Top News
2329 prikaza

Imamo Ramljakovog nasljednika ime mu je - Fabris Peruško

Fabris Peruško
Večernjilist
Na nezahvalnu poziciju Ramljakovog nasljednika imenovan je čovjek s dugim iskustvom

Fabris Peruško izabran je za nasljednika Ante Ramljaka na mjestu izvanrednog Vladinog povjerenika za restrukturiranje Agrokora.

Peruško koji je u rad Agrokora uključen kao savjetnik ima i podršku vjerovnika, a poznaje sustav i proces restrukturiranja. Premijer Andrej Plenković rekao je privremeno vjerovničko vijeće pozdravilo odabir novog povjerenika. Predstavnica dobavljača nije komentirala kandidata, naglasio je premijer.

"Očekujemo da će suradnja nove izvanredne uprave s dionicima procesa biti kvalitetna i na razini da se postigne nagodba i održi partnerski odnos između kompanija u sustavu Agrokora", naglašava Plenković.

Fabris Peruško | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Prilikom predstavljanja Peruško je odgovarajući na pitanja medija napomenuo kako premijerovu ponudu nije mogao odbiti.

"Ova je situacija previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bi, kada vam to netko ponudi, rekao ne", naglasio je Peruško. Dodaje kako će nakon nekoliko dana i upoznavanja sa stanjem sustava moći odgovorititi na pitanja o trenutačnom stanju u Agrokoru i o tome treba li i što mijenjati. 

"Dajte nam nekoliko dana da službeno stupimo na dužnost i da se upoznamo sa stanjem, jer zasada veći dio procesa koji teče moramo dovršiti. Nakon konzultacija sa savjetnicima imat ćemo i detaljni uvid", rekao je Peruško.  

Peruško je prošle godine došao na poziciju člana uprave zaduženog za financije i restrukturiranje u Tisku kada je kako smatraju mnogi, Tisak bio u najnepovoljnijoj situaciji. Nova uprava tako je vrlo brzo uspjela stabilizirati financijsko poslovanje i prije svega sačuvati 3.600 radnih mjesta. Upravo zato mnogi upravo Perušku vide kao najboljeg kandidata. Čovjeka koji poznaje sustav i zna što može.

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj PREGLED TJEDNA Top News Agrokor je postao 'bunar' za novo isisavanje novca

Na novinarsko pitanje kakvo je stanje u Tisku i je li tvrtka u gubicima, Peruško odgovara:

"Očekujemo objavu financijskih izvještaj, pa ne bih htio ništa komentirati. Poznati su vam samo financijski rezultati Tiska u prvih pet mjeseci dok efekte restrukturiranja možemo vidjeti tek u drugoj polovici godine, nakon dolaska izvanredne uprave", naglašava Peruško. 

Premijer Plenković još je jednom ponovio kako nije znao o kojim je iznosima naknada riječ, na pitanje hoće li doći do promjene u ugovorima sa savjetnicma. 

"Nisam imao saznanja o iznosu naknada. I kao što sam vam već rekao broj ljudi između kojih možemo birati, a da su stručnjaci nije velik. Očekujem od izvanredne uprave da razgovara sa savjetnicima i da se vidi što se može. Ne zaboravite da je riječ o ugovoru između dva prava subjekta koja nisu u ingerenciji Vlade RH", naglašava Plenković. 

Fabris Peruško | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Premijer dodaje kako će odluku o savjetnicima prepustiti novoj izvanrednoj upravi. Naglašava kako će novi povjerenik i njegova zamjenica, nakon što prouče sve potrebne informacije, nastaviti donositi odluke koje će biti najbolje za Agrokor. 

Martina Dalić Agrokorov pad Top News Htjela je biti nova Thatcherica, sad je kriva za sve

Ministrica Martina Dalić je na pitanje o savjetnicima istaknula kako je javnost bila obaviještena o svemu, a da o financijama po kojima je tvrtka AlixPartners angažirala svoje podizvođače nije ništa znala te dodala kako se tijekom procesa obavještavalo i Vladu. Pitali su je novinari i kako komentira poziv predsjednika SDP-a Davora Bernardića da podnese ostavku. 

"Otiđite na Kamenita vrata i zahvalite što se niste morali baviti Agrokorom i problemima. Agrokor čija je proopast mogla vratiti Hrvatsku u recesiju, ugroziti kompaniju zaposlenike. Moj cilje je učiniti sve, uložiti sve svoje zanje i iskustvo kao i dosada da se cijeli proces dovede do kraja i da se postigne nagodoba među vjerovnicima, očuvaju radna mjesta, gospodarstvo ali i osigura razvoj Agrokora i našeg gospodarstva. Moramo prionuti završteku ovog procesa", naglašava Dalić.

Njegova zamjenica je Irena Weber, koja je kao savjetnica Ante Ramljaka za non -core poslovanje i imovinski portfelj već bila uključena u proces restrukturiranja.

Za sada je to najizgledniji rasplet situacije, ali Trgovački sud treba podržati odluku premijera i Vlade.

Ante Ramljak i Martina Dalić Ostavka 'Sv. Ante' Top News Plenki je otkaz Ramljaku spremio prije dva tjedna

Fabris Peruško, kako je to pisao Večernji, diplomirao je na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a u nastavku svog školovanja 2007. godine stekao je naziv MBA na Babson Collegeu u Bostonu, u SAD-u. Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey &Co. gdje je fokus njegova rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije.

Nakon toga proveo je dvije godine na mjestu direktora operacija vodećeg ruskog online trgovca Lamoda.ru u sklopu grupacije Global Fashion Group iz Londona, gdje je bio odgovoran za promjenu poslovnog modela tvrtke i kreiranje novih usluga. Govori engleski, slovenski, talijanski i ruski. Fabris Peruško u svibnju 2017. dolazi na poziciju člana uprave zaduženog za financije i restrukturiranje u Tisak.

Vjeruje se da je upravo Tisak bio jedna od kompanija iz sustava Agrokor u financijski i poslovno najtežoj situaciji. Nova uprava Tiska uspjela je u iznimno kratkom roku stabilizirati poslovanje te vratiti profitabilnost, čime je sačuvano oko 3600 radnih mjesta. Spašavanjem Tiska napravljen je i važan korak u očuvanju hrvatskih izdavača tiskanih medija, budući da su kiosci Tiska kao i Tiskova distribucijska mreža njihov glavni prodajni kanal.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.