Turistima umjesto piletine poslužuju pseće meso

Animal Australia
Kako znati što jedete? Nikako, barem ako ste na Baliju gdje umjesto piletine serviraju brutalno zaklane pse
Vidi originalni članak

Bali je popularna turistička destinacija za posjetitelje iz zapadnih zemalja i Australije. Ne privlači samo turiste s ruksacima koji su na skromnom budžetu, već i one koji su spremni puno platiti za luksuzan odmor, medeni mjesec i sličnu bajku.

No, prema novom izvješću, taj najrazvijeniji indonezijski otok ima jednu mračnu podvalu za turiste - prema novom izvješću tamošnji im ugostitelji podvaljuju pseće meso, dok su oni uvjereni da jedu piletinu.

Udruga za zaštitu životinja Animals Australia nedavno je provela istragu tih navoda te razotkrila "Skrivenu trgovinu s mesom na Baliju - i njena uznemirujuća veza s australskim turizmom".

Istraga je pokazala da svakodnevno, pse - uključujući i ljubimce, uzimaju s ulica Balija i brutalno kolju da bi njihovo meso prodali turistima.

Hrvatska distopija Ruski rulet sa zaraženim mesom

Odbačeni u kaveze od bambusa ili pak u plastične vreće za rižu, psi čekaju noćni pokolj sa zavezanim nogama i povezanim ustima, izvještava Animals Australia.

Ponekad ih tako ostave satima, pa i danima, bez hrane i vode. Jedan po jedan bit će zaklani, raskomadani i njihovo meso zapakirano u vrećice spremno za kuhanje.

- Taj posao cvjeta. Godinu za godinom, sedam puta više pasa ubijeno je na Baliju nego na zloglasnom kineskom Yulin festivalu jedenja psećeg mesa - stoji u zaključku istrage. 

Navodno pseće meso najčešće poslužuju ulični prodavači hrane, no u čak 70 restorana u Baliju također je pronađeno pseće meso. Deklariraju ga kao "satay", što posjetitelje odvodi na krivi trag i misle da je riječ o piletini.

- Turisti šeću ulicom, vide štand s hranom i naruče jelo nesvjesni da slova RW na štandu ili dućanu znače da serviraju pseće meso - rekao je direktor kampanje Animals Australia Lyn White.

Trgovina psećim mesom krši zakone o zaštiti životinja.

Istražitelj koji je razotkrio detalje ispričao je kako je prvo upoznao ključne igrače, dilere psećim mesom, a oni su ga pozvali da gleda kako njihove bande love, kradu, truju i ubijaju te pse.

Razgovarao je s trgovcem koji je potvrdio da koristi pseće meso, no turistima uporno govori da je riječ o piletini.

- Kao istražitelj slučajeva okrutnosti nad životinjama navikao sam se na grozne stvari, no ništa me nije moglo pripremiti na brutalan lov i mučenje psa na Baliju - ispričao je.

STOP PREVARI Ovako ćete bez greške prepoznati pokvareno meso

Štetno i za ljude

Na stranu to što je ovakvo postupanje s psima totalno nehumano, ono što rade s ovakvom trgovinom je i opasno za ljude te izazvati simptome poput mučnine, bolova i grčeva u mišićima, kratak dah, no i oštećenja organa te živaca.

- Ako primjerice jedete curry u kojem su dijelovi psećeg želuca ili srca, možete očekivati da ćete pojesti i veće količine cijanida, što može biti vrlo opasno - rekao je dr. Andrew Dawson.

Neki na Baliju pokušavaju stati na kraj takvoj trgovini i zaštiti pse, no kažu da ona poprima takve razmjere da će im biti potrebna sustavna pomoć države.

Video sadrži uznemirujuć sadržaj:

 

Posjeti Express