Samo J. F. Kennedy nije stigao isplanirati vlastiti sprovod

DPA/PIXSELL
Svaki američki predsjednik čim uđe u Bijelu kuću mora planirati vlastiti sprovod i napisati kako bi on trebao izgledati
Vidi originalni članak

U srijedu ujutro, lijes s Georgeom Bushom starijim podignuli su s odra prekrivenog crnom tkaninom koja se koristila na svim sahranama bivših američkih predsjednika još od smrti Abrahama Lincolna. Prebačen je u Nacionalnu katedralu u Washingtonu.

Kao i Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford i Ronald Reagan, Bush je prebačen u kuću bogoslužja u kojoj je posljenji put bio prije 28 godina. Kao i njegovi prethodnici, i Busha su došla ispratiti četvorica živućih predsjednika - Bill Clinton, Barack Obama i Donald Trump, kao i njegov vlastiti sin. 

Državni sprovod uglavnom je poštovao tradiciju, ali je bilo i nekoliko detalja koji su jasno dali do znanja da je 41. američki predsjednik bio svoj. Bush je nosio čarape ukrašene zrakoplovima koji su letjeli u formaciji, čime je podsjetio na svoju službu u Drugom svjetskom ratu kad je letio na bombarderu nad zapadnim Pacifikom, piše Washington Post.

U srijedu popodne avionom je lijes prebačen u Houston, a zatim posebnim vlakom koji nosi ime 'Bush 4141' dalje prema Dallasu, do College Stationa. Otamo će biti prebačen u Policy Institute at George W. Bush Presidential Center, gdje će biti sahranjen u predsjedničkoj knjižnici. 

Za razliku od Reagana, Bushov lijes nisu vozili na svečanoj konjskoj zaprezi, a takva je odluka bila namjerna.  

"Osim plovidbe, leta padobranom i golfa, u svim drugim situacijama on je uvijek cijenio brzinu", rekao je glasnogovornik McGrath.

Njegova osobnost morala je i ovom prilikom doći do izražaja jer je riječ o čovjeku koji je, kako su rekli njegov sin i šef osoblja, bio poseban. 

Matthew Costello iz White House Historical Association kaže da većina predsjednika počinje planirati svoj sprovod neposredno nakon što usele u Bijelu kuću. 

Od Nixona do Obame Svi susreti predsjednika SAD-a s najljućim protivnicima

"To je razgovor koji vode vrlo brzo nakon što počnu s mandatom. Nije tu više riječ o osobi, tad je u pitanju institucija, kao i cijela država. U tom slučaju više to nije osobni sprovod, to je nešto mnogo veće i važnije. To pokazuje tko su Amerikanci, kakav im je karakter i kako sebe definiramo i po čemu se razlikujemo od ostalih zemalja", kaže Costello.

Jedina iznimka, rekao je Costello, bio je John F. Kennedy, koji je ubijen prije nego što je uspio isplanirati svoj sprovod. 

"Jacqueline Kennedy je željela da njegov sprovod striktno slijedi obred kakav je imao Lincoln, jer su očito njih dvojica imali sličnu sudbinu", rekao je Costello.

"Njezina je odluka dala je posla povjesničarima, koji su morali iščitati povijesne dokumente pod posebnom rasvjetom, jer automatska svjetla Knjižnice Kongresa nisu bila podešena da gore tijekom noći", pisao je Associated Press.

Dio njezina plana uključivao je postavljanje Kennedyjevog lijesa na Lincolnov odar izrađen od neobrađenih borovih dasaka.

Time je Jacqueline Kennedy stvorila vlastitu tradiciju. Prethodna dva predsjednika koji su umrli, Calvin Coolidge i Franklin D. Roosevelt, nisu koristili Lincolnov odar. 

Odlazak velikana Zbog jedne stvari McCainov sprovod ući će u povijest

Od Kennedyja, međutim, šest je od osam predsjednika položeno na taj odar, uključujući i Georgea Busha starijeg. Harry S. Truman, koji je bio poznat po svojoj poniznosti, nije želio državni sprovod. Kao ni Richard Nixon, koji je izbjegao mnoge tradicije nakon predsjednikovanja, jer je mandat završio skandalom.

Na odru s crnom tkaninom ispraćeni su i drugi velikani, poput sudaca Vrhovnog suda i zakonodavaca, od kojih je posljednji bio John McCain. 

Kada je 2004. godine umro Ronald Reagan, njegovo tijelo prenijeli su od Ellipse do Capitola na konjskoj zaprezi. Konj bez konjanika slijedio je kočiju na kojoj su bile i Reaganove jahaće čizme okrenute unazad kako bi simbolizirale njegovo posljednje putovanje. napetima, okrenutim unatrag kako bi simbolizirao njegovo konačno putovanje.

Poput Forda, koji je umro u prosincu 2006., Bush se odlučio za mrtvačka kola.

Costello kaže da upravo sprovodi otkrivaju posebnost svakog američkog predsjednika i njegove afinitete. Činjenica da američki predsjednici nisu svi pokopani na istom mjestu - kao što su vođe nekih drugih zemalja - već u vlastitom domu ili vlastitoj knjižnici, je iznimno važna. 

"Sjedinjene Države ne štuju heroje na taj način", kazao je. Oni koji su pokopani u svojim knjižnicama podsjećaju na smrtnost, a to je vrlo humano jer ne stavlja vođe na pijedestale,nego podsjeća da su i oni bili obični ljudi - Amerikanci."

Evo ti! Što je Bush na očevom sprovodu dao Michelle Obami?

Bushov put do konačnog odredišta počeo je u srijedu popodne. Iz Washington National Cathedral kolima je prebačen u bazu Andrews u Marylandu odakle je poletio za Houston iz kojeg će opet kolima biti odvezen do crkve sv. Martina u kojoj su on i njegova supruga redovito odlazili na mise. Tu će biti izložen kako bi mu narod mogao odati posljednju počast. 

U četvrtak ujutro, iz crkve Sv. Martina, Bushov kovčeg prevest će do željezničke postaje i zatim stavljen u vagon od pleksiglasa kojeg će vući lokomotiva 'Bush 4141'.

Bijelo-plava lokomotiva Union Pacifica bojama podsjeća na predsjednički avion Air Force One, i ima predsjednički grb. zajedno s predsjedničkim pečatom. Obnovljena je 2005. godine, a Bush je probno odvozio 4 km.

Ovaj put Bush će se vlakom voziti posljednji put. Kad stigne do Predsjedničke knjižnice, preletjet će za posljednji pozdrav i flota borbenih aviona - njih 21 - od kojih će se jedan avion izdvojiti iz formacije točno iznad knjižnice.  

Manevar će osobito biti dirljiv ako se zna da je sam Bush stariji jedva izbjegao smrt iskočivši iz bombardera koji su pogodili Japanci 2. rujna 1944. kad su poginula ostala dvojica njegovih kolega iz posade. 

Bushov kovčeg u knjižnicu će prenijeti pripadnici posmrtne straže i položiti ga uz njegovu suprugu Barbaru koja je umrla u travnju ove godine, nakon 73 godine braka, kao i njihovu kćer Pauline Robinson 'Robin' Bush koja je umrla 1953. od leukemije kad joj je bilo samo 3 godine.  

Bit će to privatna ceremonija u kojoj će biti samo članovi obitelji. Zastava na lijesu postavljena je tako da plavo polje za zvjezdicama prekriva lijevo rame pokojnika, a to je običaj koji datira još iz vremena Napoleonovih ratova. Prije no što ga spuste u grob, zastavu će presavinuti i predati njegovoj kćeri Dorothy Bush Koch.

Posjeti Express