Dinastija Izetbegović: Bakir i ženu gura na izbore

Screenshot Youtube
Vijest da bi iduća članica Predsjedništva BiH mogla biti supruga Bakira Izetbegovića, nije iznenadila nikoga tko zna situaciju u SDA
Vidi originalni članak

Vijest da bi u Predsjedništvu BiH na mjesto dosadašnjeg člana Bakira Izetbegovića mogla zasjesti njegova supruga Sebija, u BiH je, čak i među nekim članovima Stranke demokratske akcije, dočekana uglavnom s mnogo kritika. Bakirovu suprugu predložila su četiri općinska ogranka SDA i tako je direktorica jednog sarajevskog kliničkog bolničkog centra, postala i službena kandidatkinja za ovo mjesto, a sve bi se trebalo saznati 26. svibnja. Njezinom suprugu Bakiru Izetbegoviću istječe ove godine drugi uzastopni mandat na toj poziciji, pa je vrlo vjerojatno da će sve ostati i dalje u obitelji.

Profesionalni sinovi Miroslav i Bakir, da nisu tatini sinovi bili bi ništa

Bakir Izetbegović (61) je sin Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio predstavnik SDA iz redova bošnjačkog naroda. Bakir, diplomirani arhitekt, bio je očev osobni tajnik tijekom rata, a postao je član Predsjedništva BiH 2010. godine.

U posljednje vrijeme u nekoliko je navrata održao ratno-huškačke govore, a posljednji u nizu datira od prije nekoliko dana kad je na jednoj vojnoj proslavi najavio:

"Radit ćemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružit ćemo proizvodnju svake vrste municije. Radit ćemo to za tržište, ai i za ne daj bože" te dodao da se Bošnjački narod više nikad ne smije naći u situaciji da ga napadnu, a da se on ne može obraniti. 

Na njegove riječi reagiralo je i američko veleposlanstvo i upozorilo da ovakva retorika povećava napetosti i podjele u BiH, zemlji u kojoj stanovništvo grca od besparice i bijede s prosječnim plaćama od oko 300 eura. Stoga su na portalu bhdijaspora.net, nedavno pobrojili svu imovinu koju imaju Bakir Izetbegović i njegova supruga.

Gužva na granici Erdogan je odbio Kolindu, Amerika igra na Bošnjake

Izetbegović je u imovinskoj kartici koju je predao njihovom nadležnom tijelu napisao da on i supruga Sebija dijele vlasništvo nad kućom i zemljištem u Sarajevu od 185.000 KM (oko 90.000 eura) ne navodeći gdje se te nekretnine nalaze. Također je za suprugu naveo da je vlasnica apartmana i automobila vrijednog oko 25.000 eura. Riječ je o Mercedesovom terencu. Izetbegović je svu imovinu procijenio na 520.000 KM (oko 250.000 eura). Zemljište je kupljeno 2003. godine za 75.000 KM (oko 35.000 eura), a kuća je izgrađena naknadno. Iste godine je Sebija Izetbegović kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM (odnosno 50-ak tisuća eura).

Osim toga, kako piše portal, imaju još zemljišta na Poljinama. Neprijavljeni teren su kupili u rujnu 2012. godine za 243.250 KM (oko 100.000 eura) a nakon toga je Bakir s kompanjonom kupio i pristupni put za oko 3.000 eura, pa njemu i supruzi pripada polovina imanja. 

Dok narod uglavnom gladuje i jedva sastavlja kraj s krajem, vođe uživaju u luksuzu, piše bhdijaspora.net.

Sebiji Izetbegović zamjera se da ima preveliki utjecaj na svog supruga i da zapravo ona kadrovira u SDA. Jednom je rekla da je stranci potrebno generalno čišćenje pod motom:"Jedan ode, dva se rode!"

Top News 'I u BiH sve ima svoju cijenu'

Također pred njezinom su bolnicom već bile demonstracije jer je željela jednu manju bolnicu ukinuti i staviti pod svoju upravu. Prati ju glas da 'puno priča, a malo radi', no zato su primijetili da ima Burberry kišobran za 300-tinjak eura, odnosno točno koliko iznosi prosječna plaća u BiH.

Mnogi smatraju da SDA nema ozbiljnijeg kandidata od nje, a i šanse da pobijedi na stranačkim izborima su objektivno vrlo velike. Saznaje se i da će, nekoliko dana prije potvrde kandidature, u Sarajevu stići u posjetu Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a na njegovom mitingu sigurno će biti u njegovoj blizini i Sebija Izetbegović što će joj zasigurno povećati rejting u javnosti, s obzirom na veliku političku povezanost Turske i BiH, još iz vremena Bakirovog oca Alije.

Ovih dana sarajevski akademik i filozof Muhamed Filipović je ispričao je za bosanskohercegovačku državnu televiziju anegdotu: 

“Alija je barem uspio stvoriti iluziju da nešto možemo sačuvati.", i prisjetio se kako su razgovarali o Bakirovoj političkoj karijeri:
Bakir je tada još bio politički nezreo. Rekao sam Aliji: Zašto bolan Bakira ne pošalješ u Brisel ili New York da vidi svijeta, da nauči da postoje društva, ljudi, kulture, da postoje drugačiji? Zašto ga samo vodiš u Tursku ili tamo negdje? On mi je rekao: Pa šta bi mi rekli? Rekao sam: Ništa, sad ti govore još i gore”, prisjetio se Muhamed Filipović i zapravo definirao politiku kakvu u BiH vodi Bakir Izetbegović, a po svemu sudeći, nastavit će i Sebija.

Posjeti Express