Tajna Udbinog ubojstva: Novi sumnjivci nakon 30 godina

Wikipedia
Potencijalni ubojice mogli su biti iz svih krajeva svijeta, no švedski pisac u knjizi iznosi sasvim novu uvjerljivu teoriju
Vidi originalni članak

Tajanstveni Talijani. C.I.A. Misteriozni trgovci oružjem. Kurdski pobunjenici. Čileanski fašisti. Agenti južnoafričkog aparthejdskog režima. Ili ipak Udba?

Popis osumnjičenih u nikad riješenom ubojstvu švedskog premijera Olofa Palmea u veljači 1986., prepun je intriga koje povezuju njegovu smrt s nizom svjetskih zavjera. 

No, najnovije otkriće u sagi koja traje više od trideset godina, zbunilo je čak i švedsku policiju. Neugodno. Jer slobodni novinar Thomas Pettersson iz Göteborga, došao je do zapanjujućeg zaključka, tvrdeći da bi ubojica zapravo mogao biti Šveđanin Stig Engstrom, koji se u istrazi pojavio kao svjedok, piše the New York Times. 

Teorije zavjera Suprug, teroristi ili vlada? Tko je ubio slavnu premijerku

Novinar Pettersson je rekao da je svoje nalaze krajem 2017. godine dostavio policiji i da je policijska istraga o gospodinu Engstromu ponovno otvorena baš na temelju tog materijala.

Ali, kao što to obično biva u slučajevima poput ovog koji se opisuje kao "jedna od najdužih policijskih istraga na svijetu" ni ovaj put cijeli trud vjerojatno neće dovesti do priznanja.

Engstrom je umro 2000. godine, počinivši samoubojstvo, ali je njegova supruga, od koje se razveo 1999. godine, odbacila ikakvu ideju da bi on bio Palmeov ubojica.  

"To je izvan svake sumnje", rekla je za dnevnik 'Expressen'. "Nije bio takav tip osobe, to je sigurno. Bio je prevelika kukavica. On ne bi ubio ni muhu." Švedski mediji su se dogovorili da ženi ne otkriju ime.

Gospodin Palme je ubijen nakon što je sa svojom suprugom Lisbeth izašao iz kina i krenuo središtem Stockholma pješice kući. Ubijen je hicem u leđa dok na ulici nije bilo nikoga. 

Poznati maloljetni kriminalac zvan Christer Pettersson bio je doživotno strpan u zatvor 1989. godine, ali je kasnije oslobođen nakon žalbe. Umro je 2004. godine. 

KGB-ovski Rusi kao James Bond: Ubijali su i kišobranima

Nakon njegovog puštanja iz zatvora, počele su se množiti teorije o Palmeovoj smrti. Godine 2011. u njemačkom magazinu 'Focus' objavljen je tekst u kojem je bivši agent Udbe Vinko Sindičić, tvrdio da je Palmea ubila Udba ne bi li diskreditirala hrvatskog emigranta Nikolu Štedula. Egzekutor je navodno bio izvjesni Ivo D. koji živi u Zagrebu, nedaleko Vukovarske ulice i koji je, kako su saznali novinari, danas zaposlen u jednoj privatnoj detektivskoj agenciji. 

No mnoge priče povezane su i s njegovim političkim svjetonazorom kao idealistom koji se borio za žrtve nepravde, osobito u zemljama u razvoju.

Na vrhuncu hladnog rata, tražio je "treći put" između Istoka i Zapada i bio je kritiziran da previše naginje prema Moskvi. Suprotstavio se ratu u Vijetnamu i branio apartheid u Južnoj Africi.

Švedska je postala i kanal za kriminalno financiranje neprijatelja apartheida u Pretoriji. Nakon raspada apartheida 1990. godine, jedan bijeli bivši član obavještajne službe - pukovnik Eugene de Kock, tvrdio je da je Palmea ubio agent vlade u Pretoriji zbog Palmeovog protivljenja rasnoj segregaciji.  

Ali to su samo neke od teorija. Druge uključuju iz nejasnih razloga Indiju, ali i kurdske separatiste u Turskoj. Neki su pak spominjali tajanstvenu talijansku masonsku ložu, drugi pak svalili krivnju na čileanske fašiste zbog Palmeovog protivljenja režimu generala Pinocheta. 

Baza Terorist Šakal je iz Beograda kretao u sve akcije

No, najnovija teorija, koju je novinar Pettersson objavio u srijedu u časopisu 'Filter', tvrdi da je policija uočila prisutnost gospodina Engstroma na mjestu zločina, ali ga istražitelji nisu uspjeli slijediti.

Novinar, koji nema veze s čovjekom koji je bio zatvoren zbog zločina, također je utvrdio da je gospodin Engstrom imao pristup istoj vrsti oružja upotrijebljenog za ubojstvo g. Palme, da je bio aktivan u streljačkom klubu, te da je imao političke i privatne motive za ubojstvo gospodina Palme i da je njegova osobnost odgovarala policijskom profilu vjerojatnog ubojice.

Švedska policija odbila je komentirati najnoviju teoriju, ali su rekli da istražitelji još uvijek proučavaju brojne tragove. Prvi posao gospodina Engstroma bio je u vojsci. U vrijeme ubojstva imao je 52 godine. 

"Nije napredovao", rekao je gospodin Pettersson u telefonskom razgovoru. "Nije dobio poziciju za koju je mislio da zaslužuje. Nema obitelji. Nije imao perspektivu, znači bio je u tom trenutku očajan čovjek.

"Ali on je također imao potrebu da bude poznat, da napravi nešto od sebe. Uživao je svaki put kad bi bio u medijima", kaže novinar. U vrijeme ubojstva, istražitelji su se usredotočili na kurdske militante, a gospodina Engstroma nitko nije shvaćao ozbiljno.

Nalog Hrvatske Bivši Udbaš Vinko Sindičić uhićen u Španjolskoj

"Mislili su da je samo čudak koji pokušava privući pozornost", rekao je gospodin Pettersson gospodinu Engstromu.

Novinar je rekao da je istražio sve temeljito proučavao 12 godina prije no što je došao do tog zaključka.

"On imao iskustva s oružjem, izabrao je pravo vrijeme, imao je motiv, lagao je prilikom svjedočenja. Osim toga simpatizirao je desno krilo i nije volio Palmea, pa je imao i politički motiv", tvrdi Pettersson. 

Marten Palme, sin Olofa Palmea, bio je na mjestu Palmeovog ubojstva, a on i njegova majka za pucnjavu tijekom suđenja, osumnjičili Christera Petterssona. Na mogućnost da je ubojica Engstrom, Martin Palme je rekao:

"Naravno, to je pomalo teška situacija jer smo svi vjerovali da je Christer Pettersson kriv. Ali ako se pojave novi dokazi, morat ćemo revidirati svoja uvjerenja."

Posjeti Express