O ovoj nuspojavi kemoterapije se ne govori

Thinkstock
Za vrijeme mučne kemoterapije, pacijentima je najvažnija podrška obitelji, a najviše im pomoći treba oko prehrane
Vidi originalni članak

Za ljude s dijagnozom raka, sama kemoterapija često može biti gora od suočavanja s bolesti, koliko god to grozno zvučalo. Naime, sila otrova koji se unose u tijelo s ciljem ubijanja tumorskih stanica ne prolazi bez posljedica, koje mogu ekstremno oslabiti duh i tijelo.

Najčešće se radi o problemima umora, gubitka kose, gubitka težine, povraćanju, mučnini i problemima s pamćenjem.
Jedna od manje poznatih nuspojava, osim pojave groznih afti koje na bolan način onemogućuju jelo no ipak se mogu uspješno liječiti, tu je gubitak okusa.

Brojni ljudi koji prolaze kemoterapiju odjednom otkrivaju kako uopće ne mogu uživati u hrani na način na koji su prije, odnosno sva im hrana ima isti okus jer okusa uopće nemaju.

Upravo je to bilo iskustvo 47-godišnje Kriste Riley koja je prije nekoliko godina preminula od raka pluća malih stanica, vrlo agresivnog oblika karcinoma. Liječenje je trajalo dvije godine, tijekom kojih je imala nekoliko rundi kemo i radioterapije.

"Za nju, najdepresivnija je bila spoznaja da joj hrana više nikad neće biti ista. Terminalni oblik bolesti nije samo smrtna osuda, već osuda na bezukusnu i razočaravajuću hranu", kaže njen sin Ryan Riley, pisac o hrani.

Kuga 21. stoljeća Zašto neki ljudi dobiju rak, a drugi ne?

Otkriva kako mu je srce slamala činjenica da jedino u čemu njegova majka može uživati je sladoled od voća.

"Ljudi koji primaju kemoterapiju često shvate kako im se osjet okusa promijenio te da više ne uživaju u hrani, a sve je najčešće praćeno metalnim okusom u ustima. Ponekad uopće nemaju okus za ništa, ni za preslano, ni za preslatko",  kaže Karla Scott, glavna medicinska sestra Udruge Macmillian za potporu oboljelima od raka.

Ako su pacijentu pogođeni okusni pupoljci, ono što može pomoći je odabir jačih okusa.

Riley, koji je u doba majčine bolesti imao 23 godine, bio je deprimiran činjenicom da ne zna što skuhati majci, iako je radio u prehrambenoj industriji.

"Muvao sam se po supermarketima i trpao hranu u kolica bezveze, a danas bi to puno bolje odradio", kaže Riley.
U želji da kombinira iskustvo bolesti svoje majke sa znanjem koje je stekao iz svog posla, on sada pokušava poboljšati iskustvo ljudi pogođenih rakom kroz svoju dobrotvornu udrugu - Life Kitchen.

Kroz nju htio je organizirati tečajeve kuhanja, ali i dati ljudima online recepte za hranu koju mogu spremati svojim oboljelima.

Prije svega, predlaže da se u prehranu uvedu snažniji okusi, biljke i začini, kao i jači okusi voća te sokova, naglašavajući da gubitak okusa može biti samo privremen.

"Ako netko s rakom razvije averziju prema određenoj vrsti hrane, treba ponovno pokušati s njom za nekoliko tjedana, no ne i forsirati", naglašava.

Prosti život Svi im se smiju, ali oni ne obolijevaju od raka

Kruta hrana može predstavljati pravi izazov, zato su bolji odabir juhe, variva, kaše, banane i jogurti u koje se isto mogu dodati razni začini. Također, istraživanja pokazuju da onima na kemoterapiji više odgovara hladnija hrana od one tople, pa svaki obrok ostavite da se malo ohladi.

Dobar trik za one s metalnim okusom u ustima je korištenje plastičnog bešteka, kako bi se taj dojam barem malo smanjio. Također, dobro je u jelo dodati i malo kiseline, u obliku soka od limuna.

Možete također probati dodavati masnoće, kao što su orasi, vrhnje ili maslac. Kada je hrana previše slatka, dodajte šest kapi soka od limuna. Ako vam se hrana čini previše slana, dodajte ¼ žličice soka od limuna. U dane kada sve ima okus kartona, dodajte malo soli, piše Centar Zdravlja. Obroke je bolje rasporediti u više manjih tijekom dana, jer su i manje šanse za mučninu.

Najbolje namirnice za smirivanje mučnine

  • Đumbir
  • Masline
  • Čaj od mente
  • Bijela riža
  • Papaja
  • Banane
  • Kompot od jabuka
  • Jogurt
Posjeti Express