El Chapova jazbina: Droga, oružje i - banane

ice.gov/ public domain
Bivši djelatnik američke DEA-e napisao je knjigu 'Lov na El Chapa' u kojoj je opisao kako je hvatao opasnog narko-bossa
Vidi originalni članak

Prljav i poluprazan stan s nekoliko plastičnih stolaca, izlizanim trosjedom i nagomilan teškim drogama. Tako izgleda skrovište u kojem se skrivao najtraženiji i najopasniji narkobos današnjice - El Chapo.

Skrivao se iza 15 cm debelih čeličnih vrata u sobi u kojoj je osim prastarog namještaja pronađen još i pištolj ukrašen draguljima i s izrezbarenim njegovim inicijalima, te pregrštom plastičnih zelenih banana koje su koristili krijumčari kokaina. 

Bivši agent DEA Andrew 'Drew' Hogan, njegov partner 'Brady' i zajednički američki i meksički tim bili su spremni uhvatiti El Chapa u njegovoj utvrdi Culiacanu u veljači 2014. - ali su saznali da je već pobjegao kroz tunel-

Hogan je snimio akciju na svom mobilnom telefonu i opisao misiju u epizodi NBC-eve 'Dateline' serije. 

Hogana i Brady, kad su počeli s poslom toga dana, zajedno s timom od 50 meksičkih marinaca i američkih agenata iz nekoliko odjela spremnih za akciju stoljeća, nisu mislili da će sve završiti razočaranjem.

Tim je krenuo u akciju nakon informacije da se Joaquin 'El Chapo' Guzman - čovjek odgovoran za bezbroj ubojstava i neopisive patnje - nalazi na tom području i skriva se u svojem teško probojnom skloništu sa zalihom oružja. 

Akcija je snimljena, a počinje sa zrnatom snimkom iz helikoptera, u kojem su poletjeli iz baze zajedno s grupom meksičkih marinaca. 

Neprekidno su bili u vezi s ekipom na zemlji koja je krenula u ulicu prepunu skupocjenih automobila, prije no što su stigli do čeličnih vrata, za koja im je trebalo čak 15 minuta da ih raznesu eksplozivom prije no što su marinci banuli u unutrašnjost. 

No, El Chapo je već pobjegao kroz tunel u kojem su pronašli mnoštvo njegovih osobnih stvari koje je putem odbacivao, što je bio znak da su bili doista vrlo, vrlo blizu. 

Slike iz tog skrovišta i nekoliko drugih mjesta pokazuju neke od čudnih stvari koje je vlasnik droga posjedovao.

U jednoj, istražitelji su pronašli crnu vreću koja sadrži stotine zelenih banana, koje su bile spremne za punjenje kokainom, a onda prokrijumčarene u SAD. 

Također su pronašli desetke komada različitog oružja - u rasponu od teških strojnica postavljenih na tronošce do pištolja optočenog draguljima koji je bio El Chapovo vlasništvo. 

Hogan je rekao:"Bio sam iznenađen, nije sebi priuštio nikakav luksuz."

Kralj narkomafije Najveći svjetski diler: Dnevno je zarađivao 60 milijuna dolara

"Imali su plastične stolove i stolice kakve se kupuju u trgovačkim centrima", kaže policajac. 

No, gangster se nije mogao dugo sakrivati. Pronašli su ga nešto kasnije te godine u Mazatlanu na plaži.

Za prvi sastanak licem u lice s kraljem droge Hogan je stavio na glavu svoju najdražu crnu bejzbol kapicu i kad ga je vidio uzviknuo je:"Što ima, El Chapo?"

Hogan je u međuvremenu napisao i knjigu koju je nazvao 'Lov na El Chapa'.

Bivši agent DEA-e znao je da je s ovakvom lovinom iskorijenio drogu iz svih mjesta na kojima se El Chapo skrivao. 

El Chapo se uspješno skrivao deset godina, mijenjajući svoja skrovišta u kojima su ga skrivali članovi njegovog kartela Sinaloa, na čijem je čelu bio. 

Organizacija je prihodovala milijarde dolara krijumčareći kokain, metamfetamin, marihuanu i druge opioide preko granice Meksika i SAD-a. 

Pogledajte galeriju.

"Godinama je El Chapo bio bar jedan korak ispred agenata", rekao je Hogan.

"Počeli smo presretati članove Chapova unutarnjeg kruga i stvarno razbijati slojeve unutar sofisticirane strukture sve dok ne dođemo do vrha. Konačno sam uspio doprijeti do njegove telefonske sekretarice koja je stajala pored njega, i što sam uspio prisluškivati, kaže Hogan. 

Promatrajući taj informacijski mozaik, mogao je izraditi obrazac El Chapovog kretanja.  

"Tajna je bila u detaljima, i u brojevima. Telefonski brojevi ne lažu", kaže Hogan.

Na kraju su ih tragovi doveli do hotela u Mazatlanu, gdje su mu marinci banuli u sobu. Predao se bez borbe, stavljajući ruke iznad glave i puštajući da ga mirno privedu.  

Ali u roku od 16 mjeseci ponovno je pobjegao na sličan neobjašnjiv način - kroz tunel koji su prokopali do tuš-kabine u njegovoj zatvorskoj ćeliji u najčuvanijem zatvoru u Meksiku. 

Hogan je rekao da nije šokiran, objašnjavajući kako zna da će ga stražari morati potpuno nadzirati ako ne žele da pobjegne.

- Bilo je to prilično predvidljivo - objašnjava Hogan.

Taj je tunel koji se nalazio ispod zatvora bio je isti tip tunela koji se nalazio ispod svakog njegovog skloništa. I isti kao što su tuneli koji vode ispod granice SAD-a i Meksika. 

Šest mjeseci nakon bijega ponovno je zarobljen. Taj put agentima su pomogli informatori, satelitske slike i prisluškivanje komunikacijskih stanica. 

Operacija Amorgos Kokainski kralj Pacifika i milijunaš 'pali' u Beogradu

Ovaj put je izručen Sjedinjenim Državama 2016. godine kako bi mogao sudjelovati na suđenju zbog optužbi za vođenje najvećeg narko-kartela na svijetu.

Također se tvrdi da je kartel odgovoran za stotine ubojstava u Sjedinjenim Državama i Meksiku.

El Chapo se trenutačno nalazi u potpuno izoliranom odjelu saveznog zatvora u državi  New York.

Posjeti Express