'Dogovor sa Sberbankom je super vijest za RH, ali...'

Patrik Macek/ PIXSELL
To bi značilo da Rusi neće tužiti Hrvatsku, ali o čemu može odlučivati Vladin povjerenik za Agrokor Peruško?
Vidi originalni članak

Nešto se pomaknulo s mjesta. Sudeći prema izvoru televizije N1 bliskog izvanrednoj upravi Agrokora, Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško postigao je dogovor sa Sberbankom oko toga da ta banka odustane od tužbi protiv izvanredne uprave ako se Sberbanku zauzvrat priznaju osporena potraživanja. Dvije strane su navodno pred potpisivanjem ugovora, samo se čeka službeno odobrenje iz Moskve.

Peruško je od prvog trenutka dolaska u Agrokor govorio o zaokretanju svog odnosa prema Sberbanku. Prema ovome s čime N1 sada izlazi, Sberbank bi odustao od svih tužbi protiv Agrokora u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U Hrvatskoj tužbe nisu ni moguće jer ih lex Agrokor onemogućava. Usto je, kako se dalje navodi, postignut i dogovor između dobavljača i financijskih vjerovnika oko graničnog duga.

Odluka Imamo Ramljakovog nasljednika ime mu je - Fabris Peruško

Riječ je o obvezama koje su nastale do 10. travnja 2017. odnosno do početka primjene lex Agrokora, a koje dospijevaju iza 10. travnja prošle godine. Za ovakvu vijest Goranko Fižulić, nekoć ministar u vladi Ivice Račana, kaže da je svakako dobra vijest za Hrvatsku, pod uvjetom da se to pokaže točnim i da prođe.

Evo u čemu je kvaka: "Cijelo vrijeme od početka rada izvanredne uprave, iza scene su se vodili pregovori ne samo između izvanredne uprave i Sberbanke nego i između Sberbanke i ostalih vjerovnika, vlasnika obveznica i drugih banaka. Sberbank je sudskom odlukom isključen iz daljnjih procesa nagodbe. Da bi sud mogao promijeniti tu odluku, potrebno je prvo napraviti određenu vrstu dogovora između dužnika i Sberbanke, što je u svakom slučaju dobra vijest za Hrvatsku, jer to znači jednu potencijalnu tužbu manje, i to tužbu od najvećeg vjerovnika."

Da se dogodilo da Sberbank konačno ne sudjeluje u nagodbi, svoje interese bi zaštitio sudskim putem i ceh bi platila Republika Hrvatska. Jasno je da je dogovor u interesu objema stranama. No, to nije baš najbolja vijest za druge vjerovnike, zapravo je loša, kaže Fižulić. I to zato što, ako je dug puno veći od sredstava kojih ima, naravno da nikako ne može biti novca za sve kojima se duguje.

A ako se pritom nadodaju još i potraživanja Sberbanka, to znači da će biti još i više vjerovnika za podjelu onoga čega ima, svakome će ostati razmjerno manje. Pritom je potraživanje Sberbanka još i najveće. U odnosima Sberbanka i Republike Hrvatske, odnosi snaga su bili podjednaki.

"Bolju poziciju od uprave Agrokora Sberbank je imao u Srbiji, Sloveniji i BiH, posebno u prve dvije gdje je praktično sjeo na imovinu koju Agrokor tamo ima. Nemojmo zaboraviti i da je Agrokorova imovina u Hrvatskoj, ako nije pola, onda je samo nešto manje od pola ukupne vrijednosti Agrokora. Što su se dogovorili izvanredna uprava i Sberbank ne znamo točno, ali saznat ćemo", kaže Fižulić, ali oprezno, jer upozorava da će sada biti čitavog niza spinova za medije i javnost.

"Da, bilo je toga i do sada, ali će sada to biti posebno naglašeno. Mi sada ne znamo kome su plaćani i u kojem iznosu stari dugovi. Kao ni granični dugovi. A čim to ne znate, što znate? Pregovori koji se vode u Petrčanima, vodi ih privremeno vjerovničko vijeće, njih pet, od kojih jedan je do sada bio formalno isključen, Sberbank, dvoje su bili u roll-upu, pa su imali potpuno oprečne interese, mislimo na Zagrebačku banku i na Knighthead, a dvoje su plaćani iz roll-upa; zatim jedan iz malih dioničara, Mato Brlošić, a za Kraš nitko ne zna kakva mu je pozicija. Znači, to što sve oni tamo i dogovore, sve je na dugom štapu od konačne nagodbe, jer je treba izglasati dvije trećine vjerovnika. Njih ima 5700, a ovi koji sjede u Petrčanima, oni zastupaju sami sebe. Oni imaju legalitet, ali legitimitet ne. Da bi se nešto moglo konačno sa sigurnosti znati, potrebno je znati koje će se formirati grupe koje će birati stalno vjerovničko vijeće. A dok je sve ovako, mi niti ne znamo kako će sve to završiti", zaključio je Fižulić.

Top News HDZ-ov manevar: Peruško je odsjekao Dalićku

To što je rekao jako se lijepo uklapa u anegdotu koju se moglo čuti prije ne tako dugo vremena da je "Franck" direktno od Peruške tražio da u Petrčane dođe i njihov predstavnik. Peruška je navodno odgovorio da to ne dopušta, a onda je takav svoj stav objasnio riječima: "Pa, znate li vi da ja o ničemu ne odlučujem?"

Drugim riječima, prema toj anegdoti nije bio on taj koji je odlučivao tko će doći na pregovore privremenog vjerovničkog vijeća, nego oni koji su time štitili svoje interese. A kad se oni tamo i dogovore, to će imati težinu samo ako na to pristane zakonom propisana većina vjerovnika Agrokora. Do tada se sapunica nastavlja.

Posjeti Express