Nova generacija mafijaša: Sve što rade stave na Instagram

Screenshot/Youtube
Stariji mafijaški šefovi vode se zakonom šutnje, a današnji mladi kriminalci svoje bogatsvo javno pokazuju na društvenim medijima
Vidi originalni članak

Prvi je put uhićen sa 15 godina i to za vrijeme policijske racije dok se Emanuele Sibillo u Napulju pokušavao riješiti dva pištolja koja je imao. Sljedeće godine provodio je malo u zatvoru a malo na slobodi, a među mladim zatvorenicima isticao se svojom mogućnošću čitanja knjiga i novina ali i poštovanja koje je izazivao. 

2013. godine imao je 18 i pripremao se za svoj veliki korak - preuzimanje vlasti u gradu koje je htio oteti iz ruku klana Camorra. Od početka 2000-ih policija je uhvatila stotine šefova ovog klana. Neki od njih su bili u zatvoru a drugi ubijeni pa je to bilo idealno vrijeme da te mlađe generacije, stariji maloljetnici, počnu zauzimati njihovo mjesto, piše The Guardian.  

Upravo taj fenomen bio je glavna tema novele talijanskog pisca Roberta Saviana iz 2016. godine La Paranza Dei Bambini. Zbog bestselera Gomorrah koje je objavio desetljeće ranije, u kojem se opet bavio temom ovog zloglasnog klana, već je ranije imao zaštitu policije. 

Paranza je mali ribarski brod, no u ovom kontekstu riječ je o maloj kriminalnoj grupi koju vode djeca kriminalci, male ribe.Tu djecu koja odrastaju sa pištoljima, Saviano naziva piranjama. Knjiga je postala film -  Piranhas, redatelja Claudia Giovannesija, koji je dobio nagradu Srebrni medvjed za najbolji scenariji na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Priča je to o Nikoli, dječaku iz siromašnog distrikta Rione Sanita u Napulju, koji je ušao u "sistem", kako se naziva Camorra. 

"Kriminal postaje jedini način uspjeha, jedini način kako doći do novca, moći i poštovanja. Nije riječ o tome da ne možete čekati svoj trenutak. Ti dečki znaju da njihov trenutak neće doći osim na takav način", rekao je Saviano. 

Smatra i kako "jedino kriminalne organizacije primjećuju ovu djecu i uključuju ih u svoj rad". 

Taj je trend u Napulju još alarmantniji jer je struktura Camorre horizontalna, za razliku od ostalih mafijaških organizacija poput Cosa Nostre i ’Ndrangheta. Upravo zato cijelo vrijeme vlada ratno stanje i borba za kontrolu nad teritorijem. Rat je to u koji su se sad umiješale i paranze. 

Zove se Ledeni Okrutni ubojica mafije: Žrtvama je gurao cijanid u nos

S novim generacijama došlo je i do izmjena stila. I dok su stariji mafijaški šefovi poslovali unutar zakona šutnje, današnji mladi kriminalci svoje poslove javno prikazuju na društvenim medijima. Poziraju u dizajnerskoj odjeći uz skupocjene boce šampanjca od 200 eura. Obučeni su po posljednjoj modi, pravi hipsteri sa svojim pomno njegovanim bradama i frizurama, postojanima i dok jure uličicama Napulja na skuterima. I pucaju. 

Jedan čovjek 2014. godine ubijen je jer je tražio cigaretu, a još je jedan dobio metak u prsa dok su dječaci isprobavali pištolje. Jedan kojeg su nadzirali i pratili bio je toliko oduševljen svojim novim pištoljem da je viknuo kako se "sada osjeća poput Al Caponea, jer ima njegov pištolj". 

Prošlog ljeta na napuljskom sudu osuđeno je 42 pripadnika dvije paranze na ukupno 500 godina zatvora. 

sudac Falcone Zbog mafije nije smio imati kuma na vjenčanju

"Htjeli smo ispričati priče o takvim životima. Nemojmo zaboraviti da su oni samo tinejdžeri", rekao je redatelj filma Giovannesi.

Dok je radio na scenariju za film kaže kako je veliki utjecaj na njega ostavila literatura koju je čitao u svojim tinejdžerskim danima, poput Gospodara muha. 

"Sve se te knjige dotiču suptilne kontradikcije između igranja igara i rata koji bjesni", naglašava. 

Saviano kaže kako su takva djeca produkt lošeg društva i zapravo promašaj društvenih institucija, uključujući škola. Glavni tužitelj u Napulju Giovanni Melillo kaže kako su se ove bande proširile gradom a mladi se regrutiraju po tome koliko su nasilni. 

"Klan im dodjeljuje posao dilanja droge i reketarenja, što je zabrinjavajuć fenomen, ali minoran u usporedbi sa tradicionalnim poslovanjem takvih organizacija poput infiltracije u javnu administraciju i financijsko tržište. No kada te male ribe, paranze pretjeraju, stariji šefovi se uključuju kako bi održali mir", naglašava. 

2014. godine Sibillio je imao 18 godina i nazivali su ga "Malim Kumom" ('baby godfather) tog okruga. Samo godinu dana kasnije, bio je mrtav, ubili su ga članovi konkurentskog klana.

Posjeti Express