzhoua, u istočnoj Kini, i optužen je za pronevjeru. 

Kina traži povrat još jednog poduzetnika, Linga Wangchenga, koji je brat Linga Jihua, bivšeg predsjedničkog pomoćnika optuženog za primanje mita, krađe državnih tajni i uzdržavanje ljubavnica, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.