Top News
296 prikaza

Američki špijuni: "Navijamo za rat ISIL-a i Rusije"

ISIL
Youtube
Šest američkih obavještajaca i vojnih službenika odalo je da se nadaju će navodni napad ISIL-a na ruski zrakoplov natjerati Putina na akciju

U danima nakon pada ruskog zrakoplova, a sve više dokaza upućuje da je za to odgovorna ISIL-ova bomba, mnogi američki obavještajci i pripadnici sigurnosnih snaga nimalo ne strahuju zbog ISIL-ove kampanje novih napada na putničke zrakoplove, nego se pitaju kako bi ovaj napad mogao oslabiti Vladimira Putina i potencijalno pomoći SAD-u.

Naime, otkad je Putin počeo bombardirati militante u Siriji, obavještajci su smatrali da je ruski vođa učinio veliku stratešku grešku zbog koje će oslabjeti vojsku i svoju reputaciju, te će vjerojatno biti meta islamskih militanata, koji su u prošlosti organizirali napade u Rusiji.

Jedan američki obavještajac prije napada na zrakoplov prozvao je rusku kampanju u Siriji 'Putinovom glupošću'. Danas se šestorica obavještajaca i vojnih službenika nadaju kako će napad na ruski putnički zrakoplov natjerati Putina na odgovor, tj. napad na skupinu koju SAD pokušava bezuspješno protjerati iz Iraka i Sirije već dulje od godinu dana.

ISIL | Author: Youtube Youtube

"Možda sad počnu napadati ISIL, umjesto da im pomažu", izjavio je jedan stariji pripadnik sigurnosne službe misleći na ISIL-ov napredak u Alepu do kojeg je djelomično došlo i zato što je skupina iskoristila činjenicu da su Rusi napali druge pobunjenike i militante.

Otkad se srušio zrakoplov, Rusija je napala dva teritorija pod kontrolom ISIL-a: Al-Raku i Palmiru.

Neki od američkih obavještajaca se pitaju hoće li teroristički napadi navesti Putina da pošalje više vojske u Siriju i uđe dublje u zonu koju Obamina administracija naziva "močvarom". Također su rekli da im je osobno drago što je Rusija morala platiti za svoju intervenciju u Siriji, a što je ISIL najavio nakon što su Rusi počeli s kampanjom zračnih napada u ime sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Iako nitkom nije drago zbog smrti 224 ljudi koji su poginuli u napadu, taj bi tragičan događaj mogao promijeniti računice u Siriji na način koji bi mogao koristiti SAD-u. 

Američki predsjednik Barack Obama naredio je odlazak dodatnih 50 specijalnih postrojbi u Siriju, kako bi djelovali kao savjetničko tijelo, dok je Putin već poslao trupe na borbene pozicije. Rusija je uz to započela novi niz zračnih napada na Al-Raku (točnije na ISIL-ove pozicije) u petak, nakon što su službenici u Moskvi zaključili da je vrlo izgledno da je bomba uzrokovala pad zrakoplova.

Američki obavještajci su usredotočeniji na geopolitičke posljedice mogućeg napada, a manje na izravnu prijetnju američkoj sigurnosti, pogotovo jer se ISIL i dalje smatra drugačijom vrstom terorista nego što je bila Al-Kaida.

Amerikanci nisu nimalo zabrinuti

Posljednjih godina obavještajci i sigurnosne snage daju sve od sebe kako bi spriječili Al-Kaidu da unese bombe u zrakoplove, a čini se da je ISIL u tome uspio. No Washington nije zabrinut, jer nije bila riječ o američkom zrakoplovu, a i napominju da osiguranje Sharm el-Sheikh zračne luke nije njihova odgovornost.

Naime ta zračna luka je poznata po slabom osiguranju, što je ujedno i jedan od razloga zašto američke vlasti ne dozvoljavaju direktne letove iz nje na američki teritorij. Uz to, mnogi vjeruju da je postavljanje bombe u ruski zrakoplov bio posao "iznutra", tj. da je netko od zaposlenih na aerodromu bio uključen u teroristički napad.

Vladimir Putin | Author: Youtube Youtube

"Putinove akcije predstavljaju velik riik za njega i njegovu zemlju", izjavio je jedan američki obavještajac dodajući da je i Putinova reputacija trenutačno upitna'. Esktremisti bi mu se mogli osvetiti za bilo kakve poteze, ostavljajući za sobom stotine, ako ne i tisuće žrtava. Uz to, strani borci iz Rusije bi se mogli vratiti kući i započeti s napadima u unutrašnjosti.

Doduše, ako Putin dokaže da je napad na zrakoplov bio napad na Rusiju, on bi mogao pojačati zračne napade na ISIL-ove militante, koje je dosad većinom izbjegavao, te bi na taj način mogao privući i druge džihadiste u Siriju. To bi bio dobar potez, smatraju Amerikanci, utoliko što je puno lakše boriti se s teroristima na jednom, i to stranom, terenu, umjesto kod kuće.

To je ujedno bio i razlog zašto je 2007. i 2008. tadašnji američki predsjednik George W. Bush poslao desetke tisuća američkih vojnika u Irak, tvrdeći da je bolje da se protiv islamista bore ondje nego na američkim ulicama, piše Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.