Američki špijuni: "Navijamo za rat ISIL-a i Rusije"

Youtube
Šest američkih obavještajaca i vojnih službenika odalo je da se nadaju će navodni napad ISIL-a na ruski zrakoplov natjerati Putina na akciju
Vidi originalni članak

U danima nakon pada ruskog zrakoplova, a sve više dokaza upućuje da je za to odgovorna ISIL-ova bomba, mnogi američki obavještajci i pripadnici sigurnosnih snaga nimalo ne strahuju zbog ISIL-ove kampanje novih napada na putničke zrakoplove, nego se pitaju kako bi ovaj napad mogao oslabiti Vladimira Putina i potencijalno pomoći SAD-u.

Naime, otkad je Putin počeo bombardirati militante u Siriji, obavještajci su smatrali da je ruski vođa učinio veliku stratešku grešku zbog koje će oslabjeti vojsku i svoju reputaciju, te će vjerojatno biti meta islamskih militanata, koji su u prošlosti organizirali napade u Rusiji.

Jedan američki obavještajac prije napada na zrakoplov prozvao je rusku kampanju u Siriji 'Putinovom glupošću'. Danas se šestorica obavještajaca i vojnih službenika nadaju kako će napad na ruski putnički zrakoplov natjerati Putina na odgovor, tj. napad na skupinu koju SAD pokušava bezuspješno protjerati iz Iraka i Sirije već dulje od godinu dana.

"Možda sad počnu napadati ISIL, umjesto da im pomažu", izjavio je jedan stariji pripadnik sigurnosne službe misleći na ISIL-ov napredak u Alepu do kojeg je djelomično došlo i zato što je skupina iskoristila činjenicu da su Rusi napali druge pobunjenike i militante.

Otkad se srušio zrakoplov, Rusija je napala dva teritorija pod kontrolom ISIL-a: Al-Raku i Palmiru.

Neki od američkih obavještajaca se pitaju hoće li teroristički napadi navesti Putina da pošalje više vojske u Siriju i uđe dublje u zonu koju Obamina administracija naziva "močvarom". Također su rekli da im je osobno drago što je Rusija morala platiti za svoju intervenciju u Siriji, a što je ISIL najavio nakon što su Rusi počeli s kampanjom zračnih napada u ime sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Iako nitkom nije drago zbog smrti 224 ljudi koji su poginuli u napadu, taj bi tragičan događaj mogao promijeniti računice u Siriji na način koji bi mogao koristiti SAD-u. 

Američki predsjednik Barack Obama naredio je odlazak dodatnih 50 specijalnih postrojbi u Siriju, kako bi djelovali kao savjetničko tijelo, dok je Putin već poslao trupe na borbene pozicije. Rusija je uz to započela novi niz zračnih napada na Al-Raku (točnije na ISIL-ove pozicije) u petak, nakon što su službenici u Moskvi zaključili da je vrlo izgledno da je bomba uzrokovala pad zrakoplova.

Američki obavještajci su usredotočeniji na geopolitičke posljedice mogućeg napada, a manje na izravnu prijetnju američkoj sigurnosti, pogotovo jer se ISIL i dalje smatra drugačijom vrstom terorista nego što je bila Al-Kaida.

Amerikanci nisu nimalo zabrinuti

Posljednjih godina obavještajci i sigurnosne snage daju sve od sebe kako bi spriječili Al-Kaidu da unese bombe u zrakoplove, a čini se da je ISIL u tome uspio. No Washington nije zabrinut, jer nije bila riječ o američkom zrakoplovu, a i napominju da osiguranje Sharm el-Sheikh zračne luke nije njihova odgovornost.

Naime ta zračna luka je poznata po slabom osiguranju, što je ujedno i jedan od razloga zašto američke vlasti ne dozvoljavaju direktne letove iz nje na američki teritorij. Uz to, mnogi vjeruju da je postavljanje bombe u ruski zrakoplov bio posao "iznutra", tj. da je netko od zaposlenih na aerodromu bio uključen u teroristički napad.

"Putinove akcije predstavljaju velik riik za njega i njegovu zemlju", izjavio je jedan američki obavještajac dodajući da je i Putinova reputacija trenutačno upitna'. Esktremisti bi mu se mogli osvetiti za bilo kakve poteze, ostavljajući za sobom stotine, ako ne i tisuće žrtava. Uz to, strani borci iz Rusije bi se mogli vratiti kući i započeti s napadima u unutrašnjosti.

Doduše, ako Putin dokaže da je napad na zrakoplov bio napad na Rusiju, on bi mogao pojačati zračne napade na ISIL-ove militante, koje je dosad većinom izbjegavao, te bi na taj način mogao privući i druge džihadiste u Siriju. To bi bio dobar potez, smatraju Amerikanci, utoliko što je puno lakše boriti se s teroristima na jednom, i to stranom, terenu, umjesto kod kuće.

To je ujedno bio i razlog zašto je 2007. i 2008. tadašnji američki predsjednik George W. Bush poslao desetke tisuća američkih vojnika u Irak, tvrdeći da je bolje da se protiv islamista bore ondje nego na američkim ulicama, piše Daily Beast.

Posjeti Express