Cash & Carry: Zdravko Mamić je vadio milijune iz blagajne Dinama, nitko nije ništa vidio

Petar Glebov/PIXSELL
Zdravko i Zoran Mamić iz BiH, gdje su pobjegli od hrvatskog pravosuđa, prate što na sudu u Osijeku njihovi bivši poslovni suradnici govore o izvlačenju milijuna iz Dinama.
Vidi originalni članak

Nakon niza otkazivanja glavnih rasprava u predmetu "Dinamo 2" svjedoci na suđenju Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću, Damiru Vrbanoviću te Sandru Stipančiću posljednjih se tjedana redaju kao na traci, a neki, poput Mirka Barišića i Vlatke Peras, svjedočili su po drugi put. 

"Potpisali smo ugovor u veljači 2013. godine; uključivao je primanja, premije, i ostalo. Tražio sam dogovor o podjeli transfera u postotku pola-pola ako ode u inozemstvo. To je dogovoreno u aneksu ugovora koji je sklopljen ubrzo nakon ugovora o profesionalnom igranju", rekao je Zdenko Jedvaj, otac nogometaša Tina Jedvaja. Dio novca dobio je prije Tinovog odlaska u Romu, a dio nakon. Radilo se o 200 .000 eura. Novac mu je, kazao je, isplaćen u dva navrata, u gotovini, u agenciji Marija Mamića.

"Gotovo 24 godina bio sam na funkciji predsjednika NK Dinama i na tom poslu sam radio volonterski jer za to nisam bio plaćen. Kada sam došao u klub predsjednik Uprave bio je Velimir Zajec. Nakon godinu dana došao je Zdravko Mamić koji je digao kredit ne temelju svoje imovine i dionica kako bi platio dug Dinama prema državi",  prisjetio se svog dolaska u NK Dinamo Mirko Barišić, koji je u ožujku izgubio klupske izbore protiv novog predsjednika kluba, dodavši kako je Dinamo u vrijeme njegovog dolaska u klub bio u stečaju i to je bilo vrlo teško razdoblje za sve. Osobno je, kaže, zamolio Zdravka Mamića da dođe u klub. Za njega je znao da je prije toga imao svoju tvrtku, ali nije imao saznanja da je Mamić doveo u klub neke svoje zaposlenike ili igrače koje je zastupao.

Barišić: Nisam sudjelovao u transferima

"Tada je 17 igrača imalo novčana potraživanja od kluba i taj problem je rješavao predsjednik uprave. Ti problemi su se rješavali polako, ali su svi igrači obeštećeni. U to je vrijeme bilo i transfera igrača, ali oni su isključivo bili kompetencija Uprave; ja sam o tim stvarima samo kratko obavještavan. Nisam sudjelovao u odlukama o sportskoj politici i transferima. Bio sam odgovoran u zakonskim provedbama ugovora i ekonomskoj situaciji kluba. Postojala je tvrtka "Corporate Advantage" koja je, u suradnji s nama, rješavala pitanja obeštećenja igrača koji su imali potraživanja od Dinama, ali ja nisam znao čija je to tvrtka niti sam znao ikoga tko radi u njoj. Nisam znao niti odakle se pojavila ta tvrtka", kazao je Barišić. Dodao je kako mu Mamić nikada nije rekao da je !Corporate Advantage" njegovo trgovačko društvo.

Lani je kao svjedok kazao kako vjeruje da je bilo situacija da se igrače isplaćuje u gotovini, a ne preko računa jer bilo je bitno zadržati igrače koje si imali pod ugovorom.

"Zdravko je Ćiri dao svojih 400.000 eura"

"U slučaju da ih ne plaćamo, oni su mogli bez obeštećenja otići iz kluba. Mogli su sudskim putem zahtijevati isplate. Mamić mi je osobno rekao da je u par navrata davao svoj osobni novac igračima i trenerima, tako i Ćiri, a davao je garancije svojom imovinom za dizanje kredita Dinamu. Ja sam obavještavao članove Izvršnog odbora da Mamić daje pozajmice Dinamu", rekao je sudskom vijeću Barišić prepričavši događaj iz 2004. godine kada Miroslav Ćiro Blažević nije htio potpisati ugovor s Dinamom nego je tražio 400.000 eura na ruke.

" Zdravko Mamić mi je rekao da je Ćiri dao svoj vlastiti novac u tom iznosu. Ne znam da li je to išlo preko računa ili kako."

Bivša predsjednica uprave Dinama Vlatka Peras potvrdila je da su u inozemnim transferima nogometaša agente imali Dinamo, klub koji kupuje igrača i sam igrač, a da svaki agent ima svoju tvrtku. Peras se nije mogla sjetiti je li Dinamo imao agenta kod transfera igrača Maria Mandžukića, Ivice Vrdoljaka i Davora Vugrinca u Dinamo, a za transfere Vedrana Ćorluke u Manchester City, Tina Jedvaja u Romu i Luke Modrića u Tottenham sigurna je da je Dinamo imao agente, ali se ne sjeća koga. 

Na upit Uskoka je li okrivljeni Mario Mamić bio posrednik u nekom transferu Peras je rekla da je on bio agent Luke Modrića, a na dodatne upite kazala je kako je gotovo sigurna da je Mario Mamić bio agent Dinama u nekim transferima, a odluku o njegovom angažmanu donio je Zdravko Mamić.

Potvrdila je kako su neki igrači Dinama imali pravo na podjelu transfernog obeštećenja, primjerice Luka Modrić, Tin Jedvaj i Mateo Kovačić, a odluku o tome koji će igrač imati pravo na podjelu transfernog obeštećenje donosio je Zdravko Mamić. Govoreći o transferu igrača Boška Balabana u Aston Villu Peras je kazala kako je sportski direktor tada bio Velimir Zajec koji je u to vrijeme i ugovarao podjelu transfernog obeštećenja, odnosno da je ta praksa postojala i prije dolaska Zdravka Mamića u klub.

"Dok je Zdravko Mamić bio predsjednik uprave on je donosio odluke o transferima igrača, a nitko se od drugih članova uprave nije protivio tim odlukama", kazala je svjedokinja Peras. 

Bivši član izvršnog odbora kluba Mislav Galić rekao je da su glavnu riječ na sjednicama vodili Mirko Barišić i Zdravko Mamić te da se iz tog tijela povukao jer mu se činilo da služi kao paravan za već ranije donesene odluke. Naveo je i kako se ne sjeća je li izvršni odbor na sjednicama imao teme o transferima igrača i financijskim pokazateljima tih transfera, ali sjeća se da je Mamić na jednoj sjednici rekao da su prošla vremena kada su menadžeri zarađivali na Dinamu i da će sav novac od transfera igrača ići klubu.

"Moj je suprug skautirao igrače za Zdravka Mamića u tom periodu. Kako imamo zajedničke račune u švicarskoj banci, znam da je na račun došao novac koji je bio naknada za skauting. Ne znam tko je od dvojice braće taj novac uplatio niti s kime je moj suprug imao potpisan ugovor. Ja ugovore nisam potpisivala, on je, niti sam u njegovo ime izrađivala račune i fakture stranim trgovačkim društvima. Ne sjećam se više ni o kojemu se iznosu radilo",  kazala je Senka Bjelica koja je na sud pristigla sa suprugom Nenadom Bjelicom. On je rekao kako je poslovni odnos imao s Mariom Mamićem.

"Radio sam za njega skautiranje igrača i za to sam bio plaćen po ugovoru kojega smo imali. On me angažirao preko svoje tvrtke čijeg imena se sada ne sjećam i to sam radio oko dvije godine. Taj je ugovor značio i mogućnost da jednoga dana budem trener Dinama. Mamiću sam podnosio izvješća o radu. Nisam izdavao nikakve fakture niti sam mu prodao svoja prava imidža. Sve mi je plaćao na račun koji sam imao otvoren u Švicarskoj još od 90-tih godina kada sam igrao vani ", rekao je Bjelica sudu dodavši kako je iznos od 20 tisuća eura na računu njegove supruge vjerojatno jedan od iznosa koji je dobio za odrađeni posao.

Bivši vratar "vatrenih" Dražen Ladić rekao je kako je u Dinamo došao 1986. godine kada je trener bio Ćiro Blažević. U njemu je ostao do kraja svoje karijere, 2000. godine. U tom je vremenu s klubom sklopio nekoliko ugovora koje je sklapao sam jer nije imao menadžera. Sve mu je bilo plaćeno, do zadnjeg angažmana kada je svoja prava morao utužiti od kluba. 

"Sa Zdravkom Mamićem sam pokušao dogovoriti nagodbu oko toga suda. To su bili usputni razgovori. Nismo se uspjeli dogovoriti jer je Mamić govorio da mu taj novac klub neće isplatiti pa sam s tužbom išao do kraja i sve mi je na kraju isplaćeno. Radilo se oko 400.000 eura. Mamić mi je ponudio 150.000 'na ruke', što nisam prihvatio", kazao je Ladić koga je Mamić tada nazvao monstrumom.

Kazao je kako je tužbu podigao 2002. godine, a postupak je trajao 17 godina. Bilo je puno makinacija, odugovlačenja te je presuda donesena 2019. godine. S kamatama je dobio oko milijun eura.

Koch: Zdravko mi je novce isplaćivao uredno u gotovini

Teško bolestan bivši igrač Dinama Georg Koch nije mogao svjedočiti već je sastavio pisanu izjavu koja je uložena u spis.

"U prvoj sezoni igranja za Dinamo dobio sam 500.000 eura neto i to tako da sam 100.000 neto dobivao preko bankovnog računa od GNK Dinamo, a preostali iznos od 400.000 eura dobivao sam od GNK Dinamo svaki mjesec i to tako da mi je Zdravko Mamić te novce isplaćivao uredno u gotovini", naveo je u svojoj pisanoj izjavi Koch, nekadašnji vratar Dinama.

Prema optužnici, tvrtka Rasport Management bila je posrednik u transferu Kocha iz MSV Duisburga, za što je Dinamo platio 100.000 eura. Uskok tvrdi da je taj ugovor sklopljen mjesec dana nakon Kochovog dolaska u klub te da je Koch bio slobodan igrač, pa nije bilo transfernog obeštećenja. Stoga smatra da "Rasport Management" nije sudjelovao u transferu i da je Dinamo oštećen za 100.000 eura.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poduzetnik Sandro Stipančić.  

Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan priznali su krivnju pa su sporazumno osuđeni nakon nagodbe s Uskokom.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura.

Posjeti Express