Top News
2596 prikaza

HDZ optužuje Most: 'Sumnjamo u zlouporabu policije'

Gordan Jandroković
Patrik Macek/ PIXSELL
Glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora novinarima je komentirao tvrdnje da porezna čitavo desetljeće nije ušla u Agrokor

Praktički iz sata u sat stižu sve teže optužbe u novoj rundi prepucavanja između Mosta i HDZ-a. Možda i najteže izrekao je HDZ-ov Gordan Jandroković kada je okupljenim novinarima rekao da sumnjaju u zloupotrebu represivnog aparata. "Mostovci su od ljudi koji upozoravaju na zloupotrebu represivnog aparata postali zloupotrebljivači tog sustava", rekao je Jandroković odgovarajući na novinarsko pitanje o optužbama Nikole Grmoje da porezni nadzor nije ušao u Agrokor od 2007. godine.

"Reći ću sada informaciju  koja će uzdrmati politički sustav ove zemlje i pokazati da institucije uopće ne funkcioniraju. Premijer Plenković prije nekoliko dana je bio upoznat s informacijom koju mi imamo i zbog koje smo tražili da ministar Marić ode jer pokazuje da je nije radio svoj posao. U godinu i pol otkako je ministar, porezni nadzor nije ušao u Agrokor d.d., koncern vrijedan 50 milijardi kuna. Možda još gora situacija i porazna je činjenica da porezni nadzor u Agrokor nije ušao od 2007. godine!", poručio je Grmoja sa saborske govornice.

Nikola Grmoja za saborskom govornicom | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

S istog mjesta je Grmoja ponovio tvrdnje da je premijer znao te informacije, ali je odlučio štiti ministra Zdravka Marića. "I onda premijer koji to zna štiti Marića, smjenjuje tri ministra koji rade svoj posao i onda on govori o nekakvoj kolegijalnosti. Premijer mora štititi zakonitost, a on je odlučio štititi ministra. Porezna uprava je odbijala dati informaciju koliki je dug Agrokora, a sada znamo i zašto, vjerojatno nisu znali koliki je jer nisu ni ušli. Plenković je odlučio štiti gazdu i ministra financija. Tri ministra će vrlo rado napustiti ministarstva kada u Saboru budu imali 76 ruku za to. Znamo da smetamo, ali nastavljamo borbu", rekao je.

Komentar ministra financija nije trebalo dugo čekati. Porezna uprava provodi sve zakonom propisane mjere za efikasnu namjeru poreznog duga pa tako i u slučaju Agrokora. Niti jedan porezni obveznik nema preferencijalni status. Sve je propisano zakonom, a za velike posebne obveznike postoji poseban odjel - odgovorio je ministar Marić na optužbe Nikole Grmoje. Ministar kaže da o tim optužbama i informacijama treba pitati Grmoju, ali nije odgovorio je li "mostovac" rekao istinu: "To uopće ne želim i ne mogu komentirati, pitajte Grmoju otkud mu te informacije. Ako su te informacije došle do kolega iz Mosta, očito je da postoje neki propusti u funkcioniranju institucija. Osobno ni ne znam koliko je poreznih nadzora obavljeno jer ja ne dajem naputke Poreznoj upravi. Vjerujem i da su se moji prethodnici vodili istim principom."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.