Znanost
100463 prikaza

Svi im se smiju, ali oni ne obolijevaju od raka

Amiši
Pixabay
Stručnjaci su istražili njihov način života i prehranu što ih je dovelo do neočekivanog rezultata

Nedavna studija objavljena u časopisu "Cancer Causes and Control" (Uzroci i kontrola raka), otkriveno je da među Amišima gotovo da nema slučajeva raka i da su oni najzdraviji ljudi u Americi. 

Stručnjaci sa Sveučilišta u Ohiju pokrenuli su studiju o Amišima kako bi otkrili utječe li njihov nedostatak konvencionalne medicinske skrbi na povećanje rizika od dobijanja raka. Međutim, ono što su otkrili ih je potpuno šokiralo. 

Otkriveno je da Amiši imaju znatno manje šanse oboliti od raka u odnosu na ostatak stanovništva, pa su stručnjaci odlučili malo bolje istražiti njihov način života, prehranu i pokušati naći poveznicu s neočekivanim otkrićem. 

Mnogi Amiši ne puše i ne piju i uglavnom nisu promiskuitetni, što je stručnjake dovelo do zaključka da ovakav način života ima važnu ulogu u smanjenju slučajeva raka. 

Među ostalim faktorima je i količina fizičkog rada. Mnogi Amiši se bave poljoprivredom, građevinom i drugim poslovima koji zahtijevaju ogromnu količinu fizičke aktivnosti koja ih čini zdravima. 

Dok ostatak Amerike sjedi ispred malih ekrana po cijeli dan, Amiši vrijedno rade, uzgajaju usjeve, izrađuju namještaj i građevine i proizvode korisna dobra. Stručnjaci vjeruju da upravo to doprinosi njihovom odličnom zdravlju. 

Još jedan važan faktor jest činjenica da Amiši sami uzgajaju svoju hranu. Koriste se organskim metodama kojima se dobija zdravo voće i povrće, zdravo mlijeko i meso i neobrađena hrana kakvu mnogi Amerikanc, a ni mnogi drugi nikada neće ni probati. 

Iako mnogi ismijavaju njihov način života, smatraju ih zaostalima i primitivnima, posvećenost Amiša 'prostom' životu uz čistu lokalnu hranu koja im donosi dobro zdravlje predstavlja način života o kojem zapravo ostatak svijeta može samo sanjati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.