Rasipnici: FBI platio 1,3 milijuna dolara za hakiranje iPhonea

Reuters/Pixsell
FBI je platio dosad neviđenu svotu za hakiranje, no izvori kažu kako na spornom iPhone nisu pronašla korisne informacije
Vidi originalni članak

James Comey, direktor FBI-a, izjavio je kako je ova agencija za provaljivanje u iPhone napadača iz San Bernardina platila više nego što će on zaraditi u preostalih 7 godina i 4 mjeseca, koliko još ostaje na svom radnom mjestu. 

Prema podacima FBI-a i američkog Ureda za upravljanje i proračun, Comeyjeva godišnja plaća je 183.000 dolara. Bez povišica i bonusa, Comey će do kraja svog radnog vijeka u FBI-u zaraditi 1,34 milijuna dolara

"FBI je platio veliki iznos. Više nego što ću ja zaraditi u preostalih 7 godina i 4 mjeseca, koliko sam još na ovoj poziciji. Ali, ako pitate mene, isplatilo se", rekao je Comey ovaj tjedan na konferenciji u Londonu. 

Ovaj podatak sugerira da je FBI platio najveći ikad iznos za hakiranje. Nedavno je američka tvrtka Zerodium platila milijun dolara za hakiranje telefona, no FBI je uspio nadmašiti ovaj iznos.

FBI je zbog ovog telefona započeo javni rat s Appleom u pokušaju da ih prisili na pomoć u otključavanju telefona. No, kada je Apple odbio, zatražili su pomoć nepoznate tvrtke. Mnogi nagađaju da je izraelska tvrtka Cellebrite pomogla FBI-u, no to nije potvrđeno.

Posjeti Express