Bernardić: 'SDP će rušiti ministricu Dalić zbog lex Agrokora'

Marko Lukunić (PIXSELL)
Novi udar na HDZ i vladu, sad slijeva
Vidi originalni članak

Nakon napada na ministra financija Zdravka Marića, SDP će zatražiti i opoziv ministrice gospodarstva Martine Dalić, izjavio je predsjednik stranke Davor Bernardić za N1. "Zato jer je ulovljena s prstima u pekmezu. Isti obrazac ponašanja kod svih, kad je nekakva imovina, onda su tu ljepljivi prsti, gladne oči i tuđi džep", rekao je Bernardić na pitanje o razlozima.

Pojasnio je da je riječ o sukobu interesa, konkretnije o optužbi SDP-a koju je u Saboru prije nekoliko dana izrekao zastupnik Peđa Grbin da je "lex Agrokor" za Vladu napisalo odvjetničko društvo Šavorić i partneri, koje je inače zastupalo VTB banku, direktno zainteresiranu za rasplet priče o Agrokoru.

"Ta banka je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", kazao je tada Grbin. Uoči subotnjeg zasjedana predsjedništva i glavnog odbora SDP-a Arsen Bauk je objasnio i kako SDP vidi matematiku u Saboru uoči konačnog razrješenja sukoba HDZ-a i Mosta u Vladi.

Teške optužbe HDZ optužuje Most: 'Sumnjamo u zlouporabu policije'

Odranije je bilo jasno da će SDP, HNS, HSU, HSS i IDS glasati protiv ovakve vlade, bez obzira je li riječ o HDZ-ovim ili Mostovim interesima, suštinski u duhu otvaranja puta prema novim izborima. Na tvrdnje Andreja Plenkovića i HDZ-a da bi mogli imati većinu i bez izbora Bauk je konstatirao da sada HDZ oko sebe ima 73 glasa.

Bez Brune Esih to je 72, a kako ne mogu računati na SDP, HNS, HSS, HSU, IDS niti Most, ostaju im još samo Živi zid, te Željko Glasnović i Promijenimo Hrvatsku, kazao je Bauk. Promijenimo Hrvatsku ima tri zastupnika. Bauk je rekao da bi za opoziv ministra Marića bilo dovoljno glasova. Također, rekao je, vlada može funkcionirati ovakva i četiri godine, ako bi pojedini tajnici iz ministarstava obavljali dužnosti ministara, što bi bilo legitimno. Naravno, ako se vladi ne bi izglasalo nepovjerenje.

Posjeti Express