Šukerov rat: "Napadnite Kolindu zbog loših stadiona"

Igor Kralj/PIXSELL
Davor Šuker je izgubio svako povjerenje kod predsjednice, a u godinu dana se skoro ništa nije promijenilo
Vidi originalni članak

Hrvatska reprezentacija je pobijedila Dance i izborila četvrtfinale s Rusima, a Davor Šuker je prijeteća pogleda prišao novinaru 24sata.

"Vi ovaj put nemojte ništa pitati, ok?"

"Ja?! Zašto?!", odgovorio je novinar."

"Pa zato, gledao sam vaš Facebook live intervju s predsjednicom Kolindom danas u Nižnjem. Imali ste prilike pitati je za infrastrukturu, zašto to niste učinili?"

"Ja da je pitam o infrastrukturi? Kakvoj sad infrastrukturi? O čemu vi to?", branio se novinar. Uzalud. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza nije mogao sakriti bijes zbog činjenice da je u Rusiju stigla predsjednica države. I da ulazi u svlačionicu poslije pobjede. I to na poziv izbornika Zlatka Dalića...

Prijatelji Na Mamićevoj fešti za Kolindu bili su i tamburaši

Čin šefice države, osuđivan i kritiziran kao nepotrebno i neprimjereno ponašanje, zapravo je izazvao i jednu reakciju koja razotkriva pravu političku dramu koja se odvijala u Rusiji, u potpunoj sjeni jednog iznimnog i povijesnog sportskog trijumfa! Predsjednica države, naime, već neko vrijeme ne skriva da, uz pomoć svojeg savjetnika Tomislava Madžara, nastoji kadrovirati u Hrvatskom nogometnom savezu.

Ideja je jasna: predsjednica želi skinuti sa sebe stigmu političarke koju je sponzorirao Mamić, kojoj je Mamić organizirao proslave rođendane i koja je zbog tih istih rođendana inzistirala na smjenama šefova obavještajnih službi. U svemu tome, jasno, nakon što je Mamić elegantno izmješten u Bosnu i Hercegovinu, ne bi smjelo biti mjesta ni za Davora Šukera.

"Imam li dojam da je predsjednica na našoj strani? Ne!", rekao je nedvosmisleno Davor Šuker prije više od godinu dana, kad se predsjednica države u svojem govoru prvi put jasno distancirala od Zdravka Mamića riječima: "Nogomet se ne igra zbog nas, ljudi koji sjede u ložama, nego zbog navijača na tribinama". Žestoki sukob predsjednice i Šukera eskalirao je u prosincu 2016. godine, kad je šef Uefe Aleksander Čeferin posjetio Zagreb.

HNS u protokolu pri dolasku predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina u Zagreb uopće nije predvidio njegov odlazak predsjednici, što je inače uobičajeno. No Ured predsjednice je sa šefom Čeferinova protokola dogovorio primanje bez znanja HNS-a. Tu je ključnu ulogu za Kolindu Grabar-Kitarović odigrao upravo Madžar. Brže-bolje su na Pantovčak stigli Šuker i ekipa, ali Kolinda je primila najprije samo Čeferina, a Šuker je sa svojim izaslanstvom ostao čekati pred vratima.

Uvrijedio se toliko da joj navodno nije želio dati ni dres koji je za nju bio pripremljen, javio je tad Večernji. U ožujku prošle godine baš zbog Šukera rasle su i napetosti na relaciji Pantovčak - Banski dvori. Premijer je, naime, primio Davora Šukera u Banskim dvorima, a s Pantovčaka su za Express reagirali riječima da je barem mogao "poslati jasnu poruku da je vrijeme za promjene u hrvatskom nogometu, koje trebaju krenuti od samog vrha Nogometnog saveza".

"Umjesto toga, on je išao davati legitimitet Šukeru, govoriti da mu je on načelno prihvatljiv i pritom ga uspoređivati s jednim Stojkom Vrankovićem! Ne mogu vjerovati da je to učinio i tako ugrozio rezultat lokalnih izbora", govorio nam je jedan utjecajni HDZ-ovac, inače iznimno blizak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Treća sreća Sva Kolindina obećanja - nije ispunila nijedno

"Davor Šuker je nogometni zombi i njegovo vrijeme je prošlo. Ali, nažalost, Andrej Plenković je taj koji mu je odgodio konačnu presudu i bojim se da bi se to upravo njemu moglo obiti o glavu! I to, kao što sam već rekao, sad na lokalnim izborima, gdje će nogomet biti jedna od dominantnijih tema u kampanji! Mi smo danas izgubili Split, bojim se. Narod je isfrustriran", govori mi dalje ovaj bliski suradnik predsjednice Grabar Kitarović dok u utorak navečer sjedimo na piću.

Dogovor da se nađemo i porazgovaramo o situaciji u hrvatskom nogometu prepunoj kontroverzi, nepotizma i optužbi za korupciju pao je još u subotu predvečer. Već tad je dao naslutiti kako se radi plan za konačno detroniziranje Šukera i sadašnjeg vrha HNS-a. I zaista, sve je bilo spremno, priča mi.

Davor Šuker je bio na izlaznim vratima iz hrvatskog nogometa, umjesto njega na čelo Saveza kao v.d. i prijelazno rješenje trebao je doći Marijan Kustić iz Novalje, HDZ-ovac i sadašnji član IO HNS-a, a nakon toga bi se na izbornoj skupštini Saveza izabralo novo lice potpuno neovisno od Mamića i njegove klike, prihvatljivo i nogometnom sjeveru i jugu, koje bi dovelo situaciju u hrvatskom nogometu u red.

Sve to trebalo se odviti ovog utorka na Skupštini HNS-a, a o svemu je bila upoznata i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Uostalom, ona je sama Mamiću i Šukeru pokazala palac dolje krajem prošle godine kad je primila predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina i založila se za provođenje Zakona o sportu, što bi dovelo do promjena u vrhu HNS-a.

Sve tad izgovoreno prilično je precizno odražavalo stavove Tomislava Madžara, predsjedničina savjetnika za sport, koji je punih 12 godina bio liječnik svih reprezentacija, a na kraju dvije godine i seniorske. Iz reprezentacije ga je prije godinu i pol izbacio upravo Šuker, povod je navodno bila Madžarova želja da se i njemu isplati igračka premija za nastup na Euru 2016. No nije dvojbeno da se to zbilo nakon što je postalo jasno da baš Madžar traži Šukerova nasljednika.

Svejedno je Madžar, nekoć menadžer Miše Kovača i Halida Bešlića, ostao jak i utjecajan u sportu i nogometu. Plenković ga je, na dan kad je razriješio Mostove ministre, imenovao predsjednikom upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, dakle prvim čovjekom za borbu protiv dopinga! Uoči Svjetskog prvenstva Madžar je, pak, vraćen u HNS i imenovan šefom Zdravstvene komisije Nogometnog saveza.

Nastavak na sljedećoj stranici...

Njegov utjecaj i moć sežu i dalje od nogometa, a posebno je u dobrim odnosima s Milanom Bandićem, koji mu je sredio preporuku da se svi sistematski pregledi zagrebačkih sportaša obavljaju upravo u njegovoj privatnoj klinici, Zdravstvenoj ustanovi za medicinu rada i sporta "Vaš pregled"! Madžar je rođen u Ljubuškom 1979. godine, a šira je javnost za njega čula kad je branio doktorat pa mu je pred Komisijom Medicinskog fakulteta jedno pitanje uputila i osobno predsjednica države, koju je tad već savjetovao.

"Koja je korelacija između psiholoških čimbenika i vremena oporavka kod sportskih ozljeda", pitala ga je Kolinda. Osim Kolinde Grabar Kitarović, obrani Madžarova doktorata na temu "Psihološki predskazatelji sportskih ozljeda u profesionalnih nogometaša i rukometaša" nazočili su i Milijan Brkić, Željko Reiner te Tomislav Čuljak, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik HAZU-a Zvonko Kustić, pa i Halid Bešlić.

Madžara se pomalo spominjalo i ranije, kad je bio predsjednik tek osnovane Hrvatske udruge mladih. Tad je, samo dva mjeseca od osnutka udruge, dobio od Grada Zagreba na korištenje poslovni prostor, odnosno stan od 180 m2 u strogom središtu grada, u Ulici Frana Petrića 4. Madžara se dovodilo u vezu s reakcijama nekih nogometaša, pa je Šuker, kažu, ozbiljno uvjeren da Madžar stoji iza izjave Ivana Perišića koji ga je prozvao nakon debakla u Estoniji i poraza 3-0:

"Ovom prilikom bih poručio gospodinu Šukeru da bolje bira protivnike jer ovo zaista nema smisla. Teren je bio kriminalan. Mora se voditi računa gdje Hrvatska nastupa..." Priča o osvetoljubivom Šukeru nastavila se i u Rusiji. Kad je nakon nepromišljenih uzvika oko Ukrajine iz reprezentacije udaljen pomoćni trener Ognjen Vukojević, čulo se da je to, zapravo, Šukerova poruka Madžaru, pa i Daliću. Vukojevićevo udaljavanje Fifa nije tražila, što je izrijekom potvrđeno i Expressu.

Štoviše, rečeno nam je da je to učinjeno upravo "u dogovoru Vukojevića i Šukera". Šuker je, znači, inzistirao da se tako žestoko obračuna s Dalićevim pomoćnim trenerom? Je li doista bilo i razloga za to?

"Rusi nisu tako puno pozornosti poklanjali tim izjavama oko Ukrajine. Više se prašine diglo kod nas nego drugdje. Rusi su nas doista simpatizirali i ništa se zbog tih izjava ne bi promijenilo", govori nam sugovornik upućen u medijske, ali i diplomatske krugove u Moskvi. Može se, istina, reći da je reakcija ipak opravdana i da se s njom zaustavilo daljnje naklapanje o političkim porukama iz naših redova.

Njena sposobnost Kolinda želi pokazati da ne prima plaću za ništa

U svim se ovim sukobima čitavo vrijeme, dakle, provlači i ime jednog HDZ-ovca, zastupnika s Paga, Marijana Kustića, inače HNS-ova direktora "natjecanja i infrastrukture", koji se našao između dvije vatre, kad se Šuker "zakačio" s novim direktorom marketinga Ivanom Herakom. Može se reći da je to bio i prvi ozbiljniji Šukerov poraz u HNS-u. On je inzistirao da naši igraju prijateljsku utakmicu s Obalom Bjelokosti, a Herak mu se suprotstavio žestoko, uz puno povišenih tonova.

Kustić, kažu nam, baš i nije bio na Šukerovoj strani. Ni mjesec dana prije nego što će reprezentacija otputovati u Rusiju, u prometnoj nesreći je ozlijeđen Madžar. S njim je u autu bio Kustić. Zajedno su se vraćali s dodjele trofeja Hrvatskog nogometnog saveza u Vukovaru.

Ništa čudno, na prvi pogled, no kažu upućeni: "I to je jasan znak da Kustića pripremaju za Šukerovu poziciju. No on je suzdržan čovjek, vrlo tolerantan, pitanje je može li se nositi sa svim što takvo okruženje zahtijeva. Mala je to bara, a u njoj je puno krokodila".

Nema dvojbe, ako dođe do depolitizacije nogometa, dakle ako se Mamića istinski udalji sa scene, ako i Šuker, kao njegov igrač, odstupi, zasluge će prije pripasti šefici države nego Plenkoviću. Ponajviše zbog Madžara, koji igra lukavo i vrlo spretno. Plenković to nijemo promatra i, kako se čini, ne razumije baš najbolje koliko to poena može donijeti na političkoj sceni. Vidjelo se to i u Rusiji, kad je predsjednica države inzistirala da odleti na dva dvoboja zaredom, ulazila u svlačionicu bez obzira na žestoke kritike, baš sve činila da uzme taj politički plijen koji joj se nudio na pladnju.

Paradoksalno, baš ona, kojoj je Zdravko Mamić sponzorirao kampanju, za koju je spremao feštu s trubačima, za koju je govorio da je "vjesnik nove nade" i da ima "dobrotu i emociju", mogla bi profitirati na njegovu padu, iskoristiti priliku i tako, kao pobjednica, ući u svijet koji Hrvatima nosi najviše radosti, ali i svijet koji ih može najviše podijeliti i zakrviti. Svi oni koje smo ovih dana ispitivali o detaljima i okolnostima Kolindina boravka u Rusiji su poručili: "Njezin dolazak u svlačionicu je organizirirao Dalić, on ju je i pozvao. Šuker to sigurno nije tražio niti je s time imao veze."

Iz krugova bliskih Mamiću i Šukeru kažu: "Mislite li da bi predsjednica mogla ući u svlačionicu da je nije uveo Šuker?"

"Srdačno se izljubila i izgrlila sa Šukerom na prvoj utakmici, a na četvrtfinalu je sjedila s njim u loži i nije se moglo iščitati bilo kakvo neprijateljsko raspoloženje. I Madžar je izgladio odnose sa Šukerom", govori nam ovaj viđeniji član HNS-ovih izvršnih i sudačkih tijela.

Prava pozadina 'Kolindu i Vučića organizirali su Rusi, ne Amerikanci'

No u ovo potonje je teško povjerovati zna li se da je upravo Madžar zaslužan za spomenuti sastanak Kolinde Grabar Kitarović s predsjednikom Uefe, Slovencem Čeferinom. Šef kabineta glavnog čovjeka za europski nogomet je njegov prijatelj te ga je on nazvao i pitao zašto predsjednica države ne želi primiti njegova šefa.

"Mi smo bili u šoku jer uopće nismo znali što se događa. Madžar je kasnije saznao da je HNS poslao e-mail u kojem je napisao da predsjednica nema vremena za prijam! Šuker je to naredio jer je saznao koji je stav predsjednice oko nogometa i Zakona o sportu te da ih ne želi blizu sebe! 
Paranoičan, kakav i inače jest, bojao se tog sastanka. Pokušao ga je zato spriječiti, no nije uspio jer se sastanak dogovorio mimo njega. Tu je on izgubio svaku mrvicu povjerenja kod predsjednice", govorio nam je prošle godine sugovornik s Pantovčaka.

Posjeti Express