Top News
9299 prikaza

HDZ-ov manevar: Peruško je odsjekao Dalićku

Andrej Plenković, Fabris Peruško, Irena Weber, Martina Dalić
Patrik Macek/ PIXSELL
Novi povjerenik za Agrokor možda će dokazati da poslije Ramljaka ne dolazi Ramljak

Nakon Ramljaka ne smijemo pogriješiti. Ne smijemo. Moramo završiti proces uspješno i gospodarski i politički. Taj stav jednog od vodećih HDZ-ovaca ipak jasno ocrtava kakva se drama odvijala u HDZ-u poslije ostavke Ante Ramljaka. Ramljak je shvatio da bi inače Andrej Plenković mogao smijeniti i njega i Martinu Dalić zbog milijuna koji su iz Agrokora završili u njegovoj bivšoj tvrtki. Pa je svojom ostavkom ipak barem spasio svoju prijateljicu Dalić, koja ipak ostaje potpredsjednica Vlade. Barem dok proces nagodbe vjerovnika o Agrokoru ne završi. Ipak, Plenković, ali i Gordan Jandroković, nisu htjeli da Dalić ima presudnu ulogu u izboru novog čelnika Agrokora.

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, odlučio je preuzeti rizik na sebe. Barem što se tiče povjerenika, ne i zamjenice Irene Weber. Za nju je ipak napravljen kompromis s tehnomenadžerskom strujom u HDZ-u, koju predstavlja Dalić. Iako je bila savjetnica Ramljaku, procijenjeno je da nije bila toliko upletena i eksponirana da bi joj se moglo prilijepiti da je sudjelovala u svim Ramljakovim potezima. Upravo zato je otpao Vladimir Bošnjak ili Tin Dolički, koji su bili prvi Ramljakovi suradnici. Iako su svi oni, a i Tomislav Matić, vlasnik Texo Menagmenta i Ramljakov prijatelj, ostali u Agrokoru, trebalo je novo, neukaljano lice.
Izbor je pao na 44-godišnjeg Fabrisa Peruška. I to što su sve provjere koje je stranka poduzela izbacile njega na prvo mjesto. Ima impresivan životopis rada za konzultante, dobre rezultate u samo pet mjeseci u Tisku, iskustvo velikih prodajnih lanaca, nije nametljiv i bahat.

Ali sve to je bilo dovoljno, ali ne i presudno.

- Ključno je što su sve informacije pokazivale da ne pripada niti jednoj kliki, niti jednoj interesnoj skupini. To je izuzetno važno u ovoj situaciji - objašnjava nam jedan HDZ-ovac.

Martina Dalić Uspon i pad Top News Ovako je Dalićka postala jedna od najbogatijih ministrica

Za potporu koalicijskih partnera nisu se morali brinuti. Svi oni jedva su čekali da Plenković predloži bilo koga i ako baš nema nekih izuzetno spornih momenata, rado bi ga podržali.

Sastanci o povjereniku trajali su u ponedjeljak do dugo u noć. Upravo je Gordan Jandroković gurao Peruška. Ali tajnika HDZ-a, čini se, jako je razljutilo što se smatra da je on njegov čovjek.

- Kaže da se vodio životopisom iako ga poznaje. Vidjet ćemo je li Jandro pogriješio - kaže nam sugovornik iz kluba HDZ-a.

Plenković je na kraju napravio kompromis s povjerenikom i zamjenicom kao što to inače rade. Dalić očito ne uživa njegovo povjerenje u punini kao prije, kad joj je ostavio odriješene ruke za Agrokor. Bio je ljut što ga nije informirala da bivša Ramljakova tvrtka zarađuje milijun kuna mjesečno od Agrokora i što on zbog toga mora snositi političku štetu. Plenković ničim ne želi uprljati svoj obraz, što je i javno rekao na presici nakon ostavke Ramljaka. Novinarima je poručio da ga svi znaju, da znaju da nema afera i da je njegova politička karijera čista.

Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora Velike razlike Ekonomix Tajne Lex Agrokora - zašto su Talijani uspjeli, a mi ne?

S napadom i micanjem Dalić ipak je riskirao da padne cijela Vlada, a s druge strane da učvrsti svoju poziciju i pokaže snagu. Procijenio je da još nije trenutak.

- Zna on, ako dopusti da metak pogodi nekog člana njegove vlade, da je on sljedeća meta. Nije se htio zamjeriti Martini Dalić i tehnomenadžerskoj struji HDZ-a, koja još ima utjecaj. I ja sam se u ovoj situaciji iznenadio koliko još utjecaja ima Borislav Škegro u stranci - objašnjava nam treći HDZ-ovac.

I tu je odlučio na sve ili ništa odigrati Gordan Jandroković. On ipak nije razina premijera i šefa stranke, pa lakše može prevaliti preko usta riječi kritike.

Prvo je u stranačkim podružnicama, prilikom svakog obilježavanja godišnjice stranke, iskoristio prigodu da poruči kako HDZ neće dopustiti da trpi štetu zbog Agrokora i onog lošeg što se tamo događa.

Iako su posjeti bili u razmacima nekoliko dana, ponavljao je to, ali pazeći da se ne odredi misli li na Ramljaka, Dalić, oboje ili još nekog trećeg.

Čak je bilo tumačenja da si je Jandroković uzeo previše prava i da sigurno radi nešto iza leđa Plenkoviću, koji je šutio.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.