Stručnjaci: Zdravi nemaju koristi od izbjegavanja glutena
Sve više ljudi boluje od celijakije, autoimune probavne bolesti zbog koje moraju potpuno izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten iz svoje prehrane. Na neki način prehrana bez glutena postala je i svojevrsni trend za ljude koji nemaju celijakiju, ali smatraju da će bez glutena njihova prehrana biti zdravija, a oni izgubiti suvišne kile, kaže nutricionistkinja Tanya Zuckerbrot.
Ona smatra kako bi se prije uvođenja takvih značajnih promjena u prehrani trebalo znati činjenice o netoleranciji ili osjetljivosti na gluten te o značaju glutena u našoj prehrani.
Što je gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici daje elastičnost tijestu, pomažući mu da se podigne i zadrži svoj oblik. On se nalazi u pšenici, raži, ječmu te zobi. Većina prehrambenih namirnica sadrži gluten, od pizza, tjestenina, kruha i raznih industrijski prerađenih namirnica.
Pozornost koju privlači glutena nije nastala toliko zbog priče oko celijakije, već zbog kontroverznih studija koje tvrde da ljudsko tijelo nije sposobno probavljati gluten u mjeri u kojoj ga mi unosimo u sebe.
- Za to ne postoje realni i prihvaćeni zdravstveni dokazi. Dokazano je da nekim ljudima smeta gluten, kao i da ga većina ljudi normalno probavlja - kaže Zuckerbrot.
Celijakija
Kod ljudi s netolerancijom na gluten reakcija organizma na hranu su oštećenja tankog crijeva. Tada dolazi i do krvarenja zbog čega oboljeli često postaje anemičan, ima česte mučnine i povraća. Budući da je stanje najčešće doživotno, potrebno je u potpunosti izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten iz prehrane, savjetuju liječnici.
Prepoznavanje celijakije često je otežano jer ona oponaša simptome drugih bolesti, poput sindroma iritabilnog crijeva, Chronove bolesti, probavnih infekcija ili sindroma kroničnog umora.
Mnogo češće stanje od celijakije je osjetljivost ili netolerancija na gluten, koja se razlikuje po tome jer nije imunološkog uzroka. Posljedice jedenja hrane s glutenom donose trajnu štetu za oboljele od celijakije kao i one koji imaju "običnu" netoleranciju na gluten.
Trebaju li zdravi izbjegavati gluten?
Za većinu ljudi kojoj ne smeta gluten, odluka o njegovom izbacivanju iz prehrane je besmislena, smatraju stručnjaci.
- Nema stvarnih koristi izbacivanja glutena, jer samo zato što na nekom proizvodu piše da ga on ne sadrži, ne znači da je ništa zdraviji - ističe Zuckerbrot.
Namirnica bez glutena i dalje mogu biti bogate kalorijama, mastima i ugljikohidratima. Zbog toga se mnogi iznenade ako se udebljaju na dijeti bez glutena, a ne niti ne osjećaju dobrobiti poput više energije, odmornosti ili boljeg općeg zdravlja.