‘Real time’ marketingom do odlične promocije

Press Association/PIXSELL
Hrvatska turistička zajednica je za vrijeme trajanja prvenstva u američkom nogometu “zajahala” val oko promocije Hrvatske u SAD-u
Vidi originalni članak

Nedavno je održan možda najvažniji sportski događaj u SAD-u, finale Super Bowla, koje će mnogim Hrvatima ostati u pamćenju, iako tek rijetki doista prate američki nogomet. Ako ste propustili, mediji su otkrili zanimljivost o tome da su oba trenera, koja su vodila momčadi do finala, hrvatskog porijekla. Ubrzo je uslijedilo drugo iznenađenje – Hrvatska turistička zajednica na zanimljiv je način promovirala Lijepu našu kao poželjnu destinaciju ponudivši pobjedničkom treneru priliku da posjeti domovinu svojih predaka i uživa u zasluženom odmoru.

Kako nam otkriva Dario Trnka, stručni suradnik za PR agencije u Hrvatskoj turističkoj zajednici, ta se prilika prepoznala na inicijativu direktorice Predstavništva HTZ-a za Sjevernu Ameriku, Ine Rodin, a Glavni ured HTZ-a donio je brzu odluku te je tako kreirana mini kampanja u sklopu koje je treneru pobjedničkog tima ponuđen odmor u Hrvatskoj.

Članak u Forbesu vrijedio 3,5 milijuna dolara

"Sve se odvijalo jako brzo i zaista smo bili maksimalno proaktivni. Osim što smo ostvarili ogromnu promociju naše zemlje na američkom tržištu, dodatno veseli činjenica što je sustav HTZ-a pokazao organiziranost i suradnju između predstavništva i Glavnog ureda. Reakcije domaćih i stranih medija su više nego pozitivne. Primjerice, članak koji je tijekom vikenda objavljen na Forbesu ima procijenjenu editorialnu vrijednost od 3,5 milijuna dolara, te je bio najčitaniji u navedenom vikendu s više od 45 tisuća pregleda", kaže Trnka.

Upravo je i u tom članku hitrost HTZ-a ocijenjena impresivnom, a ubrzo se i doznalo tko od trenera dobiva “put kući”. Bill Belichick, trener pobjedničkog tima, New England Patriotsa, sada samo treba potvrditi dolazak i možemo ga očekivati u Hrvatskoj. Kako navodi Trnka, Belichicku su putem priopćenja poslane čestitke i pozvan je da se javi u ured Predstavništva HTZ-a u New Yorku. A čestitke su poslane i putem društvenih mreža.

Promocija se upravo na Twitteru i nastavila. Hrvatska turistička zajednica je za vrijeme trajanja prvenstva u američkom nogometu “zajahala” val oko promocije Hrvatske u SAD-u i pozvala pratitelje da tvitaju svoje fotografije uz hashtag #SuperBowlCroatia. Uz Belichickove, još jedna obitelj dobiva putovanje u Hrvatsku, a odabran je Tony Aiello, reporter sa CBS-a, koji je postavio prigodnu fotografiju s “hrvatskim” japankama. 

Kampanju pohvalili i u sjedištu Twittera

U vrijeme sportskih događaja koji se prenose uživo, Twitter je svakako vrlo aktivna društvena mreža i omiljeni “drugi” ekran. Dario Trnka dodatno pojašnjava zašto su odabrali baš tu mrežu za promociju:

"Twitter je jedna od najpopularnijih društvenih mreža među Amerikanicma, stoga su i naše aktivnosti bile fokusirane na tu društvenu mrežu. Važno je istaknuti kako je ovo prvi iskorak na Twitteru ciljano na američko tržište, a rezultat svega je više od tisuću novih Twitter followera, dok su naši postovi do ponedjeljka ujutro prikazani 1,525.079 puta. Pohvale smo dobili i iz ureda Twittera za vrlo uspješnu kampanju HTZ-a koja je, kako su naveli, odličan primjer real time marketinga."

Na upit kakve je još rezultate imala ova mini kampanja, osim objava u medijima i aktivnosti na društvenim mrežama, Dario pojašnjava da se, iako se HTZ ne bavi direktnom prodajom aranžmana, zaprima povećani broj upita s američkog tržišta vezano za naše destinacije. Priznaje da će biti teško procijeniti koje su pretrage za aranžmanom u Hrvatskoj rezultat isključivo kampanje oko Super Bowla, jer je u tijeku dio godine kada se hrvatska turistička ponuda aktivno predstavlja na međunarodnim sajmovima, zbog čega je još vrlo rano govoriti o stanju bukinga za 2015. godinu. Do kraja veljače očekuju se konkretnije brojke, pogotovo one koje se odnose na organizirana putovanja.

S obzirom na brojne kanale na kojima je Hrvatska kao turistička destinacija službeno prisutna, nadamo se da ćemo u budućnosti imati još uspješnih primjera real time marketinga na njima.

Tekst je objavljen na portalu Netokracija.

Posjeti Express