Dosta je zgražavanja - kaznite nasilnike i odgovorne!

Jurica Galoic (PIXSELL)
Otac na Pagu koji je svoje četvero djece bacio kroz prozor s prvog kata samo je zadnji u nizu slučajeva potpuno bolesnih priča
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj nikad nije bilo toliko pojedinaca i udruga koje se navodno bave obitelji, odnosno žele je sačuvati od svih zala naprednog svijeta, a istovremeno nikad nije zabilježeno toliko slučajeva najbrutalnijeg obiteljskog nasilja i zapravo pred očima cijele Hrvatske gledamo kako se institucija obitelji raspada na svim stranama. 

Otac na Pagu koji je svoje četvero djece bacio kroz prozor s prvog kata samo je zadnji u nizu slučajeva potpuno bolesnih priča: dječak od 14 godina u Trilju je izbo majku nožem, otac je nedavno nasred ceste toliko izmlatio kćer da je završila u bolnici, Tin Šunjerga je prije dvije godine ubio oca i majku jer su mu prigovarali radi škole, Daruvarac u Zadru koji je pred svima glavom svoje djevojke razbijao lavabo... Imamo i župana koji mlati i zlostavlja svoju suprugu, što je ministrica Nada Murganić 'lijepo' opisala rečenicom "tako vam je to u obitelji". 

ISTANBULSKA KONVENCIJA "Muž mi sprema sačekušu kad izađem iz sigurne kuće"

U Hrvatskoj smo zadnjih godina imali pravu gomilu inicijativa koje su se navodno borile za obitelj, izgovaralo se sve i svašta, ustavom se zaštitio brak kao da je od nečega bio ugrožen, mase se mole ispred bolnica za žene koje dolaze na pobačaje... Prava naplavina histeričnih aktivista već godinama zlostavlja javni prostor potpunim nebulozama, a onda kada bi se zaista trebali oglasiti i nešto reći nema ih kao ni lanjskog snijega. Ta njihova 'moć' da postanu nevidljivi onda kada se za obitelj zaista treba boriti lagano postaje ljigava, jer njihova borba za obitelj i u ime obitelji postoji samo onda kada postoje privatni interesi. Nikad, nijedan put se nijedna od tih inicijativa nije oglasila oko ovih slučajeva, čak ni onih medijski popraćenih.

Kao i s njima, tako je i sa sustavom. Ministrica Nada Murganić redovito se zgražava nad ovakvim slučajevima, na Pagu je prolila par suza, ali realno, što je ta žena napravila od primjerice slučaja kada je pomahnitali otac pušten iz pritvora nasred ulice pretukao kćer prije desetak dana do četvrtka kada je pijanac od oca djecu pobacao kroz prozor? Čime se Nada Murganić bavila u tom periodu? Koliko je svog vremena posvetila slučaju pretučene curice? I što će točno Nada Murganić raditi do sljedećeg slučaja obiteljskog nasilja, koje će se sigurno ponoviti.

LICEMJERJE 'Obiteljaši' se boje kraja patrijarhata, a ne Konvencije

Ponovit će se jer je sustav zakazao na svim razinama, žrtve se ne štiti, nasilnicima se gleda kroz prste, pušta ih se da šetaju, slikaju po cajkaškim koncertima, a za to vrijeme žrtve se skrivaju i čitaju prijeteće sms poruke koje im stižu od nasilnika i njihovih jednako primitivnih pajdosa.

Ako ministrica želi pokazati da radi svoj posao, da nije "ministrica kasnog paljenja", krivce i odgovorne za slučaj na Pagu treba imenovati i kazniti. Ako je kojekakvim obiteljašima stalo do obitelji, možda je krajnje vrijeme da se ostave gayeva i počnu se baviti onim za što se predstavljaju. I na kraju - susjedi kojima je "oduvijek bilo nešto sumnjivo" bi trebali početi zvati policiju, socijalnu skrb i svaku drugu odgovornu intiticiju i prijavljivati nasilje. Zovite ih svaki dan dok ne izađu na teren. Zovite ih svaki dan pa makar vas prijavili za uznemirivanje. Da vidimo koji će vas sud osuditi jer ste obavljali svoju građansku dužnost.

Posjeti Express