Britanci su rekli 'zbogom': A što sada?

Reuters/Pixsell
Velika Britanija na referendumu je izglasala izlazak iz Europske unije, no ovo je tek početak dugog procesa
Vidi originalni članak

Velika Britanija jučer je održala referendum na kojem su njezini stanovnici glasovali o napuštanju ili ostanku u Europskoj uniji. Iako su sinoć preliminarni rezultati pokazivali da će Velika Britanija ostati u EU, jutro je donijelo konačne rezultate i šok Europskoj uniji - rezultat je pokazao da se 51,9 posto Britanaca izjasnilo za izlazak iz Europske unije

Nakon objave službenih rezultata referenduma, David Cameron obratio se naciji i podnio je ostavku na mjesto premijera, što se i očekivalo jer je najavio ovakav ishod u slučaju odluke o napuštanju EU. U govoru je najavio da će napustiti svoje mjesto do listopada ove godine kako bi pregovore o izlasku Britanije vodio netko drugi.

No, iako su izglasali izlazak iz Europske unije, ovo je tek početak dugog procesa prekidanja veza s institucijama u Bruxellesu. Što je sljedeće?

Europski čelnici će odgovoriti

Nakon Cameronovog govora nema sumnje da će europski lideri diljem kontinenta izraziti svoje mišljenje o rezultatu referenduma. Nije tajna da lideri članica Europske unije žele da Velika Britanija ostane u EU, tako da će ovi rezultati zasigurno izazvati ljutnju i frustraciju. 

Pojavila su se šuškanja da bi EU mogla ponuditi Velikoj Britaniji bolji dogovor za ostanak, no ovakav ishod je malo vjerojatan jer se time ne bi poštivao glas britanskog naroda, iako je tehnički i zakonski moguće ne prihvatiti rezultate referenduma. 

Tržište

Mnogi Britanci su prije referenduma mijenjali funte u eure i dolare zbog straha da će funta oslabiti. Nakon objave službenih rezultata to se i dogodilo - jutros je zabilježen rekordni pad funte prema dolaru za više od 10 posto, a očekuje se da bi funta mogla još slabiti. 

Mnogi ulagači povlače se iz rizičnijih investicija, poput dionica, a u isto vrijeme cijena zlata raste. 

Mnogi analitičari smatraju da će izlazak iz Europske unije naštetiti britanskom gospodarstvu. S druge strane, članovi stranke koji su se zauzimali za izlazak iz Unije tvrde kako je pad funte kratkog jeka te da će se stvari ubrzo vratiti u normalu. 

Članak 50

David Cameron rekao je kako on neće sudjelovati u procesu izlaska iz Europske unije, prepustit će to svom nasljedniku. On će pokrenuti tzv. Članak 50 kojim će započeti postupak izlaska iz EU i tada će se Britanija naći na "točki bez povratka" jer u tom trenutku trebat će im suglasnost svih članica Unije ako se žele pridružiti nazad.

Međutim, izlazak iz Europske unije nije automatski postupak. Britanija ne može samo spakirati torbe i reći "zbogom". Trebat će najmanje dvije godine kako bi se Članak 50 proveo tako da će Britanija još neko vrijeme biti članica EU.

Pregovori

Kada se Članak 50 aktivira, počet će britanski pregovori s Europskom unijom. Između ostalog, morat će proći kroz 80.000 stranica dokumenata sporazuma o EU.

Nakon dvije godine, koliko se očekuje da će postupak trajati, Velika Britanija biti će slobodna napustiti EU, osim ako sve države članice, uključujući i Veliku Britaniju, odluče kako je najbolje za Britaniju da ostane. 

Sjeverna Irska i Škotska

Postoje glasine da bi Sjeverna Irska i Škotska mogle zatražiti svoju neovisnost nakon razjedinjenja Velike Britanije s EU. Obje države su se zalagale za ostanak u EU, a sada se očekuje da bi u bliskoj budućnosti mogle održati referendum kojim će se odcijepiti od Velike Britanije. 

2018. godina

Britanski izlazak iz EU očekuje se za dvije godine. Tadašnji premijer radit će na završnim pregovorima s EU kako bi Velika Britanija izašla iz Unije.

Posjeti Express